To zelenjavo lahko vzgojiš kar v udobju tvoje kuhinje!

Presenetljivo veliko odrezkov zelenjave, ki bi jih sicer zavrgli na kompost, lahko ponovno uporabimo in vzgojimo svojo zelenjavo. S tem zmanjšamo količino odpadkov in na dolgi rok prihranimo nekaj denarja, naša kuhinja pa bo izgledala kot v prikupni reklami za bio izdelke.

Mlada čebula

Ko režeš mlado čebulo, na koncu prihrani približno 5 centimetrov stebla in ga namoči v kozarec z vodo. Postavi ga na sončno mesto in nove čebulice bodo zrasle v enem tednu. Vodo v kozarcu zamenjaj vsakih nekaj dni.

Korenčkovi listi

Korenčkovi listi med drugim pospešujejo presnovo, uporabiš pa jih lahko v mešani solati ali različnih omakah. Ko porabiš korenje in njegove liste, liste lahko ponovno vzgojiš. Odreži zgornji del (oranžnega dela) korenja in nekaj centimetrov listov ter jih postavi v kozarec z vodo. Na sončnem mestu in ob rednem zalivanju bodo listi kmalu pognali in pripravljeni za uporabo.

Peška avokada, ki je že pognala korenineAvokado

Očisti peško avokada in vanjo na štirih straneh zabodi zobotrebce tako, da bodo držali peško, da ne bo padla v kozarec. V kozarec nalij toliko vode, da bo peška prekrita do polovice. Postavi ga na sončno mesto in redno menjaj vodo. Čez nekaj tednov bo peška počila in ven bodo pogledali prvi poganjek in prve koreninice. Takrat avokado presadi v lonček z zemljo. Verjetnost, da boš iz peške vzgojil drevo, je zelo majhna, je pa avokado zelo lepa okrasna rastlina.

Ingver

Če kupiš svež ingver, odreži kos in ga čez noč namoči v kozarec vode. Naslednji dan ga presadi v lonček z zemljo (pazi, da ga ne posadiš pregloboko). Čez nekaj tednov bo pognala rastlina, čez tri do štiri mesece pa lahko ingver izkoplješ in ga porabiš.

Kako porabiti sveži ingver?

Ginger shot oziroma napitek iz ingverjaTrije kozarčki ginger shotov oz. napitka iz ingverja je neke vrste sirup, ki ga z lahkoto pripraviš doma. Pomaga okrepiti imunski sistem in zdravi boleče grlo ter kašelj, zato je zaželen še posebej v zimskem času.

Priprava: operi za palec velik kos svežega ingverja, ga olupi in nastrgaj. Precedi ga, tako da dobiš čist ingverjev sok. Dodaj sok ene limone in približno tri čajne žličke medu. Dobro zmešaj. Napitek lahko hraniš v hladilniku, z opisanimi sestavinami pripraviš tri porcije (ena porcija pomeni en kozarček za žganje, napitek spij zjutraj, najraje na tešče).

Solata

Glavo solate odreži nekaj centimetrov nad delom, kjer se stikajo listi. Namoči v večji kozarec (ali skodelico za kosmiče) z vodo in postavi na sončno mesto. Verjetno ne bo zrasla ogromna glava solate, je bo pa dovolj za manjšo prilogo k glavni jedi.

Česen

Stroke česna lahko uporabiš na dva načina. Če strok namočiš v vodo, bo čez nekaj časa pognal poganjke, ki jih lahko uporabiš kot dodatek k različnim jedem in juham. Če pa si želiš vzgojiti celo glavico česna, strok posadi v zemljo.

Peteršilj in bazilika

Bazilika v lončkuKo v trgovini kupiš svež peteršilj in baziliko, prihrani nekaj stebelc. S stebla odstrani liste (ostanejo naj le vrhnji) in steblo namoči v kozarec z vodo ter ga postavi na sončno mesto. Kmalu bodo iz spodnjega dela stebla pognale koreninice. Takrat peteršilj oziroma baziliko presadi v lonček z zemljo in kmalu bo zrasel grmiček svežih zelišč, ki bodo popestrila tvoje kulinarične izdelke.

Prejšnji članekVrste vibratorjev
Naslednji članekOd srede nove izjeme pri karantenah tudi za študente

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.