Podelili so Župančičeve nagrade

V Lutkovnem gledališču so 10. junija 2021 podelili najvišja priznanja Mestne občine Ljubljana za izjemne stvaritve na področju umetnosti in kulture. Nagrado za življenjsko delo je prejela arhitektka, scenografka in režiserka Meta Hočevar, nagrade za dveletno ustvarjanje pa koreografka in predagoginja Andreja Podrzavnik, intermedijska umetnica Maja Smrekar in gledališki režiser Žiga Divjak.

Vsakoletna podelitev

Župan Mestne občine Ljubljana je 4 nagrajencem podaril vsakoletno nagrado, ki jo prejmejo umetniki in umetnice, ki ustvarjajo v Ljubljani. Nagrade so namenjene vrhunskim stvaritvam na področju umetnosti, ki ne le da trajno bogatijo kulturno zakladnico Ljubljane, ampak odmevajo tudi v širšem mednarodnem svetu.

Nagrada za življenjsko delo

Meta Hočevar, velika umetnica, arhitektka, režiserka, scenografka, kostumografka, univerzitetna profesorica in pisateljica, je s svojo umetnostjo vplivala že na jugoslovansko scenografijo. V zgodovino se je vpisala že kot mlada arhitektka, ko je sodelovala pri prenovi Mestne hiše in v zimskem času kot svetlobna mojstrica novoletne Ljubljane. Kot gostujoča umetnica je na svetovnih gledališčih in festivalih prejela vse glavne gledališke nagrade, do sedaj pa je ustvarila že nad 200 režij, scenografij in kostumografij klasikov slovenske, kot tudi dramske književnosti. Svoje razumevanje prostora igre in arhitekture širi tudi kot gostujoča profesorica na svetovnih univerzah.

Nagrade za dveletno ustvarjanje

MOL vsako leto trem umetnikom podeli nagrado za stvaritve, ki so bile javnosti predstavljene v minulem dveletnem obdobju. Eno izmed Župančičevih nagrad je prejela Maja Smrekar, saj predstavlja eno vodilnih mednarodno prepoznavnih novomedijskih ustvarjalk in raziskovalk življenjskih in tehnoloških fenomenov. Plodovita ustvarjalka je nagrado prejela za tri angažirane perfomativne intervencije – Srečanje, Internacionala 2020 in Virusni avtoportret. V svoji umetnosti Smrekar vzpostavlja vezi med umetnostjo, znanostjo in tehnologijo, vse skupaj pa ustvarja z družbeno angažiranostjo in raziskovalno vnemo.

maja smrekar
Maja Smrekar in “The Total Humanization of the Animal Coincides With a Total Animalization of Man.” Foto: Facebook.

Nagrado za dveletno ustvarjanje je letos prejela tudi koreografka in pedagoginja Andreja Podrzavnik, ki se je izkazala s svojimi tremi vrhunskimi sodobnoplesnimi stvaritvami – Trajanje–Minevanje, Četrtek@19h in Posebna izdaja v več različicah. V svojih delih povezuje koreografijo in ples, ki se osmišljata kot nerazdružljiva avtonomna iskalca lastnega izraza med nebom in zemljo. Umetnica je celo v obdobju socialne osamitve svoje stvaritve ustvarjala nemoteno in v njih povezala koreografijo in ples, ob tem pa navduševala ustvarjalce in gledalce doma in po svetu.

andreja podrzavnik
Andreja Podrzavnik v svoji predstavi Trajanje-Minevanje. Foto: Facebook.

Tretjo nagrado je MOL izročila Žigi Divjaku, gledališkemu režiserju, ki je v zadnjih dveh letih doprinesel s svojimi tremi etično angažiranimi režijami – Pljuča Duncana Macmillana, omnibusu Sedem dni in predstavi Gejm. V svojih predstavah umetnik skuša doseči, da so igralci absolutni nosilci sporočila, s pomočjo katerih izraža iskreno zavzetost za sočloveka in etično pozicijo.

žiga
Prejemnik tretje Župančičeve nagrade za dveletno ustvarjanje Žiga Divjak. Foto: Facebook.
Prejšnji članekNasveti za seksi masažo
Naslednji članekSkrivnost, ki je izbrisala 90 % morskih psov, buri duhove

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.