Naravne alternative, ki jih lahko uporabiš namesto sladkorja

sugar, sweets, black background
Foto: Saramukitza iz Pixabay

Vsebnost sladkorja v naši prehrani se je v zadnjih 50 letih močno povečala. Povprečna odrasla oseba zaužije približno 17 jedilnih žlic sladkorja, kar je precej nad priporočljivo vrednostjo. Zato se tudi tebi morda zdi, da si s sladkostjo zasvojen. Za potešitev želje po sladkem na srečo obstajajo tudi druge alternative, s čimer se lahko izogneš belemu sladkorju in fruktoznemu sirupu. Sadje na primer vsebuje fruktozo, a tudi veliko vlaknin, kar za telo predstavlja uravnoteženo kombinacijo hranil. Med in javorjev sirup sta tudi zelo sladka, a bogata z minerali in antioksidanti.

1Med

honey, bread, spoon

Med je zaradi naravne sladkosti in hranilnih vrednosti že dolgo časa poznano in cenjeno živilo. Ker prihaja iz rastlinskega nektarja, ki ga nabirajo čebele in pri tem oprašujejo rastline, vsebuje veliko koristnih spojin in antioksidantov iz rastlin. Surov in temnejši med, ki je minimalno predelan, vsebuje veliko flavonoidov in fenolnih kislin. Te so ugodne za kardiovaskularno, gastrointestinalno in respiratorno zdravje. Njihovo uživanje lahko celo zmanjša sezonske alergije.

2Javorjev sirup

My cousin and I made pancakes for breakfast, so we figured since we had a camera, good lighting, fruit and a lot of syrup, we’d have a go at taking a photo like the professionals.

Priljubljeno naravno sladilo še vedno kraljuje na ameriških palačinkah in vafljih. Narejen je iz soka sladkornega javorja. Podobno kot med vsebuje antioksidante in minerale s pozitivnimi učinki za zdravje. Številne spojine iz javorjevega sirupa naj bi pomagale pri premagovanju raka in diabetesa. Temnejši kot je sirup, manj je predelan – in več pozitivnih učinkov lahko prinese.

3Stevija

Old wooden table with Stevia Granules (selective focus; close-up shot)

Če ti specifičen okus medu in javorjevega sirupa ne odgovarja, lahko za slajenje hrane in pijače uporabiš stevijo. Sladilo je narejeno iz istoimenske rastline in je 200 do 400-krat slajše od belega sladkorja. Za razliko od sladkorja in prej omenjenih sladil stevija skoraj ne vsebuje kalorij. Nekatere raziskave jo povezujejo tudi z znižanim krvnim sladkorjem in holesterolom. Pozoren pa bodi pri nakupu produktov, ki vsebujejo stevijo. Ti namreč pogosto vsebujejo še druge predelane sestavine ali sladkorne alkohole.

4Sadni sok

Glass of lemon juice
Foto: PhotoMIX Company iz Pexels

Sadni sok je lahko osvežilna in sladka pijača ali pa dodatek drugim pijačam, omakam ali celo jedem pri kuhi. 100-odstotni sadni sok je boljša izbira od predelanega sladkorja ali fruktoznega sirupa, saj je naraven in nepredelan. Vsebuje tudi veliko vitaminov in drugih mikrohranil.

5Pretlačeno sadje

Fresh orange or grapefruit pulp in a blue transparent glass of a blender or shaker. The initial step in making a juice, cocktail or citrus smoothie. Black background. Close-up
Foto: slexp880 iz iStock

Surovo sadje vsebuje sladkor. Poleg tega pa tudi veliko vlaknin, ki pomagajo pri prebavi in upočasnijo metabolizem sladkorja. S tem zmanjšajo visoke vrednosti krvnega sladkorja takoj po zaužitju, ki so značilne za sadni sok in sladkorne dodatke. Uživanje živil, ki so bogate z vlakninami ti lahko pomaga tudi pri zmanjšanju energijskega vnosa in zmanjšuje tveganje za razvoj srčnih bolezni. Če sadje še pretlačiš, ga lahko kot sladilo dodaš drugim jedem. V receptih tako lahko opaziš jabolčno čežano kot nadomestek jajca ali pa zmečkano jagodičevje kot dodatek navadnemu, nesladkanemu jogurtu.

6Menihov sadež

Luo Han Guo aka Monk fruit natural herbal remedy on. Powerful healthy sweetener.
Foto: eskymaks iz iStock

Še ena rastlinska alternativa sladkorju je menihov sadež oziroma monk fruit. Majhen okrogel sadež izhaja iz jugovzhodne Azije, kjer je poznan kot luo han guo. Čeprav vsebuje fruktozo in glukozo, sta ti dve obliki sladkorja med procesom ekstrakcije odstranjeni. Pri tem nastane sladilo brez energijske vrednosti, ki je 100-krat slajše od belega sladkorja. Sladilo je relativno novo na trgu, zato njegovi vplivi na zdravje še niso dobro raziskani. A dosedanje raziskave sladilom brez energijske vrednosti pripisujejo prednosti pri lažjem uravnavanju telesne mase in preprečevanju sladkorne bolezni. Sadež vsebuje tudi antioksidante, ki bi lahko pozitivno vplivali na imunski sistem in preprečevanje rakavih obolenj.

VIRCNET
Prejšnji članekŠokantna dejstva o zgodovini banan
Naslednji članekVse o štipendijah, Ali chatGPT ogroža tvoj poklic?, Koncerti 2023

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.