Sol je povsod

Kaj, če bi sol izključili iz prehrane? Kaj bi se zgodilo z našim telesom?
Kaj, če bi sol izključili iz prehrane? Kaj bi se zgodilo z našim telesom? Foto: Detry26 iz iStock

Sol se nahaja vse povsod. Najdemo jo v mesu (svinjskem), v zelenjavi in sadju, v kruhu ter seveda v pripravljeni hrani v vrečkah. Naše telo potrebuje zelo malo soli, seveda pa je sol nujna sestavina pri večini jedi.

Praktično v vsako jed spada sol, v organizmu ima sol posebno fiziološko vlogo pri večjih naporih ali v poletni vročini, ko se močneje potimo. Sol-(slana voda) nam v takih trenutkih pomaga premagovati utrujenost in brezvoljnost. Pretirana uporaba soli v prehrani je zdravju škodljiva na več načinov. Uporaba do 6 g na dan na prebivalca je koristna, kar je pa več, pa škoduje. Povečana poraba soli je direktno povezana s povečanim pojavljanjem povečanja krvnega pritiska pri prebivalstvu. Posledica je tudi povečano izločanje kalcija iz organizma, kar povzroča nastanek ostoporoze in obolenj notranjih organov.
Debelost med mladimi je vse pogosteje problem moderne družbe, zato se mnogi ukvarjajo z vprašanjem, kako bi jo lahko omejili. Že z manjšim zaužitjem soli bi lahko rešili ta problem, saj nanj bi manjša količina zaužite soli na dolgi rok zelo pozitivno vpliva na zdravje človeka, saj zmanjša krvni tlak, ki vpliva na možnost pojava srčne kapi. Za zmanjševanje telesne teže torej ni odgovoren le sladkor, ampak posledično tudi sol.

Zdravilna moč soli
Nima pa samo negativne učinke sol, poglej si nekaj zdravilnih učinkov soli:
Deodoranti so alopatski preparati, ki preprečujejo znojenj, a mi se moramo potiti. Telesni vonj lahko nevtraliziramo tako, da kristal malo navlažimo in s tem namažemo določen del telesa in 24 ur ne bomo oddajali vonjav.
Čiščenje dihalnih poti: Pri težavah dihalnih poti, segrejte slanico in inhalirajte 20 minut. Čez nekaj časa boste izpljunili izpljunke, ki smrdijo po antibiotikih. S tem telo samo izloči vse, kar ne spada vanj.
Zobna higiena: kmetje so nekoč prali zobe s soljo, oziroma s slanico, saj zdravi paradentozo in karies.
Prebavne težave: pitje slanice.
Za lepšo kožo in pomlajevanje: maska iz solnega blata odstranjuje gube in poživlja kožo.

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.