Iz katerega materiala naj bi bili uhani?

Ne iz niklja!

Nikelj je najcenejši, a pogosto povzroča probleme. S kožo lahko slabo reagira in povzroči vnetje. Vedno preveri, da nikelj ne predstavlja večinskega dela nakita, ki ga kupuješ.

Titan

Za uhane je zelo primeren, saj ne draži kože. Titan visoke kvalitete se uporablja celo za kirurške vsadke. Ker ne reagira s skoraj nobeno kemikalijo, uhani ne bodo zbledeli ali porjaveli.

Niobij

Je nealergen, obarva pa se ga lahko brez dodajanja reaktivnih materialov. Primeren je tudi za ljudi z alergijo na kovine.

Platina

Platina je sicer dražja, vendar ekstremno nereaktivna in zato zelo primerna. Zaradi cene se ta kovina uporablja za piercinge, manj za razkošne kose nakita.

Kirurško nerjaveče jeklo

Če je primerno za medicinske pripomočke, je tudi za uhane. Res pa je, da so taki uhani debelejši.

Zlato

Obstajajo različne ravni zlata, za nakit je primerih okoli 14 karatov, 24 karatno zlato pa je včasih zanj že premehko. Pozlačen nakit je čisto nekaj drugega – ni sprejemljiv za občutljive ušesne piercinge. To je namreč le plast zlata čez kovino, ki lahko sproži alergijske reakcije.

Srebro

Srebro sterling je mešanica, ki vsebuje vsaj 92 odstotkov pravega srebra. Je malo cenejše od pravega zlata, vendar lahko nakit zbledi, zato ga je treba polirati proti oksidaciji.

Najpogostejše so mešanice

V trgovinah, kot so H&M, Zara in Bershka je nakit sestavljen iz različnih snovi, kot so jeklo, cink, ​​akril, medenina in steklo. Ti pa niso idealni za tvojo kožo. Pred nakupom se pozanimaj o sestavi, saj se poceni nakit dolgoročno ne obrestuje.

Načeloma so zaceljene luknjice uhanov neproblematične, nikoli pa ne veš, kako bo tvoja koža reagirala z določenimi materiali. Rajši kakšen evro več in kakšna infekcija manj.

Razlika v ceni

Cena uhanov se razlikuje od trgovine do trgovine. Zlatarne in franšize, kot je Pandora, spadajo v višji cenovni razred, trgovine trgovskih centrov nižji. Pri nakitu še vedno velja, da višja cena pomeni tudi višjo kvaliteto.

Uhani iz zlata načeloma stanejo od 40 evrov navzgor. rostejši pa so bolj cenovno godni, najdejo se tudi za manj kot 20 evrov. Podobno je s srebrom, le da je malo ugodneje kot zlato.

Tudi platina dobro seže po denarnici. Uhani stanejo po 50 evrov, so pa zato zelo varni za vsako kožo.

Najboljša kombinacija med ceno in kvaliteto je najverjetneje titan. Cena je kot pri vseh odvisna od samega dizajna uhana, se pa prične že pri 10 evrih.

Prejšnji članekMcDonald’s začel z linijo prazničnih oblačil
Naslednji članekŽan Kranjec znova dokazuje, da ni muha enodnevnica

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.