8 korakov do popolnih sončnih očal zate

Lovable, pretty brown puppy and sunglasses. Closeup, indoors. Studio shot. Congratulations for family, relatives, loved ones, friends and colleagues. Pets care concept
Foto: Sviatlana Barchan iz iStock

V poletnih in predvsem sončnih dneh so nujen modni dodatek sončna očala. Niso le lepa, ampak so tudi zelo uporabna. Sončna očala lahko kupimo skoraj povsod in načeloma zanje nismo pripravljeni odšteti večjih vsot denarja. Vendar pa moramo pri nakupu sončnih očal vseeno paziti na nekatere lastnosti. Za dobro zaščito oči pa je prav, da odštejemo tudi kakšen evro več.

1UV zaščita

Backpacker man looking at bright sun through polarized sunglasses  enjoying mountain landscape. Eye & Vision Care human health concept image.
Foto: Solovyova iz iStock

Gre za daleč najpomembnejši dejavnik, ki naj prispeva k odločitvi za nakup sončnih očal. Kako dobro očala ščitijo pred UV svetlobo, ni odvisno od barve ali cene leč, ampak od materialov, ki se uporabljajo med proizvodnim postopkom.

Ob nakupu očal moramo biti pozorni, da na njih piše, da 100 % blokirajo UV svetlobo oziroma da blokirajo UV svetlobo do 400 nm. To mora biti odločilni dejavnik pri nakupu sončnih očal, saj lahko UV svetloba zlahka poškoduje naše oči in nam povzroči trajne poškodbe.

2Zagotovi, da blokirajo dovolj sončne svetlobe

Poleg dobrega varovanja oči pred UV svetlobo je zelo pomembno, da zagotavljajo tudi dovoljšno blokado svetlobe. Zatreti morajo med 75 in 90 odstotki vidne svetlobe. Ali so očala dovolj temna najlažje preverimo s preprostim eksperimentom pred ogledalom. Če v ogledalu lahko vidiš svoje oči skozi leče, sončna očala niso dovolj temna.

3Velikost sončnih očal

Najbolj preprost nasvet – izberi večja sončna očala. Bolj kot sončna očala prekrivajo tvoje oči, večja je zaščita pred poškodbami sonca. To bo pomagalo zmanjšati količino UV žarkov, ki vstopajo v oči, kar bo pomembno izboljšalo zašito tvojih oči. Ko se odločaš za večja sončna očala, ne pozabi dati prednost dobremu prileganju in udobju, saj jih boš nosil dolge ure.

4Kakovost leč je pomembna

Bistvena je kakovost leč, ki so na očalih. Obstajajo preprosti načini, kako se lahko prepričaš o kakovosti leč. Eden od načinov je naslednji:

  1. Poglej nekaj s pravokotnim vzorcem, na primer tla s ploščicami.
  2. Očala drži na udobni razdalji od obraza in pokrij eno oko.
  3. Očala počasi premikaj z ene strani na drugo, nato gor in dol ter glej skozi leče.
  4. Če pravokotne črte ostanejo ravne, so leče v redu. Če so črte valovite ali se premikajo (zlasti na sredini leče), poskusi z drugim parom.

5Barva leč

Na voljo je veliko različnih barv leč sončnih očal. Od barve leč je odvisen predvsem vizualni kontrast. Ali leče povečajo kontrast, pa je pomembno predvsem pri športnikih. Kontrast lahko namreč bistveno vpliva na kvaliteto izvajanja športnih aktivnosti.

Vseeno pa je treba vedeti, da temnejše leče na sončnih očalih niso nujno tudi boljša in ne blokirajo vedno več UV svetlobe kot svetlejše leče.

6Pomembna je tudi odpornost na udarce

Pri nakupu sončnih očal je boljše izbrati sončna očala, ki imajo zagotovilo proizvajalca, da so odporna proti udarcem. Sončna očala s steklenimi lečami, se ob trku razbijejo dosti prej kot sončna očala s plastičnimi lečami. Še boljša pa so polikarbonatna stekelca, saj so le ta proti udarcem še bolj odporna kot plastične leče.

7Slogi okvirjev

Ker so sončna očala zelo priljubljen modni dodatek, je dobro, da izbereš tudi prava očala za tvojo obliko obraza. Najbolje je, da razmisliš o obliki obraza, preden se odločiš za okvir in leče. Nekaj preprostih nasvetov pa je:

  • Obraz v obliki srca: Ta oblika ima ozko čeljust in izgleda odlično s kvadratnimi retro ali mačjimi očali
  • Okrogel obraz: Ta oblika obraza ima široke ličnice in lahko nosi mačje oko, kvadratne, retrokotne in pravokotne okvirje
  • Obraz ovalne oblike: Ta oblika obraza je dolga in ni široka, v retro slogu, preveliki in težki okvirji izgledajo dobro s to obliko
  • Kvadratna oblika: okrogli in letalo oblikovani okvirji izgledajo čudovito na tej obliki obraza

8Cena sončnih očal

Various sunglasses in the shop display shelves
Foto: Space_Cat iz iStock

Cena naj ne bo glavni dejavnik, ko se odločaš za nakup sončnih očal. Dražja sončna očala niso nujno tudi boljša sončna očala. Že cenejše različice sončnih očal so lahko popolnoma primerne, vendar je resnično pomembno, da pri njih preverimo UV zaščito. Če očala ne ščitijo 100 % pred UV svetlobo, raje izberi druga.

Naj bo zdravje oči glavni dejavnik pri nakupu sončnih očal.

Prejšnji članekOcena filma: Oppenheimer
Naslednji članekIzjemen uspeh slovenskega festivala! Uvrščen med 25 najboljših na svetu

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.