Nohti povedo, kako zdravi smo

Gentle camouflage gel polish on long square nails with a French design. Hands with a professional manicure in a shirt. Trendy nail coating with French design.
Foto: OleJohny iz iStock

Človeški nohti imajo to lastnost, da s svojim videzom povedo veliko o človeku. Ste vedeli, da lahko na podlagi videza nohta vemo, kakšne osebne navade ima posameznik. Človeški noht razkrije tako dobre kot tudi slabe navade človeka.

Nohte dojemamo predvsem z estetskega vidika, a poleg tega opravljajo še mnoge druge pomembne naloge. Pomagajo premikati in dvigati predmete, poleg tega pa prstom nudijo tudi podporo.

Noht je rožen odrastek, ki nastane iz živih kožnih celic prsta. Najpomembnejše sestavine nohta so zaroženele celice, ki vsebujejo keratin.

Na kakovost in začetno obliko nohta ne moremo vplivati, saj oboje podedujemo

Na obliko nohta vpliva tudi oblika končnega členka prstov. Za nohte je značilno, da so na konicah prstov debelejši kot na začetku. Zdrav noht mora biti prozoren in nežno rožnate barve. Nohti zrastejo v povprečju 0,1 mm na dan. Seveda pa pride do razlik v hitrosti rasti, saj je rast odvisna tudi od starosti, letnega časa, dejavnosti itd. Zanimivo je, da nam nohti na palcih rastejo počasneje kot nohti na ostalih prstih in hitreje rastejo nohti na dominantni roki (npr.: desničarjem nohti na desni roki rastejo hitreje). Nohti na nogah nam rastejo kar štirikrat počasneje kot nohti na rokah. Pri otrocih, moških in nosečnicah nohti rastejo hitreje, prav tako hitreje rastejo tudi podnevi in poleti. Počasneje pa nohti rastejo pri starejših ljudeh, ponoči, pozimi in pri podhranjenosti.

Ljudje svoje nohte nenehno izpostavljamo različnim zunanjim vplivom

To so močni sončni žarki, mraz, voda, čistila itd. Čas, ki je potreben, da se nohtna površina obnovi, je od pet do šest mesecev. Nohti posameznikov se med seboj razlikujejo. Na njihovi površini lahko opazimo vdolbinice, obeljene lise, brazde, pri nekaterih posameznikih je moč opaziti, da so nohti precej odebeljeni. Vsak pojav na nohtu nam nekaj pove. Na nohtih so vidni tudi procesi staranja. Starejši kot smo, počasneje nam rastejo nohti. Prav tako nohti postanejo tanjši in izgubijo lesk. Ponavadi postanejo suhi in imajo sivkasto obarvano površino. Za nohte pri starejših ljudeh je povsem običajno, da na njih opazimo vzdolžne brazde, ki povzročajo krhkost in občutljivost nohta.

Če je prisotna ena sama brazda na nohtu, je ta največkrat posledica poškodbe nohta.

Vdolbinice običajno nastanejo zaradi nepravilne zasnove nohta.

Hrapave nohte opažamo pri kožnih boleznih, kot so luskavica, izpadanje las, …

Bele lise pogosto pomenijo glivično obolenje.

Pri zastojnih srčnih obolenjih se na nohtu pojavi bela polovica nohta na začetku.

Rumeni nohti se pojavijo ob povečanem uživanju karotenov, pri zlatenici, glivicah, …

Cepljenje nohtov v plasteh nastane zaradi pogostega močenja nohtov (gospodinje).

Še bi lahko naštevali. Sprememb na nohtih je ogromno in prav vsaka nam lahko pove nekaj o človeku.

Nohtna obolenja uvrščamo med kožna obolenja in predstavljajo cca. desetino vseh kožnih obolenj. Manjše in lažje oblike obolenj se ponavadi pozdravijo same od sebe ali z enostavno oskrbo s kremo. Ko pa gre za resnejše poškodbe, je potrebna zdravniška pomoč.

KDAJ JE ČAS ZA ALARM?

V primeru, da pride do spremembe oblike in barve nohtov, bolečin ali oteklin okoli nohtov, se je potrebno o spremembi posvetovati z dermatologom. Na dermatologa se je potrebno obrniti tudi, če na nohtih opazimo obarvane črte ali lise (črne ali bele), zaroženitve ali kakršnokoli odstopanje nohta. Zaradi sprememb na nohtih imamo lahko težave pri prijemanju predmetov, obolenja nohtov na nogah nam lahko spremenijo način hoje.

Obolenja nohtov so pri otrocih redkejša in z leti postajajo čedalje bolj mogoča. Starejši ljudje jemljejo tudi precej zdravil, ki lahko vplivajo na videz nohtov. Na žalost so obolenja trdovratna, saj nohti rastejo počasi in se tudi počasi odzivajo na zdravljenje. Tudi zdravila se v noht težko in počasi vsrkavajo, zato z zdravljenjem ne odlašajte in v primeru, da opazite spremembe, obiščite dermatologa.

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.