Psihološka svetovalnica za študente v stiski

V ŠOUM želijo pomagati študentom v stiski, ki jo občutijo zaradi težav pri študiju, duševnemu zdravju, partnerskih odnosih in drugih osebnih težavah.

Študentska organizacija Univerze v Mariboru (ŠOUM) tudi v tem študijskem letu študentom omogoča brezplačno psihološko svetovanje. Na ta način želijo pomagati študentom v stiski, ki jo občutijo zaradi težav pri študiju, duševnemu zdravju, partnerskih odnosih in drugih osebnih težavah. Brezplačna individualna svetovanja potekajo vse do meseca maja 2015, vsak četrtek med 13:30 in 16:30, v učilnici ŠOUM. Pomoč in podporo pri reševanju osebnih težav študentom nudi univ. dipl. psihologinja Vita Poštuvan. Prijave na svetovanja se sprejemajo na e-naslovu: svetovalnica@soum.si.

 

»Mladostniki mnogokrat ne vedo, kam naj se v stiski obrnejo po pomoč. V psihološki svetovalnici smo mladostniku v stiski v oporo in ga skušamo opremiti z znanji, spretnostmi in orodji, ki mu bodo pomagale v njegovi situaciji. Tovrstno pomoč študentom nudimo že peto leto zapovrstjo, povpraševanje študentov po terminih svetovanja pa so vedno večja«, je povedala vodja projekta Bernarda Jeraj.

 

Študenti so vsaj v tolikšni meri izpostavljeni duševnim boleznim kot ostali odrasli – to npr. pomeni, da jih ima v tem trenutku vsaj 5% depresivno motnjo, ki je najpogostejša duševna bolezen. Med mladimi je poleg depresivnih in anksioznih motenj, še veliko motenj hranjenja in zlorabe psihoaktivnih substanc. Odstotek depresij je večji med ženskami, medtem ko je pri moških prisotnih več zlorabe substanc. Zloraba alkohola je pogosto način samozdravljenja depresije med moškimi, vendar žal dolgoročno vpliva samo še slabše na telesno in duševno zdravje človeka.

 

»Študentom pomagamo s svetovanjem, psihoedukacijo in terapevtsko pomočjo. Cilji dela so različni, npr. izboljšanje razpoloženja, izguba strahu, zmožnost vzpostavljanja zdravih partnerskih odnosov, boljša koncentracija pri delu in študiju. Lani je bilo v pilotskem trimesečnem obdobju izvedenih 24 svetovanj. Pri 67 % študentov, ki so poiskali pomoč, smo ugotovili, da je v ozadju njihovih težav tudi depresija, v 16,5 % pa anksiozne motnje. V ostalih primerih ni bilo duševnih motenj, ampak je oseba potrebovala nasvet«, je povedala univ. dipl. psihologinja Vita Poštuvan, ki izvaja svetovanja v Psihološki svetovalnici. 

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.