Recept za koktejl: Espresso Martini – ko je že prepozno za kavo

Recept za espresso martini
Recept za espresso martini Foto: MaximFesenko iz iStock

Nekega večera leta 1983 je Dick Bradsell točil pijače v londonskem Fred’s Club. Do njega stopi neka znana oseba in reče: »Naredi me nekaj, da me zbudi in zjebe.« Bradsell je hitro skuhal kavo, ki ji je dodal vodko in dva kavna likerja. Tako je nastala espresso vodka, ki pa se je je iz neznanega razloga prijelo ime espresso martini. Pravega martinija v tem koktejlu ne najdemo.

Recept za espresso martini

Mešanje sedativnih (alkohol) in stimulativnih (kofein) substanc ni nič novega, niti nič nenavadnega. Samo pomisli na litre redbull-vodke, ki se spije na brucovanjih. Čeprav vsi vemo, da je to najslabša možna kombinacija za naše zdravje, ne moremo zanikati priljubljenost t. i. »speedball« užitkov. Vendar čisto mogoče je, da je espresso martini še najbolj naravna in neškodljiva opcija, hkrati pa poteši našo strast do kave.

beverage, cappuccino, coffee
Foto: Pexels iz Pixabay

Po logiki miksologije je espresso martini primer šolskega koktejla. Nosilni alkoholni pijači dodaj sladke in grenke elemente dokler se okusi ne izenačijo. Namesto sladkega vermuta in Angostura bitters, espresso martini uporablja kavni liker in pravo kavo.

Sestavine:

  • 2 merici vodke
  • 1 merica kave
  • 1 merica kavinega likerja
  • ½ merice sladkornega sirupa

Priprava:

Če imamo doma kavni aparat, pritisnemo gumb za espresso ali, še bolje, ristretto in kavo dodamo ostalim sestavinam. Lahko kupimo instant kavo.

Ker smo na Balkanu in nam džezve niso tuje pa lahko tudi skuhamo močno kavo in jo eno merico odvzamemo za Espresso Martini. Sestavine damo v shaker poln ledu in tresemo da dodobra ohladimo. Precedimo v kozarec in okrasimo s tremi kavnimi zrni.

koktejl
Foto: Tim Nusog on Liquor.com

Ta koktejl ima veliko možnosti za eksperimentiranje. Če si želiš bolj kavnega okusa, daj manj sladkorja in likerja, če bi rad sladkejšega, dodaj še več likerja. Lahko dodaš tudi merico mleka ali likerja Bayleys. Če zamenjaš vodko z viskijem pa si že skoraj ustvaril irsko kavo.

Prejšnji članekČokoladni sladoled: prednosti, vrste, izvor
Naslednji članekLetošnja edicija najboljših filmov balkanske regije? Vse, kar si zamudil na balKam festivalu

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.