Ali je mlad očka (študent) lahko dober oče?

Caring father holding his only beloved adorable little boy and teaching him to talk.
Foto: dusanpetkovic iz iStock

Mlad očka, ki je še študent, je lahko tudi zelo dober oče.

Biti dober starš ni odvisno le od starosti ali življenjskih okoliščin ter podpornih sistemov, ki jih mlad očka ima. Gre predvsem za to, koliko ljubezni in podpore ter skrbi za fizične in čustvene potrebe otroka je pripravljen mlad očka nuditi otroku.

Dober očka je potrpežljiv, skrben in predan otrokovemu dobremu počutju in razvoju. Hkrati pa se je pripravljen tudi učiti in rasti skupaj z otrokom. Biti mlad očka, še posebej, kot študent, pa prinašata tako prednosti kot tudi izzive.

Young student with bag smiling in high school campus. Happy young man looking away and smiling after class.
Foto: jacoblund iz iStock

Biti očka, ko si študent, ima prednosti

Energija in vzdržljivost

Mladi očki imajo pogosto več energije in vzdržljivosti, da dohajajo svoje aktivne, radovedne in neutrudne otroke.

Poleg tega se mladi starši lažje prilagodijo na neprespane noči in ostale fizične ter čustvene izzive, ki jih prinese novorojenček.

Prilagodljivost

Mladost pogosto prinese višjo stopnjo prilagodljivosti, ki lahko pomaga pri obvladovanju zahtev hkratnega starševstva in študija.

Pogosto pa mladi očki in mlade mamice tudi manj komplicirajo in so bolj iznajdljivi glede pridobitve pripomočkov, oblačil, igrač in ostale opreme, ki jo potrebujejo za svojega otroka.

Skupna rast

Mlad očka raste skupaj z otrokom, kar vpliva na edinstveno in globljo vez med staršem in otrokom.

Prva leta starševstva, ki so najbolj zahtevna, bo mlad očka zaključili, ko bo še zelo mlad, kar mu lahko da več časa, da se pozneje osredotoči na karierno rast in osebne hobije.

Motivacija

Otrok lahko mlademu očku služi tudi kot motivacija za boljši uspeh pri študiju, saj pogosto mladi očki razvijejo večji občutek namere in želje po dobri karieri, ki bo nudila finančno stabilnost mladi družinici.

Preživeta leta z otrokom

Biti mlad očka pomeni, da ima moški več let, ki jih lahko preživi s svojimi otroki in kasneje morebitnimi vnuki.

Če postaneš starš zgodaj, boš dlje časa aktivno-prisoten del otrokovega življenja.

Zrelost

Starševstvo v mladosti lahko pri moškem krepi zrelost, odgovornost in osmisli njegovo življenje.

Vzor – dober študent, še boljši očka

Z uspešnim usklajevanjem starševstva in študija, daje mlad očka, svojemu otroku močan zgled predanosti in vztrajnosti.

Podporni sistemi

Številne državne, izobraževalne ustanove in društva ponujajo vire in podporo študentskim staršem, vključno s svetovanjem, posebnimi pravicami in finančno pomočjo.

Varstvo otrok

Mlajši očki imajo v večini primerov tudi mlade starše (aktivne babice in dedke) pa tudi sestre in brate, ki imajo več časa (nimajo družine ali redne službe) kar pomeni, da so bolj pripravljeni na pomoč pri varstvu otroka.

Očetovstvo, ko si še študent, prinaša izzive

Usklajevanje odgovornosti

Uspešno upravljanje časa med študijem, starševstvom in morda potrebnim študentskim delo je lahko zelo velik izziv in stresna odgovornost za mladega očka.

Mladi očki se lahko počutijo nesamozavestni v svojih starševskih veščinah zaradi pomanjkanja izkušenj in znanja.

Study, stress and student at university with anxiety for a test. Young man with headache, worried and studying with textbook on desk in library. Focus in education, learning and stressed about exam
Foto: PeopleImages iz iStock

Prosti čas

Mlad očka ima lahko zelo natrpan urnik in težko najde prosti čas za druženje z vrstniki, hobije, šport ali počitek.

Pri usklajevanju starševskih in študentskih obveznosti je težko vzdrževati tudi prijateljstva in slediti družbenim dejavnostim, kar lahko vodi v družbeno izolacijo mlade družinice.

Prijatelji ali kolegi s faksa morda ne bodo popolnoma razumeli omejitev, odgovornosti in izzivov, s katerimi se sooča mlad starš, kar lahko vodi v osamljenost.

Finančna napetost

Obvladovanje stroškov, povezanih z vzgojo in potrebami otroka s študentskim proračunom (omejen dohodek), je lahko izziv in stres za mlada starša.

Stres in utrujenost

Hkratne obveznosti ter odgovornosti starševstva in faksa lahko povzročijo pri mladem očku stres, depresijo ali utrujenost (brezvoljnost, izguba motivacije).

Partnerski odnos

Uravnoteženje romantičnega razmerja ob soočanju z zahtevami faksa in starševstva je lahko težavno.

Akademski izzivi

Iskanje mirnega časa za učenje in osredotočanje ter koncentracija na študij je lahko težka zaradi prisotnosti otroka. Hkrati pa je tudi obiskovanje faksa lahko izziv, če starša ne uspeta otroku priskrbeti varstva.

Socialna delavka, ki se še vedno rada uči, veliko bere in predvsem piše (avtorica dveh knjižnih uspešnic). Lepo vabljeni k branju moje vsebine na spletnem portalu za starše in tiste, ki to šele postajate.

Prejšnji članekAmy’s Escape, intervju z bandom iz Žalca: »Poslušalcem želimo sporočiti, naj zaupajo svojim željam, se uprejo rutini in zaživijo svoje sanje!«
Naslednji članekTop 5 najslajših sadežev na svetu glede na Brixov indeks

Socialna delavka, ki se še vedno rada uči, veliko bere in predvsem piše (avtorica dveh knjižnih uspešnic). Lepo vabljeni k branju moje vsebine na spletnem portalu za starše in tiste, ki to šele postajate.

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.