Skrivnost, ki je izbrisala 90 % morskih psov, buri duhove

Paleobiologinja Elizabeth Sibert je med preštevanjem populacije rib in morskih psov skozi zgodovino naletela na skrivnosten primer izginotij. Najdeni fosili nam povejo, da je bila populacija morskih psov pred štiridesetimi milijoni let kar desetkrat večja, kot je danes. Pred približno devetnajstimi milijoni je izginilo kar 90 odstotkov vseh morskih psov.

Odkritje, ki se je zgodilo po nesreči

»To smo odkrili po nesreči,« je povedala Elizabeth Sibert, ki je zaposlena na Univerzi Yale, natančneje inštitutu za biosferno znanost. Raziskovanje se je začelo, ko sta skupaj z Leah Rubin začele s preštevanjem populacije rib in morskih psov v zadnjih 85 milijonih let. Zanimalo ju je predvsem, če je populacija doživela kakšno večjo spremembo. Preverjali sta mikrofosile v sedimentih kamnin iz Tihega oceana in primerjale njihovo pogostost oziroma razmerje fosilov rib do fosilov morskih psov. Mikrofosile so predstavljale male luskice.

V sedimentih, ki segajo pred devetnajst milijoni let, sta na vsakih pet ribjih fosilov našli en fosil morskega psa. To pomeni, da je bilo morje prežeto z morskimi psi in ribami. Po tem času pa to razmerje močno upade, saj sta en fosil morskega psa našle na vsakih sto ribjih. Morski psi so preteklih štirideset milijonov let lepo cveteli, nato pa je njihova populacija upadla za več kot devetdeset odstotkov.

Glavno vprašanje je zakaj?

Med raziskovanjem sta ugotovili, da si morski psi še niso opomogli od tega nenadnega izumrtja. Večina vrst morskih psov je doživela vsaj 70-odstotni upad števila predstavnikov. Nenaden izbris, ki se naj bi zgodil pred devetnajstimi milijoni let pa za morske pse ni bil prvi.

Morski psi so nekoč vladali oceanom
Morski psi so nekoč vladali oceanom v veliko večjem številu

Množično izumrtje pred 65 milijoni let, ki je zakrivilo uničenje dinozavrov, je uničilo tri četrtine vseh živali in rastlin. Kljub temu pa je bil prej omenjeni padec vsaj dvakrat hujši za morske pse, kot tisti, ki je končal dobo dinozavrov. Ker vemo, da je tisto izumrtje povzročil padec meteorja, se vprašanja le še dodajajo.

»To je primer s katerim nam znanost govori, da obstaja neko obdobje v Zemljini zgodovini, ki smo ga spregledali,« je povedala Sibertova. Obdobje, ki ga omenja v študiji je dokaj neznano in pravih odgovorov še ni moč najti. »Glavno vprašanje je, zakaj se je to zgodilo? Tega še nismo ugotovili, ampak to je obenem tudi lepota raziskovanja. Ponuja nam nova vprašanja, za katere želimo vedeti odgovore.«

Veliki krivec za malo število je tudi človek

Morski psi so na našem planetu že več kot 400 milijonov let. So ena izmed najstarejših vrst na Zemlji, a se spopadajo z največjim sovražnikom. Človek je v zadnjih petih desetletjih zakrivil kar 70-odstotni padec števila morskih psov v naših oceanih. Trenutno je na svetu več kot štiristo vrst morskih psov, od tega jih kar sto osemdeset živi v avstralskih vodah.

Kot je zapisano v raziskovalni študiji je ključnega pomena tudi to, da morske pse ohranimo. »Izguba plenilca in živali, ki je tako velik faktor v vodnem ekosistemu, bi lahko bil udarec, ki si ga ne znamo predstavljati. Če lahko rešimo kite, potem moramo rešiti tudi morske pse,« je še dodala Elizabeth Sibert.

Za skorajšnje izumrtje morskih psov je kriv človek
Za skorajšnje izumrtje morskih psov je kriv tudi človek

Urednik portala Student.si

Prejšnji članekPodelili so Župančičeve nagrade
Naslednji članekDobesedni vlakec smrti

Urednik portala Student.si

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.