Recept za enega najbolj priljubljenih koktejlov na svetu

Moscow mule koktejl, priprava in recept
Moscow mule koktejl, priprava in recept Foto: doram iz iStock

Moscow Mule je zgodba o marketinškem uspehu, posrečeni kombinaciji in seveda zadovoljnih brbončicah. Je eden najbolj popularnih koktejlov na svetu, za katerega se ne ve, kdo ga je izumil. Začetek Moscow Mula sega vsaj v leto 1941 in njegov izum je zavit v mit. Dva, če smo natančni.

Koktejl Moscow Mule: Nastanek med mitom in resnico

Prva anekdota pravi, da so se v gostilni zbrali trije možje. Prvi je bil Jack Morgan, ki si je ravno mel roke ob pošiljki svojega ingverjevega piva v New York. Druga dva sta bila lastnik in predsednik velikega ameriškega alkoholnega podjetja Hublein. John G. Martin in Rudolph Kunett sta si belila glavo, kako bolje prodajati Hubleinovo znamko vodke Smirnoff. Beseda je rodila besedo in ta idejo – možje so sklenili združiti moči. Zmešali so Smirnoff in Morganovo ingverjevo pivo, malo limete in nastal je Moscow Mule.

Po drugi zgodbi naj bi koktejl izumil glavni natakar Wes Price, ki je delal v Morganovi pivnici Cock ‘n’ Bull. Med spomladanskim čiščenjem je v kleti našel neporabljene zaloge vodke in ingverjevega piva. Ne bodi len, ju je zmešal, dodal limeto in postregel prvi stranki, ki je prišla mimo. Moscow Mule je v trenutku postal hit.

A delicious moscow mule cocktail with vodka, ginger beer, lime juice and ice.
Foto: Fudio iz iStock

Marketinški uspeh

Naj si bo tako ali drugače, ali pa je morda resnica v tretjem grmu, se od tu naprej zgodba o Moscow Mule spremeni v genialno marketinško potezo. John G. Martin je bil zadolžen za popularizacijo Smirnoff vodke in tega se je lotil brez rokavic. Osebno je hodil od lokala do lokala, da bi našel kupce vodke, njegov adut pa je bil ravno Smirnoff Mule (kot se je imenoval takrat). Natakarje je prepričal, da so pozirali z novim koktejlom v posebni bakreni skodelici, ki se še danes uporablja. Posnel je dve fotografiji, eno za na steno lokala, drugo za dokaz o popularnosti Moscow Mula v naslednjem lokalu.

 

Kako narediti Moscow Mule?

Moscow Mule je mogoče pripraviti hitro in preprosto. Potrebujemo le tri sestavine: ingverjevo pivo, vodko in limetin sok. Čeprav je nastal kot marketinški trik za prodajo vodke, je bolj pomembno, da imamo res kvalitetno ingverjevo pivo. Tudi bakrene skodelice niso nujne, le izgledajo lepše. Za eno pijačo potrebujemo:

  • 2 merici vodke
  • 3 merice ingverjevega piva
  • ½ merice (sveže stisnjenega) limetinega soka

Sestavine zmešamo v kozarcu (ali skodelici) polni ledu in postrežemo. Kot okras lahko uporabimo rezino limete.

A Moscow mule is a cocktail made with vodka, ginger beer, and lime juice, garnished with a slice or wedge of lime and a sprig of mint. The drink, being a type of buck, is sometimes called buck vodka. It is commonly served in a copper cup, which takes on the cool temperature of the liquid
Foto: robixy79 iz iStock
Prejšnji članekLjubezenski horoskop za junij 2024
Naslednji članekNajboljša tehnika učenja in dela, ki žanje uspehe na vseh področjih

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.