Del študija opravite v tujini

Vse več študentov z različnih univerz po Sloveniji se dobesedno „grebe“ za vstop v širni svet in mesto na kateri izmed tujih univerz. Zaradi velikega povpraševanja lahko nekateri zaradi slabe organizacije ali neznanja ostanejo brez te neprecenljive življenjske izkušnje.

Študij v tujini je oblika formalnega izobraževanja, vendar le ko gre za javno veljaven študijski program. V vseh drugih primerih je to le obštudijsko oziroma neformalno izobraževanje.

 

Nujna je dobra predhodna informiranost in pripravljenost

Pred odhodom na študij v tujino se zato dobro pripravi in zberi čim več informacij, ne le o študiju, ampak tudi o državi, kraju in fakulteti, kamor se nameravaš odpraviti. Razmisli, kaj si želiš in izberi univerzo, katere študijski program najbolj ustreza tvojim zanimanjem. Pravočasno zberi podatke o postopkih in rokih prijave. Na večino univerz se je treba prijaviti že več mesecev prej, zato pravočasno zberi vso potrebno dokumentacijo. Pozanimaj se o možnostih financiranja študija, o domačih in tujih štipendijah, posojilih, možnostih študentskega dela itd. Pozanimaj se o življenju v državi, kjer boš živel, možnostih namestitve (študentski domovi ali privatno stanovanje), življenjskih stroških, morebitnih potrebnih zavarovanjih ali vizumih itd.

Pred izbiro študijskega programa preveri tudi, kako je z akreditiranostjo v Sloveniji, za kar je pooblaščeno Ministrstvo za izobraževanje, znanost, kulturo in šport.

 

Motivacijsko pismo

Vsi, ki želijo študirati v tujini, morajo obvezno napisati motivacijsko pismo. Na podlagi le-tega in uspeha na fakulteti se potem za to pristojne osebe odločijo, ali vas bodo sprejeli ali ne. Zato se je pri pripravi motivacijskega pisma treba še posebej potruditi.

 

Programi za študij v tujini

Pri nas sta najbolj znana in uveljavljena programa za študij v tujini Erasmus in Ceepus.

Program Erasmus študentom omogoča, da del rednih študijskih obveznosti opravijo na partnerski instituciji v tujini. To so institucije, s katerimi ima matična fakulteta podpisan Erasmus bilateralni sporazum o izmenjavi študentov v določenem študijskem letu. Partnerska institucija v tujini gostujočim študentom ne sme zaračunavati stroškov šolnine, vpisnine, izpitov, vstopa v knjižnico, uporabe laboratorijev in druge stroške, razen manjšega zneska za zavarovanje, članstvo v študentski organizaciji, drobni material itd.

Ceepus pa je srednjeevropski program za izmenjavo študentov. Cilj je spodbujanje mobilnosti študentov in profesorjev. V njem sodelujejo visokošolske institucije iz Bolgarije, Bosne in Hercegovine, Albanije, Avstrije, s Kosova, iz Madžarske, Makedonije, Srbije, Črne gore, s Češke, Hrvaške, iz Romunije, s Poljske, Slovaške in iz Slovenije. Deluje na osnovi mrež posameznih fakultet ali univerz. Študenti lahko kandidirajo le za štipendije znotraj mreže, v katero je vključena njihova fakulteta oziroma univerza. Štipendija zajema namestitev, zdravstveno varstvo, oprostitev morebitne šolnine in prejemek štipendije.

 

Koristi študija v tujini

O koristih študija v tujini je bilo povedanega že zelo veliko. Vendar zaradi situacije, v kateri se znajdejo mladi diplomanti, velja to še velikokrat ponoviti, saj je marsikomu ravno ta izkušnja prinesla zaposlitev ali ga usmerila v iskanje zaposlitve v tujini.

Poleg tega, da boste postali bogatejši še za eno izkušnjo, boste spoznali novo kulturo, si pridobili mednarodna poznanstva, se naučili tujega jezika, spoznali drugo delovno okolje, na svet boste gledali s širše perspektive itd. V očeh bodočih delodajalcev so te osebe bolj samostojne, neodvisne, motivirane, željne novih izzivov, pripravljene na reševanje problemov, kar delodajalci cenijo in iščejo.

 

Ksenija Glažar

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.