Ocenjevanje piva za laike

Po celem svetu potekajo tekmovanja v varjenju piva, kjer to pijačo ocenjujejo pivski poznavalci. Kaj pa pri tem sploh ocenjujejo? Pripravili smo ti hiter seznam najpomembnejših stvari, na katere se osredotočajo.

Aroma

Gre za zaznavanje vonja piva, ko je v kozarcu. Najprej z zaprtimi usti, nato z odprtimi in za konec še z nosom. Ker sta vonj in okus povezana, so ti trije koraki pomembni pri zaznavanju arome piva.
– hmelj
– slad
– kvas
– ostalo (češnje, banane, dim, med itd.)

Okus

Kaj je mogoče zaznati ob prvem požirku piva? Kot pri aromi je tudi tu pametno imeti vedno isti način okušanja. Pivski poznavalci to običajno počnejo tako: ko je pivo v njihovih ustih, pustijo, da se ogreje in prekrije vsako brbončico. Ko pivo spolzi po grlu, počasi izdihnejo, saj je tudi ta vonj pomemben pri ocenjevanju in skriva drugo dimenzijo obeh vidikov. Zelo ohlajena piva znajo prikriti okus, zato jih lahko pustijo, da se vsaj malenkostno ogrejejo.
– intenzivnost
– sladkoba in grenkoba
– na kaj nas spomni okus

Občutek

Že pri prvem požirku se občuti lastnost, ki jo ima pivo. Vseeno pa je najbolje, če je eden izmed požirkov namenjen le čutnim lastnostim piva. Tekstura piva, prisotnost mehurčkov, koliko alkohola se občuti in polnost piva.
– tekstura
– mehurčki
– alkohol
– polnost piva

Videz

Tu se opazuje izgled piva, ko je v kozarcu in tudi, ko ga ni več. Včasih se lahko že po videzu predvideva, kakšna bo dogodivščina tega kozarca piva. Ni pa pametno, da se vse prepusti le videzu, zato so všteti tudi ostali vidiki.
– pena
– barva
– jasnost

Splošni vtis

V zadnji kategoriji je treba razmišljati o skupnem vtisu, ki ga je pustilo pivo. So pričakovanja izpolnjena ali je na koncu nekaj manjkalo?

Kako priti do najboljše ocene?

Kot omenjeno zelo hladno pivo ne pride do najboljšega izraza. Zato ga je treba pustiti, da se vsaj malo ogreje. Pivski poznavalci tudi vedo, da se pred okušanjem ne kadi, je ali pije česa drugega. Vse to bi vplivalo na zaznavanje piva. Prav tako mora biti pivo nalito v čist in nepoškodovan kozarec. Kot ljudje, mora tudi pivo imeti možnost, da se predstavi v najboljši luči.

Urednik portala Student.si

Prejšnji članekLast minute: Postani 6. generacija Kinotripovcev
Naslednji članekČefurji raus! tudi po toliko letih?
Žiga Kastelic

Urednik portala Student.si

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.