Študent kuha: Martinova pojedina

goose, thigh, st martin
Foto: ivabalk iz Pixabay

Martinovo »pade« na nedeljo po martinovem. Vsako leto ga praznujemo 11. novembra, praznik, posvečen vinu, pa tradicionalno spremlja obilna pogostitev. če martinovo pade na delavnik, imamo lahko martinovanje dve zaporedni nedelji (pred in po).

Kje martinovati? Preveri naš prispevek o Martinovanjih po Sloveniji.

Tradicionalno martinovanje morda ni najbolj zdravo, a za praznike si lahko privoščimo kakšen kaloričen prekršek. Kaj bi še ostalo od praznikov, če se ne bi pregrešili v hrani? Zato naj tudi v tvojem domu zadiši po raci, gosi ali puranu, praženem krompirju, prosu in rdečem zelju.

Prava Martinova pojedina

Tradicionalna Martinova pojedina mora biti močna in obilna. Martinovo gurmansko razvajanje ne sme manjkati, tako kot ne sme manjkati ob božični večerji. Zato na Martinovo nedeljo pozabimo na sodobna načela prehranjevanja.

Pa veš, kaj vse se mora (poleg kozarca cvička, ki je samoumevna) znajti na mizi pri pripravi tradicionalnega Martinovanja? Vse izveš v nadaljevanju, kjer objavljamo recept, ki mu bodo kos tudi amaterji in ne le mojstri vihtenja kuhalnic.

geese, white, animal
Foto: ulleo iz Pixabay

Sestavine za tradicionalno Martinovo jed:

  • 30 dag mesa (raca, gos ali puran)
  • 3/4 kg rdečega zelja
  • 1/2 kg krompirja
  • sol in poper
  • kumina
  • čebula
  • česen
  • jabolko
  • olje

    Person pouring wine on clear drinking glass
    Foto: Nicole Michalou iz Pexels

Priprava tradicionalne Martinove pojedine

Martinovo pojedino po tradiciji pripravijo »okrog« hrustljavih pečenih rac, gosi ali purana , ki so najpomembnejši del te pojedine. Očiščeno meso solimo in popramo ter pustimo nekaj časa stati. Nato v notranjost potisnemo neolupljeno jabolko, ga namažemo z maščobo in pokrijemo z aluminijasto folijo. V enakomerno segreti pečici, ogreti na temperaturo med 200 in 230 °C , meso pečemo približno eno uro. Pečenemu mesu odstranimo alu folijo, odstranimo odvečno maščobo in ga prelijemo z lastnim sokom. Pečemo še eno uro, oziroma dokler se meso ne zmehča. Da meso ostane sočno, ga večkrat popečemo, med tem ko ga polijemo z njegovim sokom in po potrebi dodamo malo jušne osnove ali vode. Ker ima gos morda preveč maščobe, ji predhodno odstranimo kožo in vso maščobo. Tega narežemo na kocke, stopimo in z njim obložimo meso. Ko je meso pečeno, odstranimo jabolko, ga narežemo na koščke in prelijemo s precejeno omako, ki je nastala med peko.

Pumpkins and lighted candles on dinner table
Foto: cottonbro studio iz Pexels

Priloga k tradicionalni Martinovi jedi

Na krožniku ne smejo manjkati proso in rdeče zelje, za popolno martinovo pojedino pa je nujen tudi pečen krompir. Ker je receptov za pražen krompir toliko, kolikor oseb ga pripravlja, prepuščamo način priprave tebi. Zato ti zaupamo, kako pripraviti rdeče zelje. Rdeče zelje naribamo in ga v družbi čebule in česna prepražimo na olju. Prilijemo malo vina in po okusu dodamo sol, poper in kumino. Mlince lahko kupiš ali pripraviš doma.

Uživaj v praznovanju, kuhanju in hrani!

Person holding a roasted turkey
Foto: EKATERINA BOLOVTSOVA iz Pexels
Prejšnji članekSladica, ki je obvezna pri Martinovem kosilu (RECEPT)
Naslednji članekKoliko kemičnih spojin je odkrilo človeštvo ? Odstotek preseneča

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.