Preberi to, preden naslednjič uporabiš ličilo po preteklem roku uporabe

Čeprav mnogih ličil ne porabiš hitro, se jih ne splača varčevati. Tudi ličila se pokvarijo in lahko ob uporabi povzročijo težave na koži. Poleg tega po določenem času delujejo slabše.

Starejša ličila niso higienična in slabše delujejo

Ko se ličila starajo, njihova kemična struktura razpada. To pomeni, da slabše opravljajo svojo nalogo, npr. pudri niso več dobro prekrivni.

Ko začnejo razpadati konzervansi, se lahko tudi namnožijo bakterije. Konzervansi lahko začnejo razpadati tudi pred odprtjem, zato ni najbolj priporočljivo delati zalog ličil.

Pretekla ličila povzročajo težave na koži

V ličilih se nabirajo bakterije. Še posebno v tistih, ki jih uporabljaš s prsti. Stara ličila lahko zato povzročijo nezaželene reakcije na koži, kot so izpuščaji, nečistoče ali celo infekcije.

Še posebno nevarni so izdelki za oči, saj jih nanašaš na zelo občutljivo kožo. Pride lahko do oteklin, rdečice ali infekcije oči.puder v dlani ženske

Priporočljivi roki uporabe

Na embalaži mnogih ličil ni zapisan rok porabe, večkrat je označeno, koliko časa je produkt primeren za uporabo po odprtju. Primer: simbol posodice z zapisom 12M pomeni, da je izdelek uporaben 12 mesecev.

Za vse produkte velja splošno pravilo, koliko časa so lahko odprti. Bolj vlažen kot je produkt in bliže očem se uporablja, krajša je njegova življenjska doba.

Suhi pudri, rdečila in produkti za ustnice zdržijo dve leti. Tekoči puder in korektor sta lahko odprta do enega leta, senčila za oči do pol leta, maskara in eyeliner pa tri mesece.

Kako lahko podaljšaš življenjsko dobo ličil?

Pomembno je, kje jih shranjuješ. Čeprav je kopalnica priročno mesto za lepotne produkte, vlažnost in toplota slabo vplivata nanje. Vlažna para iz tušev lahko povzroči nastanek plesni.

Ličila lahko do določene mere tudi očistiš in razkužiš. Pomembno je, da redno čistiš čopiče. Senčila za oči in pudre lahko pošpricaš s čistilnim alkoholom. Produkte, kot so šminke, lahko pomočiš v alkohol in odrežeš vrhnji del.razna ličila na roza podlagi

Odločilni znaki: kdaj zavreči ličilo

Če ima produkt slabši vonj, kot včasih, ga zavrzi.

Čas je, da vržeš stran tekoča ličila, ki se jim je spremenila barva.

Ličilo se je preteklo tudi, če se je posušilo, če se ločuje od embalaže, če je spremenilo teksturo ali če se je na vrhu ustvarila drugačna plast.

Čas je za novo maskaro, če je postala grudičasta ali če se lušči iz trepalnic.

Prejšnji članekČokoladni grehi – kaj se skriva za tablico mlečne čokolade?
Naslednji članekUre v materini sobi, kjer se dvoje zlije v eno

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.