Moda je individualna in svobodna, le da ostaja usklajena

Metod Tasič prinaša v Slovenijo modne pričeske Vidala Sassoona.

Nove modne smernice narekujejo individualnost, kjer posamezniku prilagodimo pričesko kot tudi ličenje glede na osebnost. Dovoljene so vse barve in asimetrične oblike, ki se lomijo, a ne izgubljajo na funkcionalnosti. O tem smo se pogovarjali z Metodom Tasičem iz Lassane. Tasič je učenec akademije Vidal Sassoon, ki je postavil temelje trenutnim svetovnim modnim pričeskam.

 

Ustvarili ste novo kolekcijo pričesk za jesen/zimo 2012 imenovano Neue Kunst – Nova umetnost. Navdih ste iskali pri Kazimirju Maleviču in Lazarju Lissitzkem. Zakaj?

Vedno iščem ideje, bodisi v zgodovini, arhitekturi, dizajnu, sodobni umetnosti. Modernizem in z njim povezana šola Bauhausa sta mi bila vedno pri srcu. Ugotovil sem, kako lahko naredimo pričesko, kjer se bodo linije in skulpture med seboj lomile, a povezovale, kjer bodo barve kontrastne. Želel sem dobiti popolnost kontrastov.

 

V kolekciji so tudi blond barve z zelenimi prameni in moški kodri. Kako smo kolekcijo sprejeli Slovenci?

Slovenci smo za nekatere stvari bolj odprti, za druge zaprti. Presenetilo me je, da se je kar precej strank odločilo za zeleno barvo in za drznejša striženja. Vendar je zelo pomembno, na kakšen način se frizer tega loti.

 

Katere modne smernice je trenutno dobro upoštevati?

Ravno sem se vrnil iz Londona in opazil, da so se vrnili kodri in fru-fruji. Bi pa poudaril, da se v frizerstvo vrača disciplina, red in popolne pričeske. Frizerstvo kot umetnost, obrt oblikovanja, stiliranja in striženja. Modnih smernic pri tem enostavno ni. Če pogledate en medij, vam bo kot modno navajal kodre, drugi fru-fru, tretji nekaj drugega. Moda je postala individualna, scena je postala široka. Podobno je bilo v Londonu v 60-ih letih pri mladini in pri starejših, ko je počasi vstopala svoboda. In ta svoboda se stopnjuje.

 

In kaj je za vas kakovostna pričeska?

Strankam povem, da ne delam pričeske za danes, ampak za dva ali tri mesece naprej. Odvisno od dolžine las in njihove strukture. Zame je kakovostna pričeska takšna, ki si jo potem stranka lahko doma sama uredi in jo lahko brez težav nosi daljši čas. In da pri ponovnem obisku reče: „Sicer mi ni bilo treba priti, ampak sem prišla le zato, ker sem naročena.“

 

S kreativnim timom ste že korak naprej v prihodnosti pomladi in poletja 2013. Ustvarili ste kolekcijo Iconic. Kaj nam prinaša?

Letos maja je umrl legendarni Vidal Sassoon in tako sem začutil potrebo, da se spomnimo tega velikega moža. Enostavno nismo želeli narediti nekakšne kopije. Navdih smo dobili iz 50-ih let, ko je Vidal začel ustvarjati. Vrnili smo se k bazi, minimalizmu, k čistim barvam in nežnim prelivanjem. Za inspiracijo so nam bile pričeske t. i. the fife point, box bob, isadora, graduated bob.  Zato smo se tudi poistovetili s črno-belo fotografijo in svetlobo, ki jo je uporabil Vidal. Pričeske smo prilagodili sodobnemu času, pri tem pa je viden nesmrtni pečat Vidala Sassoona.

 

Bi lahko imenovali znano osebnost v Sloveniji, ki bi jo postrigli v stilu Iconic?

V Sloveniji je marsikdo, ki bi bil potreben frizerja in škarij. Najboljše pa bi bilo, da vsak sam presodi in se za spremembo odloči, ko to začuti. Izziv mi je vsakdo, estradnik ali človek z ulice. Zelo pomembno je, da potem zna tista oseba to pričesko tudi nositi. Lahko naredim še tako zanimivo pričesko, ampak če je ta oseba ne bo znala nositi, ne bo v redu.

 

10. novembra letos v Ljubljani pripravljate dogodek London po Londonu. Kaj lahko obiskovalci pričakujejo?

London po Londonu bo spektakel, na katerem bi radi navdihnili vse obiskovalce s stilom Neue Kunst, Iconic in s trendi iz Londona. Lani je bil obisk zelo dober in obiskovalci zelo zadovoljni. Udeleženci dogodka bodo poleg predstavitve modnih trendov iz Salona International iz Londona deležni tudi demonstracij striženja in barvanja las na modelih, ki jih bodo lahko spremljali preko video projekcije.

 

Š. A.

 

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.