Konopljino mleko in vrste veganskega mleka, ki jih ne poznaš

milk, glass, pitcher
Foto: Couleur iz Pixabay

Si že kdaj slišal za konopljino mleko ali prisegaš le na klasiko? Več generacij je praktično vzgojenih na kravjem mleku, mogoče na kozjem mleku v nekaterih delih sveta. Najdejo pa se tudi primeri konjev, ovc in celo srn. Izbire je ogromno. Dandanes pa je vedno popularnejše pitje mleka na rastlinski osnovi, zahvaljujoč močnemu veganskemu gibanju, ki cilja na omejeno uporabo živalskih produktov. Poleg tega pa kar nekaj ljudi negativno reagira na mlečne izdelke z alergičnimi reakcijami.

Ne glede na razlog pa trg ponuja veliko alternativ v obliki soje, mandljev ali kokosa. Poleg teh obstaja veliko veganskih opcij, vse z različnim okusom, teksturo, in prehransko vrednostjo.

Konopljino mleko je vse bolj priljubljeno

To mleko postaja vedno popularnejše in je dobro ocenjeno s strani kupcev, zato ga je vedno lažje najti. Konopljino mleko izhaja iz rastline konoplje, sestrične marihuani. Ta rastlina je izredno uporabna, saj jo lahko spremenimo v olja, semena, vlaknine in zdaj mleko. Je izredno hranilna s približno kalorično vrednostjo 70 na šalico in malo ogljikovih hidratov. Istočasno pa ponuja celostne beljakovine z vsemi esencialnimi aminokislinami. Okus je »orehast« in rahlo sladek, četudi v nesladkani obliki.

herb, hemp, plant
Foto: herbalhemp iz Pixabay

Grahovo mleko

Brez skrbi, nima okusa po grahu. Grahovo mleko, narejeno iz rumenega zdrobljenega graha, ima malo sladkorja in kalorij. Morda ni tako zdrav kot grah, iz katerega izhaja, saj se med pridelavo izgubi nekaj hranilnih snovi, vendar postopek utrjevanja nekaj teh doda nazaj. Okus je opisan kot blag, tekstura pa je vodena in redka.

peas, vegetables, green
Foto: ha11ok iz Pixabay

Kvinojino mleko

Kvinoja je žito, ki je zaslovelo, ko so ga pred nekaj leti odkrili kot super živilo. Vendar pa je kvinojino mleko na trgu dokaj novo in ga je težko najti. Kvinoja je brez glutena in vsebuje veliko beljakovin. S svojim rahlo oreškastim in sladkim okusom se odlično ujema z žiti in ovsenimi kosmiči.

quinoa, grain, seed
Foto: NatureFriend iz Pixabay

Mleko makadamije

Glede na priljubljenost mandljevega mleka ni presenetljivo, da je ta prišel na trg. Mleko makadamije ima bolj kremasto teksturo kot večina »nemlečnih« mlečnih možnosti z gostejšo konsistenco, ki je primerna kot dodatek k mleku, hrani ali smoothijem. Mleko makadamije vsebuje eno tretjino kalorij, približno polovico maščobe kravjega mleka, vsebuje pa manj beljakovin in ogljikovih hidratov.

australian, background, broken
Foto: Wow_Pho iz Pixabay

Mleko iz indijskih oreščkov

Mleko iz indijskih oreščkov je še ena gosta možnost za tople napitke in dodatke hrani. Tudi pri mleku iz drugih oreščkov se veliko hranilnih snovi izgubi. Vseeno pa vsebuje manj kalorij, maščob in beljakovin kot mleko makadamije. Prav tako ima približno enako količino ogljikovih hidratov. To je najboljša izbira za domačo pridelavo, saj jo je enostavno narediti.

anacardium, cashew, cashew nuts
Foto: ReadyElements iz Pixabay

Ovseno mleko

Tipičen primer stranske vloge, ki pridobiva vedno večji pomen in se spreminja v glavno. Zdaj, ko je na voljo v večjih verigah kavarn in na številnih trgih, ga vse več ljudi, tako veganov kot ne, preizkuša in daje pohvalne ocene kot najboljšo alternativo mleku.

Njegov blag, kremast, sladek okus se dobro ujema z žiti in deluje kot neposreden nadomestek v receptih. Ovseno mleko je enostavno pripraviti doma in je hranljiva možnost. Naravno vsebuje kalcij, vitamin A in železo. Okrepljene različice dodajo še več hranilnih snovi.

Ena skodelica ovsenega mleka vsebuje približno 150 kalorij, kar je več kot druge alternative. Vsebuje tudi okoli pet gramov maščobe in razmeroma visoko dva in pol do pet gramov beljakovin. Prav tako vsebuje več ogljikovih hidratov kot druge možnosti, z 19 do 29 gramov. V primerjavi s kravjim mlekom pa ima ovseno mleko približno enako količino kalorij in polovico manj beljakovin in maščob.

Študije so pokazale zdravstvene koristi ovsenega mleka, vključno z zniževanjem krvnega sladkorja in znižanjem holesterola z redno uporabo.

oats, oat field, fields
Foto: Hans iz Pixabay

Kategorije veganskega mleka

Kot lahko vidiš, so alternativni mlečni izdelki običajno narejeni iz podobnih skupin živil. Imamo žitna mleka, ki vključujejo ovseno, riževo, kvinojino in celo ječmenovo.

Potem imamo semenska mleka, kot so tista iz chie, konoplje, lanu, sezama in sončnic. Seveda obstajajo tudi oreščkova mleka. Poleg zgoraj omenjenih mandljev, makadamije in indijskih oreščkov je še ena možnost lešnik. V porastu so tudi mleka iz stročnic, omenjeno grahovo in sojino ter arašidovo mleko.

Potem je tu še druga kategorija mleka, ki je preprosto rastlinskega izvora. Na primer, morda boste lahko našli krompirjevo mleko, saj postaja vse bolj priljubljeno. V to kategorijo spada tudi kokosovo mleko, na obzorju pa jih je še veliko več.

S toliko možnostmi lahko potrošniki izločijo izbiro, na katero so morda alergični, na primer tiste, ki vsebujejo gluten, oreščke ali sojo, imajo pa še vedno veliko možnosti za raziskovanje.

Vegan food. Refreshing summer cocktails. beverages. Coconut latte smoothie - with coffee, coconut cream (milk), pieces of coconut. On a white marble kitchen table. Copy space
Foto: Rimma_Bondarenko iz iStock
Prejšnji članekPo pameti v veselem decembru!
Naslednji članekVse o seriji The Last of Us

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.