S pitjem mače postaneš pravi mačo

Matcha green tea
Foto: SITTHIPONG iz iStock

Si že slišal za napitek, ki je v zadnjih nekaj letih postal prava senzacija in ga je moč najti tudi v mnogih slovenskih kavarnah. Mnogi smo kavo zamenjali za matcho in si s tem izboljšali kakovost življenja. Matcha je namreč prava superhrana! Si vedel, da jo samuraji uporabljajo namesto proteinskih napitkov? Beri naprej in izvedi še marsikatero zanimivo dejstvo o tem skrivnostnem prahu, ki je obnorel svet.

1Od kje ta vibrantna zelena barva?

Top view photo of matcha powder on sieve
Foto: Eva Bronzini iz Pexels

Matcha je narejena iz listov zelenega čaja, ki mu pred mletjem odstranijo peclje in listne žile. Rastlina zelenega čaja raste tri tedne v senci, zaradi česar se v njenih listih skriva veliko klorofila, ta pa matchi da njeno značilno vibrantno zeleno barvo. Po barvi lahko ugotovimo tudi kakovost matche, bolj kot je vibrantne barve, kvalitetnejša je.

2Ustvarjena je bila pomotoma

Matcha, kot jo poznamo danes, je bila ustvarjena čisto pomotoma. Pred tem so jo v 12. stoletju uporabljali kitajski menihi, vendar pa je bila sama priprava popolnoma drugačna.  Današnja matcha je bila ustvarjena v 16. stoletju, med mrzlo japonsko zimo, ko so kmetje z namenom, da zaščitijo in preprečijo pozebo rastline zelenega čaja, to pokrili s slamo. Ob tem so ugotovili, da v senci začne rastlina proizvajati več klorofila in je končni produkt veliko boljši.

3Superhrana?

Joyful beautiful young woman in superhero costume posing on sunset background.

Visoka količina antioksidantov, aminokislin, tanina, kofeina in katehina … Vse to lahko pridobimo z uživanjem matche. Pomagala naj bi tudi pri nižanju krvnega tlaka, izboljšanju delovanja srca in jeter, izgube odvečnih kilogramov, po nekaterih raziskavah naj bi celo pomagala preprečevati nastanek rakotvornih celic … Nič čudnega, da je matcha dobila laskavi naziv superhrane.

4Temperatura je pomembna

Če si že kdaj sam pripravljal matcho, potem verjetno veš, da je temperatura vode zelo pomembna. Ta naj ne bi presegala več kot 80 stopinj Celzija, razlog za to pa je, da se pri tej temperaturi najbolje izkoristijo vse hranilne in zdravilne vrednosti matche.

5Proteinski napitek samurajev

A woman holding a samurai while looking at the camera
Foto: cottonbro studio iz Pexels

V 13. stoletju so matchin čaj začeli piti samuraji. Pred bitkami so začeli pripravljati posebne obrede, kjer so popili matchin čaj in se s tem mentalno pripravili na zahtevno bojevanje. Zanje je bil ta čaj neke vrste pre-workout napitek, saj so z njim dobili energijo in večjo vzdržljivost. Naslednjič, ko greš v fitnes, namesto proteinskega napitka, spij matchin čaj in uživaj v njegovi koristi.

6Hrana za možgane

Glede na to, da smo trenutno v izpitnem obdobju, verjamem, da nas večina že krvavo potrebuje nahraniti naše možgane. Si vedel, da uživanje matche pripomore k izboljšanju kognitivne funkcije, zaradi česar lažje razmišljamo in polnimo podatke? Ja, matcha je prav zares neverjetna!

Najboljšo pijačo in jedi iz matche najdeš v našem članku Recepti Matcha: Čaj, latte in piškotki.

Za konec pa … Kot pravi moja prijateljica Maša: »Matche ni nikoli too match!«

Tea Bobnar

Junior novinar

VIRFirebelly Tea
Prejšnji članekZakaj je vaza podobna hiši? Od sistemskega do fantazijskega z oblikovalko Janjo Lap
Naslednji članekOcena filma: Transformerji: Vzpon zveri
Tea Bobnar

Junior novinar

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.