Pozor! Ta živila so za tvojega pasjega kosmatinca smrtno nevarna!

Tiste velike proseče oči, miganje z repom in veselje, ko tvoj najboljši prijatelj dobi hrano, ki (po pomoti) »pade« z mize. Seveda, s pasjim kosmatincem si deliš veselje, žalost, posteljo … zakaj si ne bi z njim delil še večerje? A pozor, določena živila so za tvojega psička lahko smrtno nevarna!

Mleko

Psi nimajo encimov, ki bi pomagali razgraditi laktozo v mleku, zato vsi trpijo za laktozno intoleranco. Če poznaš koga, ki prav tako ne prenaša laktoze, potem veš, da s tem ni heca. Mleko lahko pri psih povzroči drisko ali druge prebavne motnje.

pes, ki pije mleko

Kost

Ni vsaka kost prava kost. Kost lahko povzroči zadušitev, pojavijo se lahko črevesne težave in poškodbe zob, drobni kostni delci pa lahko celo prebijejo prebavni trakt psa! Za pse so najboljše surove kosti, predvsem pa naj kost ne bo premajhna ali kuhana!

long-coated tan dog lying on floor

Kava in kofein

Ja, tudi kavice ne smeš deliti s tvojim Fifijem. Čeprav je sicer težko verjetno, da bi zaspanemu kužku ponudil kavo, obstajajo druge pasti. Vrečko s kavo shranjuj na visokem in varnem mestu, najbolje v omari, saj če pes poje kavna zrna, se lahko kmalu pokažejo znaki zastrupitve. Znaki zastrupitve s kofeinom so slabost, bruhanje in slabo počutje, količina kofeina, ki je za psa usodna, pa je odvisna od velikosti psa.brown short coated dog sitting on gray carpet

Avokado

Tvoj pes bo žal moral preskočiti sobotni brunch. Avokado namreč vsebuje sestavino persin, ki pri psih povzroči razdražen želodec, drisko, bruhanje in težave z dihanjem.

Kvašeno testo

Pica, rogljički, kolači, žemljice … vse te dobrote na žalost vsebujejo kvas, ki psu škoduje. Kvas pri psih povzroči nabiranje plina v prebavnem sistemu in posledično zamašitev črevesja. Naslednjič, ko tvoj mali kosmatinec proseče pogleduje proti kruhu s pašteto, imej v mislih, da večje količine kvasa pri psih lahko povzročijo hude prebavne težave, posledice pa boš vohal tudi ti.

brown and white short coated dog lying on gray concrete floor

Žvečilni gumi

Seveda nihče ni tako kratke pameti (upam), da bi psu za izboljšanje zadaha ponudil žvečilni gumi. Se pa lahko zgodi, da se tvoj kosmatinec spravi na paketek žvečilnih, ki leži na klubski mizici. A pozor! Žvečilni gumiji vsebujejo umetno sladilo ksilitol, ki je psom zelo nevaren. Simptomi, kot so bruhanje, slaba koordinacija in celo epileptični napadi se lahko pojavijo že po desetih minutah.

Čokolada

Oh, čokolada, vsi jo obožujemo! Tudi naši pasji prijatelji. A na žalost čokolada vsebuje sestavino teobromin, ki psom škoduje, saj je ne presnavljajo. Pes se lahko s čokolado zastrupi, simptomi zastrupitve pa so driska, pospešeno bitje srca, bruhanje, slinjenje in krči. chopped chocolate

Grozdje in rozine

Tudi uživanje grozdja in rozin lahko pri nekaterih občutljivejših psih povzroči hude težave. Pri nekaterih psih lahko namreč zaužitje grozdja ali rozin povzroči težave z ledvicami, v hudih primerih pa celo odpoved. Za nekatere pse je lahko nevarna že samo ena sama samcata rozina.

Krompir

Psi ne prebavljajo solanina, zato pazi, da tvoj pes ne bo pojedel surovega krompirja ali spil vode, v kateri se je krompir kuhal. Ker psi solanina ne prenašajo dobro, se lahko ob zaužitju pojavijo bruhanje, driska in vročina. Nič pa ni narobe, če psu ponudiš malo kuhanega krompirja.brown french bulldog wearing red and white santa hat sitting on yellow pasta

Čebula, česen in drobnjak

Ljudem tako okusni, a psu škodljivi. Slednje sestavine namreč psom povzročajo draženje želodca in črevesja ter vodijo do poškodb rdečih krvnih celic in celo do anemije. Težave se sicer pojavijo šele čez nekaj dni, zato velikokrat skrbniki kosmatinčevih težav ne povezujejo z zaužitjem teh sestavin.

Prejšnji članekKatere vse posege opravljajo plastični kirurgi? (1. del)
Naslednji članekPreverite pametne ure, brezžične slušalke in napredne prenosnike, s katerimi bo Huawei popestril jesen

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.