Mlada ustvarjalka Ajda Seničar

Bonaparte Absinth
Foto: Ajda Seničar

Mlada ustvarjalka iz Celja izdeluje zanimiv nakit, različnih barv in oblik, pri tem uporablja različne materiale. V ustvarjanju neizmirno uživa in je vedno nasmejana.

Mlada, ambiciozna podjetna ustvarjalka Ajda Seničar iz Celja ustvarja že od malih nog. Je študentka Ekonomske fakultete v Ljubljani, smer trženje. Pogovarjali sva se o njenih začetkih, delu in željah v prihodnosti.

Ajda, si študentka ekonomije in ustvarjaš zelo zanimive izdelke. Kje si dobila navdih za izdelovanje nakita in raznih dodatkov?

Ustvarjam že od malih nog, preizkusila sem ogromno različnih tehnik, materialov, postopkov izdelave ipd., vse do obdobja pred tremi leti, ko sem končno našla nekaj, kar sem očitno zares iskala! Začelo se je tako …Zaljubljena sem v nakit, predvsem v tistega nekoliko bolj posebnega, nevsakdanjega, drugačnega, nestandardnih velikosti in oblik. In prav takšen črn prstan sem iskala. Kljub poplavi trgovin z modnimi dodatki nisem našla niti približno tako velikega, drugačnega, ekstravagantnega, kot sem si ga želela in takrat je padla odločitev: „Če ga ne morem nikjer kupiti, si ga bom pa naredila!“ In popolnoma nenačrtovano je točno ta odločitev sama po sebi postala moja odskočna deska, iz česar se je v preteklih treh letih razvilo precej več, kot sem si kdaj upala pomisliti! Odkrila sem obročke, trakce, zadrgice, gumbke in potem sproti še milijon drugih dodatkov, ki me iz dneva v dan navdajajo z novimi zamislimi, idejami in izzivi. Pravzaprav je vse prišlo tako spontano in nepremišljeno, da še sama včasih ne morem verjeti, a mislim, da je ravno to tisto, kar se mora vsakemu ustvarjalcu zgoditi, da potem dejansko uživa v tem kar dela, ker je to preprosto del njega.

Se tvoj hobi izdelovanja spreminja v poslovno idejo? 

Pravzaprav se mi dogaja točno to, ja! Kot rečeno, začelo se je čisto spontano, izključno zaradi veselja do ustvarjanja, brez kakršne koli najmanjše misli na zaslužek. Sprva sem svoje izdelke nosila sama, nato prijateljice in sorodnice, potem pa se je krog strank s pomočjo znank in socialnih omrežjih močno razširil. Začelo se je povpraševanje po mojih izdelkih, kar me je spodbudilo, da sem si registrirala osebno dopolnilno delo, to pa mi je omogočilo prodajo izdelkov in pojavljanje na spletnih straneh (www.pikazapiko.comwww.facebook.com/pika.zapikonai) in art sejmih.

Kaj počneš v prostem času poleg ustvarjanja?

Rada ustvarjam, med trakci in gumbki se počutim zares fino, zato precej prostega časa namenjam temu hobiju. Ko ne ustvarjam pa … se rada smejim, rada imam sladoled, obožujem smučanje, nora sem na barve in sonce! Rada se potepam po naravi, obožujem dolge klepete s prijateljicami, zares najraje sem pa z njim!

Ali imaš že svoje podjetje pod imenom Pika za Piko na i? 

Podjetja še nimam, zaenkrat imam registrirano osebno dopolnilno delo, ki trenutno še zadostuje obsegu mojega dela s P!ko, čeprav sem že razmišljala tudi o registraciji pravega podjetja. Upam, da kmalu!

Kako ti uspe usklajevati izdelovanje izdelkov in „vodenje podjetja“?  

Glede na to, da imam rada številke, sezname, tabele, evidence, ja, konec koncev je bilo vse to tudi del mojega študija, moram reči, da mi gre zaenkrat usklajevanje ustvarjalnega dela in papirologije dobro od rok. Cel mesec pridno ustvarjam izdelke, ko pa pridejo tisti datumi, ko je potrebno oddati vsa poročila in urediti ostale papirje, pa za nekaj dni šivanko zamenjam za računalnik!

Kakšni so tvoji načrti za prihodnost?  

Vsekakor me bodo ustvarjalnost in unikatni izdelki, ki pri tem nastajajo, spremljali celo življenje. Ves čas se odpirajo lepe priložnosti – kmalu bodo moje P!ke na voljo v trgovinah z unikatnimi izdelki po Sloveniji, zelo se veselim sodelovanja s poročnim fotografom in fotografom otrok in družin, potekajo tudi pogovori za sodelovanje z oblikovalko torbic …Skratka, priložnosti so, idej ne primanjkuje in dala bom vse od sebe, da to maksimalno izkoristim, sama pri tem zares uživam in se v okviru tega vidim tudi v prihodnosti. Upam, da kdaj tudi v svojem pravem podjetju!

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.