Razbiti miti o metabolizmu

Metabolizem. Proces, ki odloča o našem izgledu in počutju. Odloča, kdaj bomo lačni, koliko energije bomo porabili in koliko shranili kot maščobne zaloge. Slednjih si danes nihče več ne želi in mnoge shujševalne kure ali magični praški obljubljajo, da nas lahko transformirajo s pospeševanjem našega metabolizma. Sem sodijo pripravki, kot je Herbalife, nasvet o prehranjevanju 5-7 krat dnevno ali razne low-carb in keto diete. Našega metabolizma se pač ne da manipulirati. Celo moč telovadbe moramo še enkrat premisliti glede na zaključke nove raziskave.

Raziskava, ki jo je izvajalo več kot 80 strokovnjakov, je pod drobnogled vzela izsledke o metabolizmu iz zadnjih 40 let in več kot 6400 prostovoljcev vseh starosti. Najmlajši je imel 8 dni, najstarejši 95 let. Prinesla nam je veliko novih spoznanj in sodobniki jo ocenjujejo za najpomembnejšo raziskavo na področju metabolizma. Razbila je nekaj mitov, a to ni vse. Ker je metabolizem osrednja funkcija našega telesa (in vseh živih celic), raziskava vsemu zdravstvu prinaša skok naprej.

Metabolizma ne moremo spreminjati

Vsaj ne s prehrano. Obstajajo zdravila in pripravki, ki naš metabolizem trenutno pospešijo, a dolgoročne poti ni. Po drugi strani postenje upočasni metabolizem, kar naredi hujšanje s stradanjem kontraproduktivno. Veliko večji učinek ima temperatura okolice in znanstveniki se igrajo z idejo, kako naše možgane pretentati, da bi v običajnih pogojih zagnali takšno porabo energije kot takrat, ko nas zebe.

uteži, meter in zdrav obrok
Le malo lahko spremenimo. Zato se ne ukvarjaj preveč s svojimi kilogrami.

Metabolizem se spreminja s starostjo

To vsi vemo, drži? Najhitrejši metabolizem imajo otroci, potem pa se ta upočasnjuje od pubertete naprej. Ne čisto. Do prvega leta res porabljamo 50 % več energije kot v kateremkoli obdobju svojega življenja, a potem se proces upočasnjuje do nekje 20 leta. Ustali se in ostane enak do starosti okoli 60 let. Po tem se upočasnjuje do smrti. V obdobju med 20-im in 60-im se torej ne moremo izgovarjati na počasnejši metabolizem, ki nam je zmanjšal kopalke. Prej gre za pomanjkanje gibanja, stres, slabe spalne navade in nezdravo prehrano.

sendvičTelovadba ima majhno vlogo

Kalorije, ki jih porabimo, se delijo na tri dele. Večina jih pogori za ohranjanje osnovnih življenjskih funkcij oz. bazalni metabolizem (60-75 %), deset odstotkov porabimo med prebavo, 10-30 % med dodatnimi aktivnostmi. Fizična aktivnost ima torej precej majhen delež, a naj te to ne ustavi. Posredno vendar deluje, saj mišično tkivo porablja več energije kot maščobno, njegova poraba pa se prišteva k bazalnemu metabolizmu.

metabolizemUporabnost v medicini

Metabolizem je najosnovnejši proces našega telesa, ki zagotavlja energijo vsem ostalim. Določa, kako hitro bomo zdravila prebavili, kdaj bodo začela delovati, kako jih bomo izločili in tako naprej. Raziskava bo omogočila natančnejše doziranje zdravil, boljše razumevanje nastanka diabetesa, holesterola, celo raka.

Če te zanima, kako je biti prostovoljec v raziskavi, si lahko prebereš tale članek.

Prejšnji članekBusiness Hive je nazaj!
Naslednji članekNasveti za kolesarjenje na Kanarskih otokih

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.