Odlično: Michelinove zvezdice po novem tudi v Sloveniji

Slovenija je danes (končno) dobila prve restavracije s prestižnimi Michelinovimi zvezdicami. Kobariška Hiša Franko, ki jo vodi Ana Roš, je dobila celo dve, po eno pa so prejele Gostilna pri Lojzetu, sicer bolj poznana kot dvorec Zemono, Dam, Hiša Denk, Atelje in Vila Podvin.

Michelinov kulinarični vodnik, ki izhaja vse od leta 1900, se je letos prvič ustavil tudi pri nas. Strogo anonimni ocenjevalci ocenjujejo na podlagi številnih dejavnikov, med katerimi najbolj pomembno vlogo igrajo kvaliteta hrane, uporaba celovitih tehnik, karakter glavnega kuharja (chef, op. a.) in preostalega osebja ter doslednost v procesu priprave jedi.

Ocenjevalci lahko restavraciji podelijo do tri zvezdice, kar pa je sila redko. Z najvišjim Michelinovim priznanjem se trenutno lahko pohvalijo samo 104 kuhinje po celem svetu. Takšnih z dvema zvezdicama jih je trenutno 473, med njimi pa je po novem tudi ena slovenska.

Michelinova zvezdica
Takole izgleda najbolj zaželena zvezdica v svetu kulinarike, ki jo sicer podeljuje znan proizvajalec pnevmatik. Vir: costa-verde.com

Kje in za kakšno ceno se boš lahko razvajal?

Hiša Franko se nahaja v Starem selu, tri kilometre stran od priljubljenega soškega bisera Kobarida. Po podatkih na njihovi spletni strani je za meni trenutno potrebno odšteti 175 evrov, a je treba zraven prišteti še ceno vin, ki ni vključena. Meni z vinsko spremljavo tako stane 255 evrov. Za primerjavo, približno toliko boš odštel za 60 študentskih kosil v ljubljanski Allegrii. V Hiši Franko pa je možno tudi prenočiti. Za dvoposteljno sobo za dve osebi z zajtrkom boš odštel med 150 in 178 evri.

Če nadaljujemo naš pregled Michelinovih kotičkov po Sloveniji z zahoda proti vzhodu, nas pot zanese v novogoriški Dam. Za meni, za katerega skrbi kuhar Uroš Fakuč, boš odštel od 55 evrov naprej, še 30 pa jih boš moral dodati za vinsko spremljavo. Podobno kot Hiša Franko tudi Dam ponuja možnost prenočitve. Za največji kraljevi apartma je potrebno odšteti 225 evrov na noč, najbolj ugodna Deluxe soba pa stane 145 evrov na noč.

V Gostilni pri Lojzetu ima škarje in platno v rokah Tomaž Kavčič, ki ga morda poznaš iz nekaterih televizijskih reklam. Gostilna leži med Ajdovščino in Vipavo na dvorcu Zemono. Devethodna pogostitev te bo stala od 65 evrov naprej, ponujajo pa – zanimivo – tudi otroški meni, čigar cena znaša sprejemljivih 20 evrov. V to ponudbo pa nista všteti vinska spremljava in sladica.

Naslednja na seznamu slovenskih Michelinovih destinacij je gorenjska Vila Podvin. Nahaja se v vasi Mošnje južno od Radovljice. Trihodni meni z vključeno sladico stane 39 evrov, še 50 več pa jih boš moral odšteti za najprestižnejšo osemhodno postrežbo. Za hrano skrbi Uroš Štefelin. Vila Podvin prav tako ponuja možnost prenočitve. Enoposteljno sobo je možno dobiti od 79, dvoposteljno pa od 129 evrov dalje.

Kulinarično čast prestolnice brani restavracija Atelje, ki se nahaja v samem centru Ljubljane na Nazorjevi ulici. Njena posebnost je v tem, da degustacijske menije sestavljajo zgolj jedi iz redne ponudbe, ki jih kuharska ekipa med seboj kombinira po občutku. V Ateljeju pravijo, da so njihovi krožniki preprosti, a dovršeni. Trihodni meni stane 25 evrov, pethodni pa 39 evrov. Šef kuhinje je Jorg Zupan.

Še zadnji postanek, ki ti ga priporoča Michelinov vodnik za leto 2020, je Hiša Denk v Zgornji Kungoti nad Mariborom. Pri Denku stavijo na domačo štajersko kulinariko, ki jo strežejo v treh različnih degustacijskih menijih. Trihodni stane slabih 40 evrov, pethodni 60, sedemhodni pa 70 evrov. V Hiši Denk ponujajo tudi sobe, najdražja Deluxe te bo stala okroglih 100 na noč, najbolj žepu prijazne pa so standardne sobe, v katerih lahko prenočiš za 70 evrov.

Na Michelinovem seznamu kar 52 slovenskih restavracij

Poleg omenjenih šestih, ki so prišle do najbolj priznanih in zaželenih zvezdic, se je na Michelinovem seznamu znašlo še 46 drugih slovenskih kuhinj. Devet jih je prejelo nagrado Bib Gourmand za izredno kulinariko po dostopnih cenah, 37 pa se lahko pohvali z nazivom Michelin Plate, ki označuje restavracije s svežimi surovinami ter skrbno pripravljenimi in dobrimi obroki.

Junior novinar

Prejšnji članekGucci pretresel modno industrijo
Naslednji članekFilmski muzikali, ki jih moraš videti

Junior novinar

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.