Zabavna dejstva o beli čokoladi, ki jih moraš poznati

Zanimivosti o beli čokoladi
Zanimivosti o beli čokoladi Foto: goir iz iStock

Kaj bi si mislil o dejstvu, da bela čokolada sploh ni čokolada? Verjetno bi bil nekoliko začuden, kar je logično. Prav zato te vabimo, da si prebereš ta zanimiva in zabavna dejstva o beli čokoladi. Ampak pazljivo! Bela čokolada je nevarno okusna in če ne boš pazljiv, se zna zgoditi, da si jo boš zaželel.

Ali je bela čokolada dejansko čokolada?

Precej opazno je, da bela čokolada izstopa, saj nima kakavovih delcev. Ti so nemastni del kakavovih zrn, in tako odgovorni za izrazit čokoladni okus. Istočasno pa je bela čokolada sestavljena predvsem iz kakavovega masla, sladkorja in mlečnih delcev. Odsotnost kakavovih delcev mu daje svetlejšo barvo in bolj sladek, kremast okus. Bela čokolada je čokolada.

Sweet Organic White Chocolate Chunks Cut into Pieces
Foto: bhofack2 iz iStock

Ima bela čokolada okus vanilije?

Pogosto slišimo, da ima bela čokolada okus po vaniliji. Vanilija poveča sladkost in čokoladi zagotovi bogat, aromatičen okus. Kot dodatek v beli čokoladi pa prispeva k njenemu edinstvenemu profilu in jo loči od močnejših okusov temne čokolade. Kombinacija kakavovega masla in vanilije ustvari gladko, sladko slaščico, ki se ji mnogi ne morejo upreti.

white chocolate, chocolate, food
Foto: caja iz Pixabay

Se bela čokolada stopi hitreje kot mlečna?

Vsekakor zanimivo dejstvo. Bela čokolada ima nižje tališče v primerjavi s temno in mlečno čokolado. To je pomembno predvsem za (domače) kuharje pri delu z belo čokolado v toplem okolju. Ustrezen nadzor temperature je namreč ključnega pomena za preprečevanje pregrevanja in posledičnega zagotavljanja, da čokolada ohrani gladko teksturo.

Woman dipping strawberries in white chocolate to cook a creative dessert.
Foto: José Antonio Luque Olmedo iz iStock

Je bela čokolada zdrava?

Da je čokolada zdrava? Seveda, a v določenem razmerju. Medtem ko se temna čokolada zaradi antioksidantov v kakavovih delcih pogosto hvali s potencialnimi koristmi za zdravje, ponuja bela čokolada drugačen prehranski profil. Kakavovo maslo v beli čokoladi naj bi nevtralno vplivalo na raven holesterola. Še vedno pa je bistvenega pomena, da uživamo belo čokolado v zmernih količinah.

White chocolate chips as an abstract background texture
Foto: sarahdoow iz iStock

Bela čokolada je sinonim za praznični čas

December je le december, prazniki so le prazniki in čokolada je le čokolada. Vse to je res in še nekaj. Bela čokolada je postala sinonim za zimo in praznike. Njena bela barva vzbuja občutek snega in zimskih čudes, zaradi česar je priljubljena izbira za praznične dobrote. Čokoladnice in domači peki uporabljajo belo čokolado za ustvarjanje snežink, okraskov in drugih sezonskih oblik, ki prazničnemu praznovanju dodajo pridih sladkosti in elegance. Povezovanje bele čokolade z zimo prispeva k njenemu šarmu kot sezonskega užitka.

pine cones, snow, winter
Foto: TerriC iz Pixabay

Najboljša bela čokolada pri nas

Bela čokolada je zelo priljubljena in cenjena po vsem svetu. Njeno izjemno kremasto teksturo in sladek okus dobiš pri podjetju Rokmar, ki proizvaja najboljšo vročo čokolado pri nas, Chocomar. Ena izmed najbolj priljubljenih vročih čokolad je zagotovo bela čokolada, ki jo najdeš tudi v različnih okusih: bela standard, vanilija, Rafko in bela lešnik.

info@rokmar.si | Spletna stran

Podjetje Rokmar že 30 let proizvaja visokokvalitetne proizvode za izdelavo sladoleda in slaščic.

info@rokmar.si | Spletna stran

Urednik portala Student.si

Prejšnji članekS pomočjo pisalne mize in stenske ure do popolnega kotička za učenje
Naslednji članekPredstave v SNG Drama Ljubljana, ki jih priporočamo v sezoni 2023/2024
logo Rokmar
info@rokmar.si | Spletna stran

Podjetje Rokmar že 30 let proizvaja visokokvalitetne proizvode za izdelavo sladoleda in slaščic.

Žiga Kastelic
info@rokmar.si | Spletna stran

Urednik portala Student.si

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.