USPEŠNI ŠTUDENTJE PRAVA

Close-up of agenda organize with color-coding sticky notes for time management. Productive schedule for appointments and reminders. Hand holding a yellow highlighter marker. Organization and planning
Foto: Olga PS iz iStock

Študentje Pravne fakultete Univerze v Ljubljani so že tradicionalno zelo uspešni na mednarodnih tekmovanjih.

Če se morda sprašujete, na kakšen način sploh lahko med seboj tekmujejo pravniki – tekmovanja potekajo predvsem na način simuliranih sodnih postopkov, t. i. ‘moot court’ tekmovanj. Tekmovanje je ponavadi sestavljeno iz priprave pisnih izdelkov, najboljši udeleženci pa se nato pomerijo še v ustni argumentaciji svojih trditev.

Poudariti je potrebno, da je za pripravo na tekmovanje potrebnih več mesecev trdega dela v obliki iskanja relevantnih pravnih aktov in sodne prakse.

Dosežkom študentov Pravne fakultete daje veliko težo dejstvo, da se na tekmovanjih pomerijo tudi s sotekmovalci, katerim je jezik tekmovanja materin (‘native speakerji’); njim je pisni in še posebej govorni nastop s tega vidika precej olajšan. Kljub temu se naši študentje z njimi zelo pogosto enakovredno kosajo.

Spodaj je navedenih nekaj izjemnih dosežkov študentov – tistih, ki so letos na Dnevu Pravne fakultete prejeli fakultetna priznanja za odmevne dosežke na področju obštudijskih dejavnosti.

Na tekmovanju iz mednarodnega humanitarnega prava (Regional International Humanitarian Law Competition), ki je potekalo med 17. 11. 2011 in 20. 11. 2011 v Sarajevu v BIH, je pod mentorstvom doc. dr. Vasilke Sancin ekipa v sestavi študentk Katje Artnak, Kaje Humar in Žive Štiglic osvojila drugo mesto. Živa Štiglic je poleg tega prejela še posebno priznanje za najboljšo govornico tekmovanja.


Regionalno moot court tekmovanje v postopku pred Evropskim sodiščem za človekove pravice je potekalo med 15. 4. 2011 in 17. 4. 2011 na Ohridu v Makedoniji. Mentor tekmovalcev je bil doc. dr. Saša Zagorc, ekipa pa je osvojila drugo mesto. Ekipo so sestavljali študentje Marija Đorđeska, Marjana Garzarolli, Ada Hamza, Gregor Kovačič, Nikolina Krtinić in Mitja Vrisk.

Najprestižnejše in najstarejše ‘moot court’ tekmovanje je tekmovanje iz mednarodnega prava (Philip C. Jessup International Law Moot Court Competition). Tekmovanje je letos potekalo do 31. 3. 2012 v Washingtonu, ZDA. Mentorica študentov je bila doc. dr. Vasilka Sancin, ekipa v postavi študentov Marjana Garzarolli, Jakob Ivančič, Petra Komel in Svit Senković pa se je uvrstila med 16 najboljših skupin na svetu, kar je glede na število sodelujočih ekip izvrsten dosežek.

Edino ‘moot court’ tekmovanje, ki poteka v slovenskem jeziku, je Pitamičevo vseslovensko tekmovanje študentov prava, ki ga že nekaj let zapored prizadevno organizirajo prav na Pravni fakulteti v Ljubljani.

Tako je letos potekalo IV. Pitamičevo vseslovensko tekmovanje študentov prava, ki je v letošnjem letu potekalo v obliki simulacije postopka presoje ustavnosti in zakonitosti predpisov v zvezi s t. i. ‘registrom pedofilov’. Ekipa Aškerc v zasedbi študentov Pravne fakultete UL (študentje Marjan Kos, Marko Huskič in Žiga Kosmatin) je zasedla prvo mesto.

Iz vseh dosežkov lahko povzamemo, da bo v bližnji prihodnosti na pot kariere stopila vrsta odličnih pravnikov, ki so svojo pot odločno zastavili že med študijem.

Blaž Božnar

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.