Kolagen: vir mladosti ali zelo draga modna muha?

TikTok in Instagram sta polna slik, videov in zapisov (oglasov) o magičnem kolagenu. Kolagen naj bi izboljšal videz kože (zmanjšal gube), naredil lase in nothe bolj močne, ojačal sklepe in celo pomagal pri prebavnih težavah. Tako vsaj trdijo podjetja, ki proizvajajo kolagen, in vplivneži, ki ga reklamirajo. Pa je to res?

Kaj sploh je kolagen?

Kolagen je glavna beljakovina vezivnega tkiva pri živalih in sesalcih: predstavlja 25 % vse beljakovinske mase. Kolagenska vlakna so glavni gradnik zunajceličnega matriksa, ki podpira večino tkiva, in daje zgradbo medceličnini. Kolagen se nahaja tudi znotraj nekaterih celic. Je glavna sestavina hrustanca, vezi, tetiv, kosti in zob. Skupaj z mehkim keratinom vpliva na čvrstost in elastičnost kože, njegova degradacija pa vodi do gub. Kolagen ojačuje krvne žile in ima pomembno vlogo pri razvoju tkiva. V kristalni obliki se nahaja v roženici in očesnih lečah.

Iz česa je kolagen, ki ga lahko kupimo?

Kolagen v prahu, ki ga najdemo v prehranskih dopolnilih, je izdelan iz živalskih tkiv, vključno s kožo in kostmi govedi in prašičev, ribjih lusk in jajčne lupine. Po predelavi se beljakovine spremenijo v želatino, ki se nato še dodatno razgradi in spremeni v prašek, ki konča v napitkih s sadnim okusom, praških, ki se jih lahko doda v kavo, beljakovinskih ploščicah in kapsulah.

Krava
Veliko vrst kolagena je narejenih iz kosti in kože krav.

Kaj naj bi kolagen izboljšal?

Poleg tega, da naj bi kolagen blagodejno vplival na lase, kožo, nohte, mišice, kosti in sklepe, naj bi izboljšal tudi spanec, spodbujal zdravo prebavo in celo pomagal pri vzdrževanju telesne teže. Proizvajanju kolagena pomaga tudi zadostna količina vitamina C. Nekateri proizvajalci kolagena trdijo, da je kolagen mogoče jemati namesto proteinov v prahu.

koža na obrazu

Ali kolagen sploh deluje?

Znanost le s težavo dohaja trditve, ki jih slišimo v oglasih za kolagen, oziroma jih sploh ne. Ko zaužijemo kolagen, ta ne potuje direktno na mesto, kjer nam ga primanjkuje. Zelo malo dokazov je, da kolagen, ki ga zaužijemo »preživi« prebavni proces in nato prek krvenga obtoka potuje do kože, vsaj ne v zadostnih količinah, da bi bilo opaziti večjo spremembo.

Večina študij glede vpliva kolagena je kratkotrajnih (okoli 12 tednov). Študije gledajo stanje pred in po koncu študije, ne pa na primer nekaj mesecev kasneje. Te študije večinoma naročajo podjetja, ki prodajajo kolagen. Poleg tega tovrstne razsikave pogosto ne vzamejo v zakup prehranskih navad udeleženk. Kolagen je beljakovina; na dobro stanje kože, las, nohtov in vsega ostalega dobro vpliva že zadosten vnos beljakovin, kar nekaterim povzroča težave. Po drugi stran mnogi uživajo veliko beljakovin; dodatek kolagena hitro lahko pomeni, da jih uživajo preveč, kar lahko škoduje ledvicam in vodi v nekatere kronične bolezni. To velja še posebej za tiste, ki poleg mesa, rib, jajc in rastlinskih virov beljakovin jedo tudi beljakovine v prahu, nato pa dodajo še kolagen.

Želatina
Želatina za kuhanje

Kolagen se konec koncev ne razlikuje veliko od običajne želatine, ki je narejena prav iz živalskega kolagena: iz kosti, kože in ostalih »odpadkov«, ki nastanejo pri mesni proizvodnji. Tako kolagen kot želatina sta dobra vira aminokislin. Razlika med njima je predvsem v ceni in priljubljenosti. Veliko kolagena se nahaja tudi v kostni juhi, jajčnih rumenjakih, piščancu in lososu.

Obstajajo tudi kreme s kolagenom, ki na gube nimajo tako rekoč nikakršnega vpliva, saj gre za preveliko molekulo, da bi lahko prešla skozi vrhnji del kože, sploh do plasti dermisa, kjer kolagen dejansko potrebujemo.

Veganski in vegetarijanski kolagen

Veganski ali vegetarijanski kolagen glede na to, kaj kolagen je, več kot očitno ne obstaja. Mnoga podjetja sicer prodajajo »veganski kolagen«, prehransko dopolnilo, ki naj bi spodbujalo proizvodnjo kolagena v telesu. Običajno vsebujejo vitamin C, cink in hialuronsko kislino, nekateri tudi biotin in vitamin E.

Ali je res potrebno jemati kolagen?

Najprej je vredno premisliti o tem, ali se ti izvor kolagena zdi etičen ali ne. Za vegane in vegetarijance, ki se tako prehranjujejo iz etičnih razlogov, kolagen vsekakor najverjetneje odpade. Izvor zna odvrniti tudi marsikoga drugega. Vprašljiv zna biti tudi za ljudi, ki uživajo domače meso, saj velikokrat ni povsem jasno, v kakšnih razmerah so živele živali, katerih kosti in koža so bile spremenjene v kolagenski prašek z okusom rdeče pomaranče. Še posebej če naročaš prek interneta in iz tujih držav, je težko veliko vedeti o izvoru in varnosti kolagena. Prehranskih dopolnil niti pri nas ni treba registrirati, kot je treba zdravila, saj sodijo v kategorijo živil. Več kontrole nad kakovostjo je pri podjetjih, ki prodajajo prehranska dopolnila v lekarnah.

jajca

Naslednje pomembno vprašanje je cena. Prehranska dopolnila so na splošno draga, ampak kolagen je še posebej drag; lahko te stane več kot 40 evrov na mesec. To je veliko več kot želatina, ki ni daleč od kolagena, ali kot beljakovine v prahu, ki bodo najverjetneje zadostovale za lep videz kože. Pa niti teh ti ni treba jemati: dovolj je, da vsak dan poješ dovolj beljakovin z običajno hrano. Če ne ješ rib, mesa ali jajc, posezi po tofuju, seitanu, tempehu in stročnicah. S tistimi 40+ evri pa si raje kupi knjigo, vstopnico za koncert ali dobro večerjo (ali kar vse od naštetega).

Prejšnji članekPivo 101: pivski slovarček
Naslednji članekRaketni motorji prihodnosti

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.