Dobesedni vlakec smrti

Leta 2010 je litovski umetnik Julijonas Urbonas zasnoval »Evtanazija coaster« oziroma vlakec smrti, katerega namen je, da ubije svoje potnike. Ob veliki hitrosti in usodni zasnovi vlakca bi namreč potniki izgubili zavest, saj bi sčasoma prešli stanje nezadostne oskrbe možganov s kisikom, zaradi česar bi umrli.

Ustanovitelj vlakca smrti

Julijonas Urbonas je umetnik, oblikovalec, raziskovalec, inženir ter ustanovitelj vlakca za evtanazijo. Litovec je v času mladosti svojo službo opravljal v zabaviščnem parku, kjer je po vsej verjetnosti tudi dobil navdih za svoj koncept vlakca. Njegov cilj ob predstavitvi »smrtonosnega jeklenega rollercoasterja« je bil namreč, da z eleganco in evforijo vzame življenje človeku.

Zasnova vlakca smrti

Vlakec smrti je zasnovan na način, da se lahko oseba z njim pelje le enkrat, sprejme pa do 24 potnikov. Ko so vsi na krovu, sledi počasen vzpon na vrh, ki je visok dobrih 150 metrov – le nekoliko nižje od najvišje stavbe v Ameriki. Vlakec se na vrhu ustavi, kjer se lahko potniki odločijo, ali želijo iti varno nazaj. Tisti, ki želijo vožnjo nadaljevati, morajo ročno pritisniti gumb, od takrat pa iz vrha doživijo padec s približno 360 km/h. Po padcu se peljejo skozi več krogov, kjer ima vsak naslednji manjši premer od prejšnjega.

smrtonosni vlakec smrti
Zasnova smrtonosnega vlakca.

Vznemirljiva vožnja brez smrtnega izida

Vožnje s sicer smrtonosnim vlakcem bi se lahko brez smrtonosnega izida udeležili tudi drugi adrenalinski navdušenci. Ustanovitelj Urbonas je bil namreč presenečen nad predlogom letalske inženirke, ki mu je pojasnila, da se v njegov model smrtonosnega vlakca lahko »vdre«. »Z uporabo hlač proti gravitaciji, ki pilotom preprečujejo izpad in omedlevico, verjamem, da bi preživel vožnjo in jo spremenil v najbolj skrajno vznemirljivo vožnjo,« je ob svojem predlogu pojasnila.

Projekt »Planet ljudi«

»Morilski podstavek« dejansko ni edini grozljivi dizajn, ki izhaja iz Urbonasovih idej. Ustvarjalec je namreč sanjal tudi o načrtu za »Umetni asteroid«, ki bi bil v celoti sestavljen iz človeških teles. Ta bi se imenoval Planet ljudi, namen projekta pa bi bil eksperiment, ki bi pojasnil, kako dobro bi se ljudje lahko znašli v vesolju brez gravitacije.

predstavitev vlakca
Julijonas Urbonas ob predstavitvi tirov za vlakec smrti.

»Predstavlja alternativni ritual smrti«

Vlakec smrti je bil zasnovan s pomočjo skupine znanstvenikov in strokovnjakov z različnih področij, kot so vesoljska medicina, inženiring vznemirjenja, aerodinamika … Do sedaj vlakec smrti še ni bil zgrajen, je pa umetnik opozoril, da je prepričan, da bi bil v prihodnosti vlakec lahko fizično zgrajen in dosegljiv. Poleg tega vztraja pri tem, da podstavek lahko zagotovi ne le prijetno smrt v smislu fiziološkega užitka, ampak tudi –  in kar je še pomembneje –  alternativni ritual smrti, ki je privlačen tako za posameznika, kot ostale žalujoče.

Spodaj si lahko ogledaš videoposnetek, kjer Julijonas Urbonas predstavi svoj podstavek za vlakec smrti.

Prejšnji članekSkrivnost, ki je izbrisala 90 % morskih psov, buri duhove
Naslednji članekPivo 101: pivski slovarček

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.