Študentje in zdrava prehrana

Pravilna in uravnotežena prehrana je zelo pomembna za zdravje. O optimalni prehrani govorimo, ko dnevna prehrana ustreza zahtevam organizma, tako količinsko kot po sestavi in razmerju hranil.

Temelj zdravega prehranjevanja je pestra in raznolika prehrana

Raziskave so pokazale, da je prehrana slovenskega prebivalstva nezdrava, kar velja še posebej za mlade. Ne zaužijemo priporočenega števila dnevnih obrokov, imamo neustrezen ritem prehranjevanja, previsoka je energijska vrednost zaužitih obrokov, zaužijemo preveč maščob, na jedilnikih je premalo sadja in zelenjave.

Ponudniki subvencionirane prehrane za študente so dolžni uresničevati smernice zdravega prehranjevanja ministrstva za zdravje in študentom zagotavljati kakovostne obroke z optimalnimi energijskimi in s hranilnimi potrebami študentov.

Priporočena energijska vrednost kosila za študente

Zaradi posebnih psihofizičnih potreb in zmožnosti vzdrževanja daljše sposobnosti koncentracije je pravilno prehranjevanje študentov zelo pomembno. Upoštevanje smernic zdravega prehranjevanja se skuša danes usidrati že v zgodnjem obdobju odraščanja, a so študenti tista rizična skupina, ki zaradi odhoda iz kraja bivanja in daljše odsotnosti hitro podležejo nezdravi hitri prehrani.

Zaradi študijskih obveznosti hitro pozabijo na primerno časovno in količinsko razporejeno prehrano s tremi obroki (zajtrk, kosilo, večerja) ter dvema malicama. Nezdrave prehranjevalne navade povzročajo slabo počutje in slabšo delovno storilnost ter hkrati vplivajo na zmanjšano odpornost organizma, ki je dejavnik tveganja za nastanek kroničnih nenalezljivih bolezni v poznejšem življenjskem obdobju.

Po smernicah zdravega prehranjevanja za študente (Ministrstvo za zdravje RS, 2008) je priporočena energijska vrednost kosila študentov od 750 do 1050 kcal za moške in od 600 do 840 kcal za ženske. Kosilo naj obsega glavno jed (mesna jed ali zamenjava za meso), škrobno prilogo, zelenjavo ali sadje (zelenjava, kuhana priloga, surova solata ali kompot) in napitek (voda, naravni sok, mlečni napitek, nesladkan čaj). Škrobne priloge, zelenjave in sadja mora biti enkrat več kot glavne jedi.

Študenti se vse bolj zavedajo pomena zdrave prehrane

Zdravo prehrano študentov spodbuja tudi Študentska organizacija Slovenije, ki je v sodelovanju s Fakulteto za vede o zdravju Univerze na Primorskem in študentov dodiplomskega študijskega programa Prehransko svetovanje – dietetika in podiplomskega magistrskega študijskega programa Dietetika v okviru projekta „Jem zdravo. Študiram s polno paro!“ izdala brošuro s številnimi zanimivi nasveti za zdravo prehrano študentov. Študente želijo spodbuditi k zdravemu načinu prehranjevanja in motivirati gostinske ponudnike k pripravi in ponudbi zdravih obrokov kosil.

In ne pozabite:

  • V hrani uživajte. Če si jedi pripravljate sami, se ob tem zabavajte.
  • Obroki naj bodo pestri in raznoliki, izbira živil raznovrstna.
  • Izogibajte se belemu sladkorju.
  • Zmanjšajte vnos soli, izogibajte se konzerviranim, predelanim in pripravljenim živilom.
  • Ne pozabite na dovolj tekočine, predvsem vode.
  • Ne pretiravajte s kofeinom in z alkoholom.
  • Ne pozabite na dovolj gibanja.
  • Držite se pregovora, da jeste zato, da živite in ne živite zato, da jeste.

Ksenija Glažar

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.