Katere vse posege opravljajo plastični kirurgi? (1. del)

Kaj je lepo in kaj ne se v različnih obdobjih spreminja. V vsakem desetletju so prisotni novi lepotni standardi, ki so deležni posebne pozornosti. Mladostni videz, vitka in čvrsta postava ter urejenost so le eni izmed želenih lepotnih idealov. To je kruto do ženskega in moškega spola, saj gre za neka (ne)napisana pravila, zaradi katerih se vedno več ljudi odloča za kirurške posege, ki naj bi pomagali doseči »lepotne ideale«.

Plastična kirurgija dandanes ponuja pestro izbiro kirurških in nekirurških posegov, ki pripomorejo k izboljšanju videza in privlačnosti ter pomagajo pri krepitvi samozavesti. Najbolj pogosti kirurški posegi so povečanje prsi in zadnjice, operacija nosu, povečanje ustnic, abdominoplastika in liposukcija.

Obraz: kirurški posegi

Ko gre za kirurške posege na obrazu, zdravniki ponujajo možnost korekcije ušes, nosu, ustnic ter spodnjih in zgornjih vek. Pri tem odstranjujejo podočnjake, odvečno kožo, maščobne blazinice pod očmi. Operacija na obrazu, ki združuje več različnih operacij in je ena izmed najbolj pogostih, se imenuje lifting obraza. Gre za dvig srednjega dela obraza, pri čemer dvignejo lica pod očmi in operirajo spodnje veke. Ta poseg traja 2 uri in se izvaja s splošno anestezijo. Lifting obraza naj bi prispeval k navidezno mlajšem videzu.

Obraz: nekirurški posegi

Nekirurškim posegom na obrazu kirurgi pravijo »pomladitev obraza«. Sem spadajo botoks, piling, razna polnila, sculptra, pomlajevanje z lastno maščobo in plazmo ter mezoterapija. Pri teh posegih ne potrebuješ anestezije, čas okrevanja pa je od 2 do 7 dni. Pomagajo ti pa lahko tudi pri težavah z rdečo kožo in aknami.

Plastični poseg na obrazu

Mini slovarček:

  • Botoks: zdravilo, ki vsebuje sestavino imenovano Botulinski toksin tipa A. Botulinski toksin se uporablja za zdravljenje prekomernega krčenja mišic, odpravlja pa tudi obrazne gube. Povzroči začasno paralizo mišic in s tem gube postanejo manj izrazite.
  • Piling: odstranjevanje odmrlih kožnih celic. Ciklus obnavljanja kože je normalen do 30. leta, kasneje se pa upočasni in pripelje do staranja kože, ki postaja vedno bolj uvela, neprepustna.
  • Polnila: gre za prozoren gel hialuronske kisline v injekciji. Hialuronska kislina je naravno prisotna v telesu in sicer v koži, podkožju in v sklepih, zato se tudi sčasoma razgradi in ne učinkuje trajno. Polnila svetujejo za korekcijo gub, dvig čela in obrvi ter korekcijo nosu.
  • Sculptra: mlečna kislina, ki nadomešča izgubo kolagena med procesom staranja. Spodbuja naravno rast kolagena in povrne volumen kože. Primerna je za globlje gube. Vbrizgava pa se s pomočjo injekcije.
  • Mezoterapija: tehnika vbrizgavanja aktivnih snovi, kot so vitamini, aminokisline in hialuronska kislina, v zgornje plasti kože. Pri posegu uporabljajo tanko in kratko igro.
Prejšnji članek10 hribovskih nasvetov za začetnike
Naslednji članekPozor! Ta živila so za tvojega pasjega kosmatinca smrtno nevarna!

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.