Najbolj priljubljeni lepotni posegi

Najbolj priljubljeni lepotni posegi
Najbolj priljubljeni lepotni posegi Foto: Georgiy Datsenko on iStock

Čeprav se dandanes o tem odprto razpravlja, lepotni posegi še vedno niso nekaj, kar bi priznal vsak, ki gre pod nož (ali iglo). Ni pa naključje, da se »izboljšani« obrazi navidez ravnajo po isti šabloni. Visoke ličnice, velike oči in usta, majhen nos – katere posege trenutni trendi narekujejo zvezdnikom in kako jih prepoznati?

Liposukcija in prsni vsadki

Pri lepotnih posegih nam na misel hitro pridejo liposukcija, prsni vsadki, facelift, ali manjše zlo – botoks in filerji. Odstranitev maščobe in povečanje prsi ne gresta iz mode, a v ospredju so tudi novi trendi, kot je odstranitev bukalne maščobe za bolj vdrte ličnice.

Young woman taking measurements after breast augmentation. Copy space.
Med najbolj pogoste lepotne posege spada liposukcija Foto: Napoletana iz iStock

Zimzeleni botoks in polnila za tiste, ki ne gredo pod nož

Botoks in hialuronska polnila (filerji) se uporabljajo za zmanjševanje opaznosti gub ali dodajanje volumna določenim obraznim potezam (na primer za nabrekle ustnice). Trend naravnega videza še kraljuje, zato je igla prva izbira tistih, ki bi radi manj opazne popravke (čeprav izguba gibljivosti čela nikakor ne deluje naravno). Za razliko od facelifta, ki ga izdajo brazgotine zarez pred ušesi, filerji držijo od pol leta do leta in pol, botoks pa po nekaj mesecev. V Hollywoodu je botoks tako pogost, da ga še komajda obravnavajo kot lepotni poseg.

Cosmetologist makes rejuvenating anti wrinkle injections on the face of a beautiful woman. Female aesthetic cosmetology in a beauty salon.
Posegi s hialuronsko kislino spadajo med najbolj pogoste Foto: dimid_86 iz iStock

Blefaroplastika in dvig obrvi

Kljubovanje starosti je tisti trdovratni trend, ki ga naravni videz še ne bo izpodrinil. Posegi na obrazu najhitreje pripomorejo k doseganju mladostnega videza. Koža navadno začne izgubljati elastičnost pri srednjih do poznih dvajsetih. Na vekah se lahko pojavi ohlapna koža, ki daje obrazu zgaran videz. Blefaroplastika je kirurška odstranitev odvečne kože na vekah, kar »dvigne« oči.

Sorodni poseg je dvig obrvi, s katerim dobiš danes tako zaželeno mandljevo obliko oči, kot tega ni možno doseči z ličili ali najtesnejšim čopom. Rezultate posega lahko vidiš na zvezdnicah, kot je Bella Hadid, ki je že priznala, da si je pri štirinajstih letih dala popraviti nos. Dvig oči ali obrvi najlažje izslediš s primerjavo starejše in novejše fotografije – oči in obrvi se z leti prav gotovo ne zavihajo navzgor.

Bella Hadid
Foto: on IMDb

Rinoplastika

Je poseg, katerega cilj je korekcija nepravilnosti na nosu. Z njo dosežemo večjo simetrijo obraza. Klišejski izgovor za popravke na nosu je potreba po septoplastiki – odpravi deviacije nosne pregrade (septuma). Slednje res izboljša dihanje, a hkrati korigira prirojeno nepravilnost in poveča simetrijo.

Rhinoplasty. Cropped shot of a young caucasian woman with marking on her nose on a white background. The doctor's gloved hand makes marks on the patient's face. Facial plastic surgery concept
Rinoplastika je eden najbolj priljubljenih lepotnih posegov Foto: Marina Demeshko iz iStock

»Zategnjen« videz tudi z vbrizgi v ličnice in odstranjevanjem maščobe iz lic

Lepo definirane ličnice in čeljust so v veliki meri stvar obrazne strukture, kot jo narekuje genetika. Tisti z globokimi žepi se lahko odločijo za zožanje čeljusti. Slednje se doseže s kombinacijo filerjev in botoksa, ki ustvarijo bolj napet videz. Priljubljen poseg je tudi poudarjanje ličnic z vbrizgom polnila neposredno v ličnico. Morda najnovejši trend je odstranjevanje bukalne maščobe, kar odpravi polna lica in »baby face« videz, kot lahko vidiš pri Lei Michele ali Dove Cameron (in čedalje več drugih). Kar so fotomodeli nekoč dosegli tako, da so se ugriznili v lica in oponašali »vdrt« videz, je danes srhljivo lahko dosegljivo.

Cropped shot of young caucasian woman before and after plastic surgery buccal fat pad removal on a white background. A lower part of face with clear highlighted cheekbones. Result of cosmetic surgery
Foto: Marina Demeshko iz iStock

Dvig zadnjice ostaja priljubljen

Da je trend nekoliko upadel, si misli vsak, ki je videl, da so si Kardashianke dale odstraniti vsadke. V Hollywoodu so ga morda nekoliko upokojili, a BBL ali »brazilian butt lift« ostaja noro priljubljen poseg pri navadnih smrtnikih. Dvigne ritnice, ne da bi bilo za to treba narediti en sam počep. To se doseže z odvzemanjem maščobe z drugega mesta in dodajanjem na želeno mesto.

Surgeon drawing marks on female body before plastic operation, white background. Liposuction concept
Foto: Georgiy Datsenko iz iStock
Prejšnji članek(INTERVJU) Žiga Kastelic: »Bralci so zelo pametni, hitro ugotovijo, kaj je res in kaj ni«
Naslednji članekOcena filma: Society of the Snow

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.