Študentje Pravne fakultete (zopet) osvojili ZDA!

Med 16. marcem in 2. aprilom 2012 se je 32 študentov 3. in 4. letnika Pravne fakultete v Ljubljani, ki so kot izbirni predmet izbrali mednarodne ekonomske odnose ali bančništvo, zavarovalništvo ter finančne trge, skupaj z mentorjema prof. dr. Janezom Kranjcem in prof. dr. Franjem Štiblarjem podalo na že tradicionalno strokovno ekskurzijo v ZDA, in sicer v mesti New York City in Washington D.C.

 

Svoje ‘osvajanje’ so študentje začeli na sedežu OZN, kjer so med drugim prisluhnili presunljivemu predavanju o klimatskih spremembah, zaradi katerih bo morda za vedno potonila pacifiška otoška država Nauru skupaj s svojimi prebivalci, vlado in kulturo. V torek so študentje sedli v klopi skupaj s študenti magistrskega programa na pravni fakulteti Univerze New York (NYU) in doživeli očitno nasprotje ‘ex cathedra’ predavanjem, ki so jih večinoma vajeni z domače fakultete.

Kot se za pravnike spodobi, so obiskali tudi odvetniško pisarno Seward & Kissel v bližini Wall Streeta in prvostopenjsko sodišče države New York, kjer so se udeležili obravnave v primeru zdravniške napake pri plastični operaciji nosu. O rezultatih neuspelega medicinskega posega so se lahko med zaslišanjem oškodovanke prepričali tudi na lastne oči.

Drugi del ekskurzije so udeleženci preživeli v Washingtonu v opazno manj hrupni in napeti okolici, polni zelenja in cvetočih češenj.

 

Na Svetovni banki so bili študentje presenečeni nad pripravljenostjo predavateljev izdati več kot zgolj birokratske podatke. Po koncu predavanja so jim tako še raje zastavljali vprašanja, na račun radovednosti in aktivnega sodelovanja pa bili deležni tudi kar precej pohval.

 

S prijaznim sprejemom na veleposlaništvu so na drugi strani Atlantika doživeli slovensko gostoljubnost, bolj odrezavih odgovorov in resnih obrazov pa so bili deležni v State Departmentu, zlasti ko jih je zanimalo, zakaj Amerika izvaja trgovinski embargo nad Kubo, nad Kitajsko pa ne, čeprav tudi ta krši človekove pravice. Na podoben odziv so naleteli, ko so vprašali, kako ameriška diplomacija ocenjuje ravnanje svojega veleposlanika Mussomelija v Sloveniji.

 

Vrhovno sodišče je bilo naslednja postojanka, in sicer ravno dan pred odločanjem o predlogu zdravstvene reforme predsednika Obame. Pred mogočno stavbo sodišča je stala množica podpornikov in nasprotnikov reforme, slednjih z zgovornimi plakati »We don’t all eat broccoli«, s čimer so želeli povedati, ‘nočemo vsi plačevati zdravstvenega zavarovanja, to je naša osebna odločitev’, za njimi pa seveda nepogrešljivi novinarji in snemalci, kar je študente spomnilo na prizore iz ameriških filmov.

 

Zadnji delovni dan so študentje preživeli v ameriškem Kongresu. Še posebej so bili lahko zadovoljni, da jih je sprejel kongresnik (senator) slovenskega rodu, Tom Harkin, ki jim je med drugim zaupal svoje načrte o pripravah na poletno potovanje v Slovenijo.

 

Toliko o strokovnem delu programa. Za predstavitev zabavnega, ki je bil ravno toliko kvaliteten in pester kot strokovni, bi bilo potrebno napisati vsaj še en članek. Ali bolje, priporočiti čimprejšnji obisk Amerike in preizkus vabljivega »American dream« na lastni koži.

 

Helena Uršič, Blaž Božnar

 

 

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.