Izjemen uspeh slovenskega festivala! Uvrščen med 25 najboljših na svetu

Grossmanov festival.
Foto: Hana Fišinger Požgan

Grossmanov festival, ki velja za enega najboljših v širši regiji, se je uvrstil med 25 najboljših filmskih festivalov na svetu za leto 2023 po izboru ameriške revije MovieMaker Magazine. Cinefilska revija je najbolj brana neodvisna filmska revija na svetu in vsako leto izpostavi festivale, ki se trudijo biti inovativni, vabljivi in preprosto “kul”. Mednje letos spada tudi Grossmanov festival fantastičnega filma in vina!

Letošnja, že 19. edicija festivala je potekala med 19. in 24. junijem v Ormožu in Ljutomeru. Glavno festivalsko ime je bil legendarni ameriški režiser John McTiernan, znan po akcijskih filmih Predator, Lov na rdeči oktober in Umri pokončno; klasike osemdesetih so tudi najbolj zaznamovale program letošnjega festivala. Poleg številnih drugih akcijskih novitet, klasik in presenečenj je festival ponudil tudi okrogle mize, pogovore z ustvarjalci in seveda bogat vinski program!

John McTiernan
Režiser John McTiernan Foto: on imdb

Festivali, ki slavijo različnost, ekstravaganco, nove pustolovščine

“Zelo smo hvaležni žiriji filmskih ustvarjalcev in strokovnjakov, ki so izbrali te festivale,” pravi Tim Molloy, glavni urednik revije MovieMaker. “Poleg slavljenja filma ti priljubljeni festivali nudijo obljubo novih prijateljstev, novih pustolovščin in novih izkušenj, na ekranu in izven njega.”

V letošnji žiriji sta bila Katie Bignell in Ian Bignell (Festival Formula), kot tudi filmarji Hanadi Elyan (Salma’s Home), Camrus Johnson (She Dreams at Sunrise), Aaron Hills (Cinedigm, Fish Kill Flea), Geoff Marslett (Quantum Cowboys), Sylvia Caminer (Follow Her) in Ondi Timoner (Last Flight Home).

Več o vseh ostalih letošnjih nagrajencih si lahko prebereš na povezavi.

“Najbolj edinstven festival, ki sem se ga udeležila!”

Tako je o Grossmanovem festivalu zapisala filmska strokovnjakinja Sylvia Caminer na spletni strani MovieMaker. “Bila sem v najbolj očarljivi gostilni, ki je bila tudi vinograd, hrana pa je bila super in ne glede na to, kje si bil, je vino prosto teklo (dobesedno non-stop),” je še povedala o svoji izkušnji festivala. Navdušil jo je tudi izbor filmov: “Filmi! Ta festival, ki je bil ustanovljen leta 2005, se osredotoča na fantastične, zastrašujoče, ostre in transgresivne filme, ki presegajo običajne žanrske konvencije.”

Revija MovieMaker
“Festival je vodila resnično pristna ekipa, ki je bila vedno nadvse zabavna,” dodaja Caminer. »Nekega popoldneva so vse filmske ustvarjalce peljali na splav po reki, ki naj bi bila počasna reka … zabava na mojem splavu se je povečala, ko je nekdo končal v vodi ne enkrat, ampak dvakrat! Zaradi takih neverjetnih dogodivščin želim čimprej posneti še en žanrski film, samo da se lahko vrnem tja!« Foto: MovieMaker

Grossmannov festival so bralci revije MovieMaker že leta 2013 izglasovali za enega od petih najboljših horror/sci-fi festivalov na svetu, nato pa je bil s strani njihovih strokovnih žirij uvrščen med 30 najboljših svetovnih žanrskih festivalov 2019 in 50 najboljših žanrskih festivalov 2021.

Grossmanov festival 2023
Grossmanov festival 2023

Več o Grossmanovem festivalu si lahko prebereš na povezavi. Ne pozabi pa na naše poročanje s festivala, kjer smo se pogovarjali z avstrijskim režiserjem Severinom Fialo in baskovskim dvojcem, ki stoji za fantazijsko pustolovščino Irati.

Prejšnji članek8 korakov do popolnih sončnih očal zate
Naslednji članekRazkrita skrivnost živalskega sveta, ki strokovnjakom ni dala miru

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.