Mednarodne izmenjave

Mobilnost študentov oziroma mednarodne izmenjave so ena izmed prioritet bolonjskega študijskega procesa. V programu Evropa 2020 je zapisano, da bo do leta 2020 v Evropi mobilna petina študentov in akademskega osebja.

 

Horizontalna in vertikalna mobilnost

Če se odločaš za študij v tujini, obstaja več različnih možnosti. Najbolj znani sta dve vrsti mobilnosti, in sicer: horizontalna (določen del študija opraviš v tujini) in vertikalna mobilnost (v tujini opraviš celotno stopnjo izobraževanja). V okviru Evropske unije obstaja veliko programov, ki spodbujajo mobilnost študentov, zaposlenih, akademskega osebja in mladih.

Programi študijske mobilnosti

Erasmus. Erasmus je sektorski program v okviru evropskega programa vseživljenjskega učenja. Spodbuja in finančno podpira evropsko sodelovanje na področju vseh oblik formalnega izobraževanja. Različnim nivojem izobraževanja so namenjeni različno poimenovani sektorski programi. Za douniverzitetno izobraževanje je namenjen Comenius, za terciarno izobraževanje Erasmus, za vseživljenjsko izobraževanje Grundtvig in za poklicno izobraževanje ter usposabljanje Leonardo da Vinci. V okviru Erasmus programa lahko posamezen študent del rednih študijskih obveznosti namesto na domači univerzi opravi v eni od sodelujočih držav ali v eni od sodelujočih držav opravlja prakso.

Erasmus Mundus. Ta program je zanimiv za podiplomske študente in omogoča mobilnost na področju visokega šolstva Evropske unije. Program podpira sodelovanje držav članic Evropske unije z državami tretjega sveta. Poudarek je na atraktivnosti in večjem zanimanju izobraževalnih institucij, profesorjev in študentov držav tretjega sveta za sodelovanje z državami Evropske unije. Prednost je, da študent v treh do štirih semestrih zamenja dve do tri univerze oziroma izobraževalne institucije, kar zvišuje kvaliteto študija, omogoča poglobitev specifičnih znanj in študentu ponudi več različnih okolij in družb. Slabost programa je dejstvo, da je večina podprogramov plačljivih.

Basileus. Gre za izmenjavo študentov na področju bivše Jugoslavije. Namenjen je spodbujanju mobilnosti na dodiplomski, magistrski, doktorski in postdoktorski stopnji ter mobilnosti predavateljev.

MAUI. To je kratica za program Mid-America Universities International, ki evropskim študentom omogoča doživeti študij po ameriško. Študentje tovrstnih študijskih izmenjav so oproščeni šolnine, ostale stroške pa krijejo sami.

AEN. To je kratica za Australian European Network, program, ki omogoča študijske izmenjave med evropskimi in avstralskimi univerzami.

Vsak študent ima v času študija enkratno možnost mobilnosti z namenom študija in enkratne prakse.

Študent lahko ostane v tujini 2 leti, 1 leto na študijski izmenjavi in 1 leto na praksi.

Informacije o študijskih izmenjavah v tujini dobiš v mednarodni pisarni svoje matične institucije. Poiskati moraš torej koordinatorja na svoji fakulteti ali oddelku.

 

Kaj o tem menijo mladi

Vsi, ki so mednarodno študijsko okolje že preizkusili, to izkušnjo označujejo kot nepozabno in edinstveno, ki širi obzorja. Pravijo, da ne gre za to, da je drugje boljše kot pri nas, je pa drugače in ravno izmenjave omogočajo, da spoznamo drugo okolje v najbolj pristni luči. Spoznati raznolikosti drugih kultur v delovnem oziroma študijskem okolju je neprecenljivo. Tega kot turist, popotnik oziroma obiskovalec ne doživiš na enak način.

 

Ksenija Glažar

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.