Okusi Japonske: kaj pričakovati v deželi vzhajajočega sonca

Naša prva predstava ob misli na japonsko hrano je zagotovo suši – zavit riž in surova riba. Misel ni napačna – če greš na Japonsko, ga preprosto moraš poskusiti. A kaj lahko še pričakuješ? Je hrana zelo drugačna od naše? So cene visoke?

Cene hrane in pijačeSupermarket

V trgovini s hrano so cene nekoliko višje kot pri nas. Odvisne so seveda od dostopnosti in popularnosti artikla, ki ga kupujemo. Jogurt je dražji, suši cenejši kot pri nas.

 

Skica japonske restavracijeCene obrokov v restavracijah večjih mest se zelo razlikujejo. Na srečo turistov prevladujejo povprečne restavracije s tradicionalno hrano, v katerih se dobro naješ za ugodno ceno 700 – 1300 yenov, kar je približno od 6 do 11 €.

Malo drugače je s pijačo, še posebej alkoholno. V restavracijah za veliko pivo povprečno odšteješ okoli 600 yenov, torej 5 . Podobno ceno ima velik shot kozarček sakeja, japonskega riževega alkoholnega napitka. V trgovini je pivo v pločevinki trikrat cenejše kot zunaj.

Ramen

Ramen je japonska mesna (lahko ribja) juha s kitajskimi nudli. Po navadi je začinjena s sojino omako, notri pa se najdejo tudi alge, kosi svinjine, jajce, bambus in še kaj.

Ramen
Ramen.

Cvrtje

Tempura
Tempura.

Pogost meni kosila sestavljajo skodelica riža, skodelica juhe in nekaj cvrtja s svežo zelenjavo.

Tempura: navadno morska hrana ali zelenjava, cvrta v značilni lahki masi.

Tonkatsu: ocvrt svinjski kotlet, serviran v trakcih. Najde se tudi piščančja verzija, ki ji pravijo chicken katsu.

…monja

Monja
Monja.

Monja je masa z raznimi sestavinami, ocvrta na ponvi. Glede na glavno sestavino se spreminja tudi ime jedi. Takomonja je bazirana na hobotnici, karēkomonja na kariju, mochimonja na mochiju (rižev biskvit).

Unagi

Unagi je japonska beseda za sladkovodno jeguljo, ki jo pripravljajo na različne načine, najpogosteje pečeno. Ker priprava in lov jegulj nista poceni, so tudi cene jedi precej visoke. Med Japonci je jegulja zelo cenjena, tradicionalno si jo vsi privoščijo na doyō-no ushi-no-hi, prevedeno »poletni dan vola«.

Unagi
Unagi.

Takoyaki

Pravi kulturni duh se najde na ulicah s hitro kulinariko. Med široko ponudbo japonskih uličnih jedi izstopa takoyaki, ki izvira iz Osake. To je prigrizek v obliki kroglice, narejen iz testa, polnjenega s hobotnico, ostanki tempure, vloženim ingverjem in čebulo.

Takoyaki
Takoyaki l Foto: Sabina Zorman.

Suši

Slavni suši oziroma sushi ni le surova riba, zavita v riž. Riž je osnova, kuharji pa so z nadevi zelo ustvarjalni. Med pogoste nadeve spadajo lignji, losos, tuna, rakci, avokado in druga zelenjava. Vse skupaj je ovito v posušeno algo, avokado, ikre ali nekaj podobnega. Zraven se postreže vložen ingver, wasabi in sojino omako.

Suši
Suši.

Sladoled kakigōri

Japonski »sladoled« je nastrgan led, polit s sirupom, ki mu določi okus.

Kakigōri
Kakigōri.

Matcha

Tortica z matcho
Tortica z matcho.

Med najpogostejšimi okusi Japonske je matcha, fino mlet prah posebej gojenih in predelanih listov zelenega čaja. Zelo pogosto se uporablja kot okus sladic, med njimi matcha sladoled, mochi ter Kit Kati in druge sladkarije.

Matcha
Matcha.

Sake

Sake je tradicionalna japonska alkoholna pijača, izdelana iz fermentiranega riža, slada, kvasa in vode. Po navadi se pije kot aperitiv ali zmešan v koktejlih.

Steklenice sakeja
Steklenice sakeja.

Japonska s skoraj 127 milijoni prebivalcev in tisočletja dolgo kulturo ponuja še veliko več tradicionalnih okusov. Bi izpostavil še kakšno jed ali pijačo?

Spet se sonce svetlika skozi steklo slaščičarne, simfonija sambe simbolno slika solze sadja. Sreča. Svoboda.

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vpiši ime
Prosim vpiši svoj komentar

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.