Zakaj je zajtrk najpomembnejši obrok dneva?

Zjutraj, ko se nam mudi na delo ali na faks, pogosto izpustimo najpomembnejši obrok dneva – zajtrk. Vendar to je obrok, ki ga vsekakor ne bi smeli izpustiti.

Zajtrk telesu in možganom zagotavlja gorivo po prespani noči. Če izpustimo ta obrok, je skoraj isto, kot da bi avto poskusili vžgati brez goriva. Nutricionisti svetujejo, da bi zajtrk morali zaužiti v dveh urah, ko se zbudimo. Zdrav zajtrk pa zagotavlja od 20 do 35 procentov dnevne energije. Poleg tega pa nam zagotavlja tudi dober vir pomembnih hranil, kot so kalcij, železo, vitamini skupine B in tudi beljakovine ter vlaknine. Sadje in zelenjava sta dobra vira vitaminov, zato je dobro že za zajtrk popiti smoothi, pojesti nekaj sadja ali pa vsaj popiti kozarec sadnega soka.

Raziskave kažejo, da ima veliko ljudi, ki preskočijo zajtrk prekomerno telesno težo. Tekom dopoldneva pa zaužijejo sladkorne ali maščobne prigrizke, ker dajejo hiter občutek sitosti.

Ta najpomembnejši obrok tudi obnovi raven glukoze, ki je bistvena za delovanje možganov. Uživanje zajtrka izboljša spomin in koncentracijo ter zviša razpoloženje in zniža raven stresa.

Prejšnji članekSedem čudes starega sveta
Naslednji članekŠtudent v Gambiji: opice, Makasutu in prilagajanje

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.