Ocena filma: Transformerji: Vzpon zveri

Transformerji 7 oziroma Transformerji: Vzpon zveri
Transformerji 7 oziroma Transformerji: Vzpon zveri Foto: on imdb

Transformerji: Vzpon zveri (Transformers: Rise of the Beast) je sedmi film v franšizi Transformerji, ki jo je v filmski obliki leta 2007 začel Michael Bay. Po dobrem in nadvse zabavnem prvem delu smo morali pretrpeti štiri katastrofalna nadaljevanja, da smo leta 2018 dobili Bumblebee, daleč najboljši film v franšizi. Po petletnem premoru se Transformerji vračajo v letu 2023.

Transformerji se vračajo po petletnem premoru

Transformerji so v natanko desetih letih ustvarili več milijard dobička, a hitro postali tarča posmeha po tem, ko so prvemu filmu sledila abotna nadaljevanja. Šele Bumblebee, ki ga je režiral trenutni predsednik studia Laika Travis Knight, je leta 2018 je vrnil nekaj prepotrebnega spoštovanja franšizi, ki je močno skrenila s poti, ki so jo tlakovali stripi in animirane serije. Baya ni bilo več, jasen je bil cilj, da odhajajo Transformerji na zimsko spanje. Po toliko letih so sprejeli odločitev, da bo film Transformerji: Vzpon zveri nadaljevanje Bumblebeeja in predzgodba Transformerjev.

Optimus Prime v filmu Transformerji
Optimus Prime v filmu Transformerji Foto: on imdb

Leta 1994, sedem let po dogodkih v Bumblebeeju, spoznamo nove like in novo zgodbo, ki ima več skupnega s filmi, ki so franšizo spravili na tla, kot pa filmom, ki ji je vrnil sloves poletnega blockbusterja. Spoznamo Noaha (Anthony Ramos, Into the Heights), ki vztrajno išče službo, da bi lahko plačeval položnice za zdravljenje mlajšega brata. Ko mu znanec Reek ponudi možnost hitrega zaslužka s tatvino prelepega Porscheja, Noah ugotovi, da je avto pravzaprav Avtobot po imenu Mirage (Pete Davidson). Istočasno film predstavi zgodbo muzejske pripravnice Elene (Dominique Fishback, Juda in Črni mesija), ki na skrivaj raziskuje skrivnostni kipec. Zgodi se, da je ta kipec pravzaprav slavni filmski McGuffin, ki ga potrebujejo Avtoboti za vrnitev na planet Kibertron, iščejo pa ga tudi zlobni Terorkoni, odposlanci planetožerca Unikrona, pred katerim se skrivajo Maximali. Začne se bitka za in beg za življenje.

Anthony Ramos in Dominique Fishback v filmu Transformerji
Anthony Ramos in Dominique Fishback v filmu Transformerji Foto: on imdb

Transformerji: Vzpon zveri ima svoje težave, a niso tako hude kot pri večini v franšizi

Transformerji: Vzpon zveri je pravzaprav kateri koli film o Transformerjih, če bi mu odzveli poplavo seksističnih šal, butastega dialoga o psih in piškotih ter vanj postavili boljše like kot je bila Mark Wahlberg. Režiser Stephen Caple Jr. (Creed II) skupaj s scenaristi (teh je kar 5) vzame nekaj navdiha iz Bumblebeeja in prvega dela Transformerjev ter pametno film privleče na tretje mesto v tej franšizi, z nekaj zamude za omenjenima in z ogromno prednostjo pred filmi Maščevanje padlega, Doba izumrtja, Zadnji vitez in nekoliko manjšo prednostjo pred Temno stranjo meseca. Ampak film ima težav kar precej, večina je ustvarjenih precej v zadnji tretjini, kjer bi lahko iz aviona uzrli željo studia, da ustvari novo franšizo in celo nov univerzum, kot ga ima Marvel.

Optimus Primal, ki mu je glas posodil Ron Perlman
Optimus Primal, ki mu je glas posodil Ron Perlman Foto: on imdb

Bolj kot ne je Vzpon zveri nadaljevanje Bumblebeeja, ki že kaže jasne okužbe z virusom producenta Baya v tej franšizi. Glavni lik sicer kaže nekaj srca, a ne prinaša noro kaotične in energične predstave, ki je krasila Shio Labeoufa. Naša človeška protagonistka pa je vseznalec, ki je v okolju popolnih idiotov nekako še vedno zgolj pripravnica. K sreči je to vse, kar je v filmu ljudi z večjo vlogo, kar je lahko samo prednost filmov Transformerji.

Tu pa so še transformerji štirih oziroma petih skupin, ki jih mora film predstaviti in pojasniti njihovo vlogo v vsem tem. Tako je gledalcu vse razloženo, vse pojasnjeno in vse povedano še preden se lahko udobno namesti na sedežu. Peter Cullen, Ron Perlman, Peter Dinklage, Michelle Yeoh in Pete Davidson so v svojih »vlogah« povsem odlični, brez kakršnih koli težavic pa je tudi računalniška animacija, kar je nekaj, česar tej franšizi nihče ne more odvzeti.

Maximali v filmu Transformerji, vzpon zveri
Maximali v filmu Transformerji, vzpon zveri Foto: on imdb

Transformerji so s sedmico dočakali nekaj, kar se še ni zgodilo

Transformerji: Vzpon zveri spada med najboljše filme o Transformerjih, kar v bistvu ne pove veliko zaradi kvalitete predhodnikov, hkrati pa pove veliko, saj se v franšizi še ni zgodilo, da bi bila zaporedna filma dobra. V taki franšizi bo tudi povprečje zadostovalo, za poletni ogled s prijatelji pa bodo Transformerji vedno dobra odločitev. Vprašanje je le prihodnost franšize, saj so se zelene luči, ki jih je ustvaril Bumblebee že spremenile v oranžne.

Transformers: Rise of the Beasts | Official Trailer (2023 Movie)

Urednik portala Student.si

PREGLEJ PREGLED
Transformerji: Vzpon zveri
Prejšnji članekS pitjem mače postaneš pravi mačo
Naslednji članekUstvarjen robotski kuhar, ki se uči iz posnetkov

Urednik portala Student.si

ocena-filma-transformerji-vzpon-zveriTransformerji: Vzpon zveri (Transformers: Rise of the Beast) je sedmi film v franšizi Transformerji, ki jo je v filmski obliki leta 2007 začel Michael Bay. Po dobrem in nadvse zabavnem prvem delu smo morali pretrpeti štiri katastrofalna nadaljevanja, da smo leta 2018 dobili Bumblebee,...

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.