Kriza se poglablja

Zaposlovanje mladih diplomantov je bila tema letošnje 24. Konvencije Evropske študentske organizacije (European Student’s Union – ESU), ki je od 17. do 21. oktobra potekala na Cipru, v mestu Limassol. Konference so se udeležili predstavniki vseh 37 držav članic ESU, med njimi tudi Nina Lakner in Anže Sovinc iz Študentske organizacije Slovenije. 

 

Tovrstna plenarna srečanja so odlična priložnost, da na Študentski organizaciji Slovenije (ŠOS) izvemo, kako se s tovrstnimi težavami soočajo v ostalih 37 državah članicah ESU. Izmenjava dobrih praks in informacij med predstavniki nacionalnih študentskih organizacij je pomemben segment reševanja problema brezposelnosti mladih diplomantov. Pridobljene informacije in dobre prakse iz tujine bo ŠOS uporabil pri reševanju težav na nacionalnem nivoju v Sloveniji.Na tokratni konferenci so govorili o težavah pri zaposlovanju mladih diplomantov po vsej Evropi. Med drugim so izpostavili, da imajo varčevalni ukrepi negativne učinke na družbo in da slabijo lastno gospodarsko moč države, s čimer se posledično veča stopnja brezposelnosti. Delegati smo bili soglasni, da velik del odgovornost za brezposelnost med mladimi diplomanti nosijo tudi visokošolski zavodi, ki razpisujejo “eksotične” programe, ki ne sledijo trendom na trgu dela. ESU je na konvenciji pridobil informacije o težavah z zaposlovanjem mladih diplomantov iz držav članic, kar je podlaga za sestavo novega strateškega načrta za prihodnje triletno obdobje. Rešitev iz krize vidimo v tesnejšem povezovanju nacionalnih študentskih organizacij, kar bo pripomoglo k oblikovanju skupnih akcij in skladnih politik, s katerimi bomo pridobili še močnejša pogajalska izhodišča za iskanje ustreznih rešitev.

Ob robu konvencije je potekalo še srečanje ESU alumni ob 30. obletnici delovanja ESU, na katerem so predstavili razvoj organizacije in hkrati gradili most med starejšimi in mlajšimi člane te organizacije.

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.