Pomen barv oblačil

Huawei Watch GT 3 Pro

Barve lahko povejo marsikaj o ljudeh. Ljudje, ki nosijo izključno eno barvo, imajo drugačne lastnosti od tistih, ki se oblačijo v pisana oblačila.

Barve, ki so osebi všeč dlje časa, so povezane z njeno osebnostjo, dosežki in sposobnostmi. Ljudje, ki nenehno nosijo ene in iste barve, se v njih počutijo bolj samozavestne. Poznamo pa tudi odbojne barve, ki se jih nekateri ljudje izogibajo, saj jih povezujejo z neprijetnimi obdobji. Na podlagi odbojnih barv lahko odkrijemo tudi slabe lastnosti osebe.

ČRNA IN BELA

Lastnost črne barve je ta, da se lepo prilega čisto vsem drugim barvam in kombinacijam. Z njo lahko izražamo tudi značaj. Črna izraža hladnost, odmaknjenost, zadržanost, skrivnostnost in individualnost. Čisto druge lastnosti dobi črna barva, ko jo kombiniramo z živimi barvami. V kombinaciji z rdečo je videti precej zapeljiva, če jo kombiniramo z vijolično pa dobi pridih elegance.

Belo barvo povezujemo s čistočo in nedolžnostjo. V moški garderobi bela srajca predstavlja pomemben kos oblačila. V določenih okoliščinah je srajca celo obvezna oz. predpisana. Pomemben kos oblačila predstavlja tudi pri ženskah, saj v pravi kombinaciji predstavlja eleganco. Za ljudi, ki se oblačijo pretežno v belo barvo, je značilno, da so samotarji in živijo na zelo preprost način.

ROZA, SVETLO MODRA TER DRUGE NEŽNE BARVE

Gre za pastelne tone, ki predstavljajo nežnost in krhkost. Ljudje, ki jih nosijo, želijo izraziti svojo rahločutnost in prefinjenost. Gre za ljudi, pri katerih pastelni odtenki izražajo nežnost, razumevanje, sočutje. Močne barve se takih ljudem zdijo prevpadljive in so jim celo vsiljive. Zanimivo je, da si s pastelnimi barvami lahko pridobimo precej zaupanja drugih ljudi, a nam pri poslovnih uspehih ne pomagajo, saj ljudje v pastelnih tonih veljajo za slabe vodje in slabe organizatorje.

RJAVA

Rjava barva daje vtis naravnosti. Ljudje, ki jo nosijo, so ponavadi ljudje, ki so zagovorniki poštenosti in stvarnosti. Rjava barva oblačil označuje prijazne in odprte ljudi. Zavračanje rjave barve pogosto pomeni spomin na konfliktno obdobje z mamo, pri ženskah pa lahko pomeni tudi zavračanje materinske vloge.

ORANŽNA

Gre za barvo, ki izraža igrivost in veselje do življenja. A pazljivo, kadar oranžna barva pri oblačilih prevladuje, lahko izraža tudi vsiljivost. Manjše količine oranžne predstavljajo širokosrčnost. Ljudi, ki se oranžne barve izogibajo, lahko povezujemo s tem, da so izpostavljeni vsakodnevnemu stresu. Ponavadi se strogo oklepajo le določenih misli in ljudi.

VIJOLIČNA

Ljudje, ki se oblačijo samo v vijolično barvo, so večinoma malo posebni in vzvišeni. Vijolična velja za nekoliko nejasno barvo in izraža tudi nejasnosti med moškimi in ženskami. Odklanjanje vijolične povezujemo z nezaupljivostjo do drugih, največkrat se odklon razvije pri ljudeh, ki so bili strogo religiozno vzgojeni.

ZELENA

Svetli oz. pistacija zeleni odtenki izražajo nežnost, medtem ko izraziti toni – smaragdno zelena – izražajo moč in avtoriteto. Zavračanje zelene lahko pomeni, da je oseba povezana s travmatsko izkušnjo, ki jo je doživela v naravi.

RUMENA

Rumena barva prevladuje predvsem pri ženskah. Pomeni toplino, srečo in veselje. Lastnosti ljudi, ki nosijo rumeno: dejavnost, radoživost, dobrovoljnost in radovednost. Zavračanje te barve lahko pomeni povezavo z neprijetno izkušnjo v otroštvu.

RDEČA

Ljudje, ki nosijo oblačila rdeče barve, so zelo močni in dominantni. Povezujemo jih s podjetnostjo in naglo jezo. Gre za barvo samozavesti. Po drugi strani rdeča oblačila vsebujejo tudi seksualni naboj. Pri vinsko rdeči je pomen precej drugačen. Izraža eleganco.

Rdečo barvo zavračajo ljudje, ki čutijo pretiran strah, jezo ali agresivnost.

MODRA

Temno modra je barva inteligentnih ljudi. Je elegantna in pogosto izraža nekakšno distanco do sočloveka. Svetlo modra vzbuja nežnost. Za ljudi, ki se vedno oblačijo v svetlo modro, je značilno, da so ustvarjalni, občutljivi in dojemljivi. Zavračanje temno modre pomeni odpor proti dogovorom, zavračanje svetlo modre pa je reakcija na odpor do podrejanja družbi.

Tjaša Ruparčič

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.