Nespečnih 10: kava in Red Bull nista edina, ki te držita pokonci

Si vedel, da živila, ki jih zaužiješ tik pred spanjem, močno vplivajo na to, kako kvaliteten bo tvoj spanec? Najbrž nisi. No, s kavo in Red Bullom se najbrž že ne nacejaš, če se odpravljaš v posteljo. A tudi mnoga nesumljiva živila so lahko hinavska in ti ne dajo spati. Zato se pred spanjem izogibaj spodnjim živilom.

1. Brokoli in cvetača

Čeprav sta polni vitaminov, sta ti dve vrsti zelenjave bolj primerni za kosilo, saj vsebujeta tudi veliko vlaknin, ki se zelo dolgo prebavljajo. Če ju ješ za večerjo, se bo tvoje telo namesto s spanjem ukvarjalo s prebavljanjem.

2. Rdeče meso

Tvoje telo potrebuje ogromno časa, da prebavi veliko vsebnost beljakovin, ki jih vsebuje ta vrsta mesa. Nemiren prebavni proces preprečuje, da bi se tvoje telo umirilo in zaspalo.

3. Temna čokolada

Čokolada je sneaky vir kofeina in drugih poživil, ki te napolnijo z energijo, zato si jo za prigrizek raje privošči popoldne kot pa sredi noči.

4. Kosmiči

Kosmiči velikokrat vsebujejo visok delež rafiniranega sladkorja in ogljikovih hidratov, ki nemudoma vrtoglavo povečajo nivo tvojega krvnega sladkorja, kar ni ravno idealen recept za mirno noč. Za zadovoljitev cravingov pred spanjem raje izberi polnozrnate kosmiče z manj sladkorja.

5. Suho, prekajeno meso in siri

Bogat krožnik narezka s suho salamo in sirom vsebuje poživilo tiramin, zato si ta tradicionalni kmečki obrok raje kot za večerjo privošči za zajtrk ali brunch.

6. Alkohol

Čeprav ima alkohol na večino uspavalni učinek, je v resnici škodljiv za spanec. Zmoti najpomembnejšo stopnjo spalnega cikla, t. i. REM (Rapid Eye Movement – stopnja, ko sanjamo in dobimo največ kvalitetnega počitka). Zaradi tega se lahko ponoči večkrat zbudimo. Alkohol prav tako spodbuja smrčanje – tudi ne najbolj zaželen pojav med spanjem.

7. Gazirane pijače

O škodljivosti gaziranih pijač smo se res že veliko naposlušali, zato ne preseneča, da jih je še toliko bolj neprimerno piti pred spanjem, saj so polne sladkorja, ki telo poživi, namesto umiri.

8. Voda

Veliko nas spi s pripravljenim polnim kozarcem vode na nočni omarici, če bi nas ponoči zagrabila žeja. Čeprav se zdi protislovno, pa raziskave kažejo, da pretirano hidriranje pred spanjem ni smiselno, saj voda posledično pomeni uriniranje. Zaradi tega mora človek vstati iz postelje. Zato je veliko bolj smiselno dosledno hidriranje čez dan in zmanjšanje vnosa vode nekaj ur pred spanjem.

9. Suho sadje

Ker vsebuje veliko vlaknin in zelo malo vode, je suho sadje za zvečer zelo težek obrok, ki ponoči povzroča trebušne bolečine in vetrove. Razni nutricionisti jih želijo iztrebiti tudi iz zajtrkov, kjer se velikokrat pojavljajo v družbi kosmičev.

10. Iztisnjen pomarančni sok

Čeprav se zdi zdrava ideja, sveže iztisnjen džus ni dobra popotnica za spanec, saj je izredno kisel in sladek in zato po njem težje zaspimo.

S čim lahko torej potešimo večerna luštanja po hrani?

(Skoraj) brez slabe vesti lahko (seveda v normalnih količinah) uživamo v večerjah kot so ribe, kivi, češnje, banane, mandlji, špinača, perutnina, arašidovo maslo na polnozrnatem kruhu, skuta itd.

 

Pa dober tek in … lahko noč!

Prejšnji članekSlovenska filharmonija pripravila abonma za mlade
Naslednji članekZdrava prehrana za študente: misija nemogoče?

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.