Si pomislila, da imaš kot ženska v telesu morda preveč testosterona?

Ženske s preveč testosterona
Foto: Doucefleur iz iStock

Testosterona pri moških v največji meri najdemo v modih, nekoliko pa tudi v nadledvični žlezi. Pomemben je za krepitev moči, energije, spolnosti in zdravja. Omogoča libido, erekcijo in doživljanje orgazma.

Čeprav je testosteron glavni moški hormon, ga imajo tudi ženske, proizvajajo ga prav tako v nadledvičnih žlezah in jajčnikih. Ne proizvedejo ga ravno veliko, a je vseeno pomemben za gostoto kosti, spanec, libido in telesno energijo. Veliko ljudi doleti hormonsko neravnovesje, zato ni nemogoče, da telo proizvede prevelike količine testosterona, ki ženskam povzroči mnogotere probleme, tudi kar se tiče videza.

Znaki

Prevelike količine testosterona lahko na obrazu povzročijo mastno kožo in pojav aken, predvsem na vratu. Na bradi in pod nosom lahko začnejo rasti temne in močne dlake, medtem ko na sprednjem in sredinskem delu glave začnejo izpadati lasje. Nekatere ženske opazijo tudi neredne menstrualne cikle in težave s plodnostjo. Pojavita se lahko nespečnost in čustvena nestabilnost.

Close-up of the skin of a young girl with problems. Pimples, acne, pores, scars. Natural skin without filters.
Foto: Anastasia Korchagina iz iStock

Vzroki

Testosteron se ne proizvede v velikih količinah kar sam od sebe. Povzročijo ga lahko prevelike količine inzulina v krvi, stres ali sindrom policističnih jajčnikov (PCOS), s katerim se sooča približno vsaka deseta ženska v rodni dobi.

Kako si lahko pomagaš

Seveda moraš vedeti, da si diagnoze ne moreš postaviti le z branjem tega članka. Če pri sebi opaziš zgoraj naštete simptome, je najboljša izbira, da o tem obvestiš svojega zdravnika in izvedeš hormonsko testiranje. Za uspešno zdravljenje obvezno poslušaj zdravnika, saj je pomembno tudi odkritje razloga, ki povzroča takšne neprijetnosti. Če pa si želiš ob tem pomagati naravno, v prehrano vključi več cinka, ki ga lahko pridobiš tudi z raznimi prehrambnimi dodatki. Pri nižanju količin testosterona v telesu ti lahko pomagata tudi vitamin D in ribje olje.

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.