Soja: več kot le nadomestek mesa

Soja in izdelki, narejeni iz soje, so običajno označeni s simbolom »vegan« in zanimivi zgolj za peščico ljudi, ki se v svoji prehrani izogibajo mesu. A v resnici ima soja številne pozitivne učinke na telo, zato bi po njej morali pogosteje poseči tudi ostali.

Soja je stara kulturna rastlina, ki spada v družino metuljnic. Vegetarijanci in vegani jo najpogosteje uživajo kot vir beljakovin, ki jih sicer v brezmesni prehrani lahko primanjkuje. Vendar je primerna tudi za športnike in splošno populacijo. V semenu soje najdemo poleg škroba 35 odstotkov beljakovin in 17 odstotkov maščob ter nekaj vitaminov.

Zdravju koristne fitokemikalije

Vsebuje tudi fitokemikalije, ki imajo na telo farmakološki (zdravilni) učinek. Najbolj raziskane med njimi so tako imenovani izoflavoni, predvsem genistinomom in daidzeinom. Na celice v telesu učinkujejo podobno kot ženski spolni hormoni estrogeni, zato jih včasih poimenujemo kar fitoestrogeni oziroma rastlinski estrogeni. Poleg tega, da pospešijo sintezo beljakovin, vplivajo tudi na znižanje holesterola v krvi in preprečujejo nastanek osteoporoze oziroma zavirajo njen razvoj. Zaenkrat še ni jasno, ali je ta zdravilni učinek soje povezan le z delovanjem izoflavonov ali k temu prispevajo še druge fitokemikalije. Izmed fitokemikalij v soji so pomembni še saponini, inhibitorji tripsina in fitična kislina.

Tofu

Pridelava tofuja tehnološko spominja na pridelavo sira, zato mu včasih rečemo tudi sojin sir. Obstaja v različnih oblikah. Trše oblike z nižjo vsebnostjo vode so primerne za rezanje in nadaljnjo pripravo, lahko pa ga celo zamrzneš. Narezanega na kocke lahko dodaš v solate, lahko ga tudi spečeš. Vsebuje veliko beljakovin in koristnih nenasičenih maščobnih kislin. Mehkejše oblike tofuja lahko mešaš in uporabiš pri pripravi različnih polivk. Pri kuhanju se uporabljajo tudi kot nadomestek jajc. Tofu hitro prevzame okus dodatkov, zato lahko v trgovini najdeš številne različice z okusi zelišč in drugih dodatkov. V keramični skodelici je narezan tofu v rjavo-oranžni omaki

Sojino mleko

Sojino mleko je lahko odličen regeneracijski napitek za športnike po vadbi. Predvsem sladke oblike, torej čokoladno, jagodno ali vanilijevo sojino mleko, zaradi vsebnosti sladkorjev pomagajo pri hidraciji in polnjenju glikogenskih zalog po vadbi. Če sojino mleko uporabljaš kot nadomestek kravjega, je priporočljivo izbrati sojino mleko z dodanim kalcijem.Lesena skodelica s sojinimi zrni in vrč, v katerem je bela tekočina

Drugi izdelki iz soje

Danes na tržišču najdemo tudi številne druge izdelke iz soje, na primer sojin jogurt, edamame, tempeh in miso. Edamame so sojina zrna v lastnem zelenem ovitku. Tempeh je oblika fermentiranih sojinih zrn in spominja na tofu. Miso pa je sojina pasta, podobna arašidovemu maslu. Po telesnem naporu jo je priporočljivo uporabljati kot dodatek juham, marinadam in polivkam.Zeleni stroki in nekaj zrn (edamame)

Prejšnji članekKako se v uspešen odnos umešča tretji partner – Huawei P50 Pocket
Naslednji članekHitra moda: vzpon nove prodajne aplikacije SHEIN?

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.