Študent v Gambiji: opice, Makasutu in prilagajanje

Naši sodelavki, Marija in Nika sta že en teden preživeli v Gambiji, mi pa smo že poročali o njunih pripravah in odhodu. Sedaj pa so tu že prve reportaže doživljanja te afriške države!

Po 12-urnem letu s postanki smo končno prispeli v Gambijo ob 8 uri zvečer. V Gambiji je bila že tema, zato smo se kmalu odpravili do svojih apartmajev.

Odkrivanje Brufuta in okolice

Naslednji dva dneva sta sledila izleta. V nedeljo smo imeli ogled vasi Brufut, kjer stanujemo. Obiskali smo lokalno plažo, Craft market in se na koncu pozabavali z opicami v Monkey Parku. Dan se je končal ob gledanju sončnega zahoda ob Atlantskem oceanu.

Na drugi izlet smo se odpravili v ponedeljek zjutraj. Odšli smo do Makasutu, Gambijskega pragozda in farme krokodilov. Mislim, da nas je vse najbolj fascinirala vožnja, ki je bil vse prej kot dolgočasna. Ker je v Gambiji samo ena cesta asfaltirana, smo se večina vozili po vaseh in cesti polni lukenj. V kombiju smo se premetavali, peli in smejali. In se spraševali, kako je sploh mogoče, da nas 18 sedi v kombiju za 10 oseb.

V Makasutu smo se po reki peljali z ladjico, nato smo se sprehodili do jasnovidca, ki nam je napovedal prihodnost in si pogledali gambijske zdravilne rastline.

Moški na čolnu
Foto: Marija Soldat

Na gambijskem jedilniku so pretežno vedno enake sestavine: riž, piščanec, ribe, arašidi, zelenjava, sadje. Hrana ni tako raznolika, je pa odlična zaradi njihovih začimb in načina kuhanja.

Prostovoljke v kombiju
Foto: Kaja Horvat

Cene v Gambiji:

  • Štruca kruha z maslom/čokolado/majonezo: 10 DLS = 8 centov
  • Štirje sveži mangi, kupljeni na ulici: 50 DLS = 90 centov
  • Paket šestih vod v trgovini: 112 DLS = 2 €
  • Lokalno pivo 0,33l: 85 DLS = 1,3 €
  • Kosilo v lokalnih restavracijah: 100 DLS = 1,8 €
  • Prevoz: 50 DLS/dan = 90 centov na dan

V štirih dneh je za izlete, hrano, pijačo in prevoz vsaka izmed naju porabila 40€.

Po navadi so prvi dnevi v drugi državi težji zaradi kulturnega šoka, nesprejemanja in občutka nedomačnosti. V Gambiji ni bilo tako. Takoj sva se počutili sprejeti. Ne samo zaradi prijaznih in raznolikih ljudi, ki te pozdravljajo na vsakem koraku in sprašujejo, kako si, vendar tudi zaradi pokrajine, ki je tako lepa, da se ti takoj vtisne v srce.

Komaj čakava, da se začne šola in da spoznava še več te čudovite države.

Prejšnji članekZakaj je zajtrk najpomembnejši obrok dneva?
Naslednji članekZanimivosti mesta Trst

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.