Spoznaj zgodovino z likerji in žganimi pijačami!

Da so alkoholne pijače tesno povezane z ljudmi, vedo že vsi. Nekatere pijače so z nami od samega začetka, druge so z nami nekaj tisočletij, tretje pa se prebijajo v ospredje v zadnjih nekaj letih. Tu in tam pa se pojavi linija, ki nas skuša poleg tega še kaj naučiti in nam razširiti obzorja. WildFlower Spirits so se tega lotili tako, da so svojo linijo poimenovali po zgodovinskih osebah. Mi pa smo tu, da ti povemo, zakaj je temu tako.

Franz Joseph Kavni liker

Franc Jožef se je rodil 18. avgusta 1830 v dunajski palači Schönbrunn. Mati ga je s poudarkom na predanosti, odgovornosti in marljivosti vzgojila kot bodočega cesarja. Prestol je prevzel leta 1848 in vladal vse do leta 1916, ko ga je nasledil njegov pranečak Karel I. Njegovemu družinskemu življenju je vladala tragedija, tudi njegovo vladanje ni bilo na optimalnem nivoju, a morda bi bilo, če bi že takrat imel svoj kavni liker. Franz Joseph Kavni liker je tako bogat kot brki Franca Jožefa in cesar sam.

Franz Joseph Kavni liker
Franz Joseph Kavni liker

Pancho Villa Tequila

Mnogi poznajo le njegovo ime, le redki pa njegovo poslanstvo. Francisco Villa se je rodil leta 1877 v San Juan del Riu v Mehiki. Je ena izmed največjih osebnosti mehiške zgodovine in eden največjih revolucionarjev v zgodovini. V revoluciji leta 1910 so prav njegovi boji pomagali k zmagi Madera nad Huerto. Naslednjih trinajst let je bil vse do smrti trn v peti mehiškim oblastem, a za ljudi je bil znak upanja in odrešenja. Primerno ime za primerno pijačo – tekila »Pancho Villa«, ki je narejena po originalnem mehiškem receptu pokrajine Jalisco.

Pancho Villa Tekila
Pancho Villa Tekila

Sigmund Freud Olivno žganje

Edina pijača. pri kateri je bolj znana oseba kot pa pijača. Sigmund Freud se je rodil leta 1856, njegovo življenje in delo pa sta za mnoge kontroverzna. Utemeljil je dejstvo, da podzavestni motivi naše duševnosti vplivajo na številne oblike našega vedenja. Z njegovim uspehom in priznanji pa je postala zelo priznana tudi njegova metoda zdravljenja, in sicer zdravljenje s pogovorom. Prav Olivno žganje je zelo freudovsko. Pogovori stečejo, lahko pa da so nekoliko kontroverzni ali pa iznajdljivi.

Olivno žganje Sigmund Freud
Olivno žganje Sigmund Freud

Taxpayer Whiskey

Davkoplačevalec oziroma Taxpayer je čisto vsaka zgodovinska oseba. Viski je narejen iz izključno slovenskega slada in žita, ki je pridelano na Gorenjskem. Starano je v sodih, narejenih iz alpskega hrasta, od tam dobi aromo in barvo. Sam davek se definira kot finančno ali drugačno obremenitev davkoplačevalca, pobere pa ga država. Taxpayer Whiskey pa sloni na obratni definiciji. Je samo tvoj (lahko ga deliš s prijatelji) in ni obremenilen.

Taxpayer Whiskey
Taxpayer Whiskey

Bonaparte Absinth

Napoleon je prava oseba za razčlenitev Absintha. Majhen, revolucionaren, navdihujoč in dih jemajoč. Bonaparte se je rodil leta 1769, pri tridesetih pa je že postal francoski vodja. To je ostal do leta 1814, ko se je njegova vladavina zaključila. Njegov civilni zakonik je vseboval več kot dva tisoč členov, ki so določali svobodo, versko strpnost, enakopravnost in še mnogo drugega. Tako kot Napoleon je tudi Bonaparte Absinth revolucionaren in pravi »mali veliki mož«.

Bonaparte Absinth
Bonaparte Absinth

Lenin Vodka

Vladimir Iljič Uljanov se je rodil leta 1870 v Simbirsku. Hitro se je vpletel v revolucionarna gibanja, kar ga je stalo tudi izgubo pravic rednega študenta. Svoj čas izgnanstva je preživljal v Nemčiji, Švici in Angliji, vse do svoje vrnitve v Rusijo. Tam je bil leta 1917 po prevratu in revoluciji izvoljen za predsednika. V njegovi vladavini je nastala Sovjetska zveza, svoje vladanje pa je zaključil s smrtjo leta 1924. Če je katera pijača dovolj ruska in dovolj podobna Leninu, je to zagotovo Lenin Vodka.

Lenin Vodka
Lenin Vodka

Stalin Chilli Vodka

Ruski dvojec zaključujemo s Stalinom in čili vodko. Josif Visarionovič Stalin se je rodil leta 1878 v revni družini sredi današnje Gruzije. V mladosti se je pridružil Ruski socialdemokratski delavski stranki in bil tako kot Lenin kmalu izgnan. Vrnil se je pod Leninovim vladanjem in ga po njegovi smrti tudi nasledil. Na svoj način je vladal vse do svoje smrti leta 1952, morda še nekoliko dlje, a to je že druga zgodba. Ostrina vodke je že dovolj podobna Stalinu, a piko na i dodata čili in kajenski poper. Stalin Chilli Vodka zaključuje naše zgodovinsko popotovanje.

Stalin Chilli Vodka
Stalin Chilli Vodka

Potuj po zgodovini

Zgodovina nam v svojih zgodbah ponuja vpogled v tradicijo, ki pa ji radi dodamo nekaj svežine. Tega se lotevamo v vseh pogledih življenja, eden od teh so tudi pijače. Svežina skupaj s tradicijo ustvarja unikatne produkte, ki nas navdihujejo. Prav to so storili tudi pri Wildflower Spirits, ko so leta 2018 začeli z idejo in jo dve leti kasneje začeli tudi uresničevati. Kot pravijo sami, predstavljajo vrhunsko serijo likerjev in žganih pijač. Več o njihovih pijačah lahko izveš na njihovi spletni strani ePijače.si, kjer te čakajo tudi druga zanimiva zgodovinska dejstva in okusi.

Wildflower spirits
Wildflower spirits

Urednik portala Student.si

Prejšnji članekTeksaški guverner obljubil gradnjo zidu na meji
Naslednji članekNeuspeh – najhujša usoda mladih
Žiga Kastelic

Urednik portala Student.si

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.