Pivo 101: pivski slovarček

Verjetno se v vsaki družbi najde nekdo, ki je prav mahnjen na kraft piva in ne neha govoriti o tem, kako je tisti ale poln okusa in kako dober porter je pil zadnjič v tisti mali butični pivovarni! Ti pa ga samo gledaš in ne razumeš niti besedice, o čem govori. Nisi edini! Zato pa smo pripravili mini pivski slovarček for dummies. Da bodo pivski izrazi dostopni vsem, ne samo peščici! ?

Največji pivovarni na svetu, ki dobesedno obvladujeta svetovni trg piva, sta Anheuser-Busch InBev, drugi pa je nizozemski Heineken (ki je med drugim prevzel edino slovensko industrijsko pivovarno Laško Union). Tako imenovani veliki pivovarji si želijo ugoditi večini in zato so si vsa piva velikih pivovarn tako zelo podobna – iščejo namreč uniformirane okuse. Nasprotje tega pa so manjše kraft pivovarne, ki iščejo vedno nekaj novega in drugačnega.

Drugače je.

Kraft piva – so piva, ki si želijo navdušiti in zadovoljiti tiste, ki pri pitju piva iščejo nekaj več.

Kraft pivovarne – so tiste, ki ne spadajo med velike industrijske pivovarne. V Sloveniji je kraft pivovarna postala sopomenka za mini pivovarno, kar po slovenski zakonodaji pomeni, da bi morale kraft pivovarne zvariti manj kot dva milijona litrov piva letno, kar pa je zelo izmuzljiva definicija.

Ale – ale so vsa piva, ki so fermentirana na višji temperaturi, kar pomeni med 15 in 24 stopinjami Celzija. Piva ale so slajšega okusa in vsebujejo manj CO2. Med najbolj znane znamke sodi London Pride.

Porter – porter je angleška vrsta temnega piva ale. Najbolj znano pivo te vrste je London Porter.

Stout – stout je temno pivo zvrsti ale. Stout piva so močnejša temna piva. Med stout piva spada tudi Guinness.

Animirana kozarca piva si nazdravita in se smejita

Lager – po slovensko tudi ležak. Lager je najbolj razširjena vrsta piva po svetu. Lager piva so fermentirana na nižji temperaturi ter so lažjega okusa kot ale. Delimo jih na svetlo in temno lager pivo.

Pilsner – pilsner je vrsta piva lager (ležak), ki je značilna za Češko.

Lambic – ta vrsta piva je značilna za Belgijo. Od drugih piv se razlikuje po spontani fermentaciji s pomočjo divjih kvasovk in bakterij, po okusu pa se razlikuje, ker je rahlo kisel.

Pšenično pivo – pri pšeničnih pivih pri izdelavi namesto ječmenovega slada uporabljajo pšenico. Pšenična piva so navadno lažja.

Prejšnji članekDobesedni vlakec smrti
Naslednji članekKolagen: vir mladosti ali zelo draga modna muha?

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.