Šokantna dejstva o zgodovini banan

Ripe bananas isolated on yellow background.
Foto: WS Studio iz iStock

Podolgovate, rumene in sladke … govorimo seveda o bananah. Pa si vedel, da banane, ki jih lahko trenutno kupimo v živilskih trgovinah, niso iste vrste, kot so bile pred 100 leti? Zgodovina banan pa je precej bolj krvava kot si misliš.

Banane so prišle iz Azije

Izvoru banan lahko sledimo več kot 100.000 let nazaj, v južno vzhoden del Azije, medtem ko pa so k nam v Evropo prišle šele v zgodnjem 15. stoletju, ko so jih k nam iz Afrike uvozili Portugalci. Nekaj stoletij kasneje pa so bile uvožene tudi na ameriško celino.

V 19. stoletju je med plutjem po Karibih, ameriški mornar Lorenzo Dow Baker odkril ta neverjetni sadež in se odločil, da bo iz njega ustvaril zaslužek. Banane je začel prodajati v ZDA in hitro so postale velik hit.

Yellow bananas on the counter. Department in a store or supermarket with fresh products. Selective focus.
Foto: Алексей Филатов iz iStock

Velika senzacija v ZDA

Leta 1876 je bil ta rumeni sadež na Svetovnem sejmu prava senzacija kljub temu, da banane niso nekaj, kar bi se običajno predstavljalo na tem sejmu. Velika poraba banan pa je kmalu postala problem, saj so spolzke olupke banan ljudje puščali kar na tleh, zaradi česar je policija začela kaznovati ljudi, ki so jih ujeli med tem početjem. Če si mislil, da je padec zaradi olupka banane stvar, ki se dogaja v risankah, se motiš … v poznem 19. stoletju je bil to namreč zelo pereč problem.

Z velikim povpraševanjem so člani oskrbovalne verige našli odlično priložnost za vzpostavitev dobičkonosnega posla z bananami. Tako so se v začetku 20. stoletja podjetja, ki so se ukvarjala z uvažanjem, združila v eno veliko podjetje, imenovano United Fruit Company (UFCO), njihov plan pa je bil imeti monopol nad oskrbovalno verigo z bananami. Zaradi svoje bližine ekvatorja je bila Srednja Amerika odličen prostor za gojenje banan in UFCO je hitro začela prevzemati nadzor nad plantažami.

Businessman stepping on banana skin
Foto: hatman12 iz iStock

Krvavi upori

Ker pa so bili pogoji za delo težki in plača slaba, so se delavci uprli, vendar so bili vsi njihovi protesti zaman, saj je UFCO imela podporo ameriške vojske, ki je izgrede zatrla z nasiljem in krvavimi masakri.

Ljudje niso opazili razlike

Vrsta banan, ki so jo gojili v Srednji Ameriki, se je imenovala Gros Michel, vendar je njenemu obstoju grozila panamska bolezen, ki se je zaradi monokulture hitro razširila po plantažah. UFCO se je ustrašil za svoj monopol nad bananami in našel novo vrsto banan, ki so bile podobne izumirajoči banani. Na skrivaj so zamenjali vrsti in ljudje niso niti opazili razlike. Vendar pa ta nova vrsta, ki se imenuje Cavendish, po okusu ni pol toliko sladka in sočna, kot so bile Gros Michel banane.

V današnjih časih v trgovinah ne moremo več kupiti banan podjetja United Fruit Company, saj se je to preimenovalo v Chiquita. Kljub novemu imenu pa podjetje še vedno izkorišča delavce in jim nudi slabe pogoje za delo.

Small cluster ripe, yellow bananas placed on floor in sunlight
Foto: mcmorabad iz iStock

Sedaj pa še zanimivo dejstvo: Če si kdaj jedel sladkarijo z okusom banane, si se verjetno spraševal, zakaj ta nima okusa po bananah, ki jih lahko kupimo v trgovinah. To pa je zato, ker je ta umetni okus bolj podoben okusu banan vrste Gros Michel in ne Cavendish bananam.

Če si želiš izvedeti še več o zgodovini banan, pa si oglej spodnji video.

How the US Stole Central America (With Bananas)

Junior novinar

Prejšnji članekObrazi boja za žensko (ne)enakost
Naslednji članekNaravne alternative, ki jih lahko uporabiš namesto sladkorja

Junior novinar

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.