Top 5 najslajših sadežev na svetu glede na Brixov indeks

Fresh fruit background. Healthy eating and dieting concept. Winter assortment. Top view
Foto: firina iz iStock

Brixov indeks je merilo vsebnosti sladkorja v raztopini in se pogosto uporablja za določanje sladkosti sadežev. Višji kot je Brixov indeks, bolj sladek je sadež. Oglejmo si pet najslajših sadežev na svetu, ki izstopajo po svojem visokem Brixovem indeksu.

Datlji

Datlji, zlasti sorte medjool, so med najslajšimi sadeži na svetu. Njihov Brixov indeks lahko doseže vrednosti med 70 in 80, kar pomeni, da so izjemno bogati s sladkorji. Ti sladki sadeži izvirajo iz Bližnjega vzhoda in severne Afrike, kjer so že tisočletja pomemben del prehrane. Poleg visoke vsebnosti sladkorja datlji vsebujejo tudi vlaknine, vitamine in minerale, kot so kalij, magnezij in vitamin B6. Zaradi svoje intenzivne sladkosti se pogosto uporabljajo kot naravno sladilo v različnih jedeh in sladicah.

Hand full with dates, signifies a healthy diet
Foto: Mojammel Haque iz iStock

Fige

Sveže in suhe fige so znane po svoji visoki sladkosti, z Brixovim indeksom, ki lahko doseže med 16 in 24 za sveže fige ter še višje za suhe. Izvor fig sega v Sredozemlje in zahodno Azijo, danes pa so priljubljene po vsem svetu. Fige so ne le sladke, temveč tudi hranilne, saj vsebujejo vlaknine, antioksidante, kalcij in železo. Zaradi svoje naravne sladkosti so fige odličen prigrizek same po sebi ali pa jih lahko uporabimo v različnih kulinaričnih kreacijah.

Fresh cut purple figs on a wooden background from old boards. Raw exotic figs. Low key
Foto: Yuriy Pozdnikov iz iStock

Mango

Mango, še posebej sorte, kot je ataulfo, ima visok Brixov indeks, ki lahko doseže vrednosti med 15 in 22. Mango je tropski sadež, ki izvira iz Južne Azije, danes pa ga gojijo v številnih toplih regijah po svetu. Njegova sladkost, sočnost in aromatičnost ga uvrščajo med najbolj priljubljene sadeže. Poleg sladkega okusa mango vsebuje tudi vitamine A, C in E, kar prispeva k zdravemu življenju.

Delicious Indian organic sweet ripe mangoes
Foto: SUSANSAM iz iStock

Ananas

Ananas je tropski sadež z Brixovim indeksom, ki lahko doseže vrednosti med 14 in 20. Izvira iz Južne Amerike, danes pa ga gojijo v številnih tropskih regijah. Ananas je znan po svoji intenzivni sladkosti in osvežilnem okusu. Poleg sladkega okusa je bogat z vitaminom C, manganom in encimom bromelainom, ki pomaga pri prebavi.

Pineapple. Sliced and whole pineapple on brown background, top vew
Foto: YelenaYemchuk iz iStock

Liči

Liči je sadež, ki izvira iz južne Kitajske. Njegov Brixov indeks lahko doseže vrednosti med 15 in 20. Liči je majhen, sladek in sočen sadež z edinstveno aromo, ki spominja na kombinacijo jagod in grozdja. Poleg sladkosti je lići bogat z vitaminom C, bakrom in antioksidanti. Uživamo ga lahko svežega, v sladicah ali kot osvežilno pijačo.

A bunch of ripe lychee and peeled litchi on a white plate on wooden surface.
Foto: Sahadat Hossain iz iStock

Junior novinar

Prejšnji članekAli je mlad očka (študent) lahko dober oče?
Naslednji članekZakaj imajo nogometaši strgane nogavice?

Junior novinar

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.