Kaj moraš nujno videti na Grossmannu 2024?

Grossmann 2024, festival fantastičnega filma in vina
Grossmann 2024, festival fantastičnega filma in vina

Začenja se jubilejna dvajseta izvedba festivala fantastičnega filma in vina, ki je med ljubitelji in širše preprosto poznan kot ‘Grosman’ (Grossmann). Od 11. do 14. junija bo potekal v Ljutomeru, kjer bomo tudi mi, prav zato pa se zdi še kako primerno izpostaviti nekaj filmov in dogodkov, ki jih ne smeš zamuditi. Torej, kaj si ogledati na 20. Grossmannuu, festivalu fantastičnega filma in vina?

Zvezdniški gostje 20. Grossmanna

Jubilej si zasluži svetleča imena filmskega sveta. Glavni gost letošnje izvedbe je legendarni režiser Slobodan Šijan, ki je poskrbel za filme Kdo neki tam poje? (Ko to tamo peva, 1980), Maratonci tečejo častni krog (Maratonci trče počasni krug, 1982) in Davitelj proti davitelju (Davitelj protiv davitelja, 1984), že predolgo pa čakamo na težko pričakovani Budi bog s nama. Poklonili se mu bodo z zvezdo na Prleškem pločniku slavnih in z retrospektivo restavriranih različic njegovih filmov, sledil bo tudi pogovor.

Na obisku bodo tudi francoski režiser Julien Maury (ki je skupaj z Alexandrom Bustillom eden najvidnejših sodobnih žanrskih avtorjev), srbski režiser Mladen Djordjević (avtor kultne klasike Življenje in smrt porno tolpe, ki bo predstavil svoj novi film Delavski razred odhaja v pekel), španski režiserski dvojec Marisa Crespo in Moisés Romera, turški režiser Orçun Behram ter luksemburški režiser Loïc Tanson.

Slobodan Šijan (režiser filma Ko to tamo peva) je častni gost 20. Grossmanna
Slobodan Šijan (režiser filma Ko to tamo peva) je častni gost 20. Grossmanna

 

Slovenske premiere in predpremiere

To se ne zgodi pogosto! Na letošnjem festivalu bosta predvajana kar dva domača žanrska filma. To sta grozljivka/komedija Jama režiserja Dejana Baboska in triler Tako lep dan je bil režiserja Perice Raia.

Predstavitev knjige Grossmann Tales

Grossmann TalesOb dvajsetletnici festivala bodo ponosno predstavili knjigo »Grossman Tales« s poglobljenimi intervjuji z 20 uglednimi gosti, ki so pustili svoj pečat v svetovni filmografiji.Intervjuje je sestavljal Dejan Ognjanović.

V knjigi tako spregovorijo igralci, producenti in režiserji Roger Corman, Jan Harlan, Christopher Lee, John McTiernan, Harry Kumel, Gary Sherman, Jack Sholder, Đorđe Kadijević, Goran Marković, Slobodan Šijan, Udo Kier, Robert Englund, Ruggero Deodato, Brian Yuzna, Jaume Balaguero, Richard Stanley, Sergio Stivaletti, Lloyd Kaufman, Jorg Buttgereit in Severin Fiala.

Grossmannov tekmovalni program 2024

Kot vsako leto, se bodo tudi letos filmi borili v filmskih sklopih in za nagrade Hudi maček. Letos bodo v osrednjem sklopu za najboljši celovečerni film tekmovali:

  • francoski vampirski triler Ugriz (Romain de Saint-Blanquat),
  • turška zombi grozljivka Pogreb (Orçun Behram),
  • španski okultni triler Ti nisi jaz (Marisa Crespo, Moisés Romera),
  • francosko-belgijski kriminalni triler Jedec duš (Alexandre Bustillo, Julien Maury) in
  • italijanska splatter grozljivka Vodnjak (Federico Zampaglione).

Tu pa sta še tekmovalna programa Melies d’argent (za najboljši evropski fantastični kratki film) in Slakov hudi maček (za najboljši kratki film).

Bogat spremljevalni in vinski program

Grossmanna ni brez vina, zombi parade, subkulturne tržnice in spremljevalnega programa. Seveda vsega ne smemo kar tako razkriti, zato skoči na spodnji povezavi in si oglej, kaj so pripravili organizatorji v letošnji izvedbi.

Žiga Kastelic

Urednik portala Student.si

VIRGrossmann
Prejšnji članekSi pomislila, da imaš kot ženska v telesu morda preveč testosterona?
Naslednji članekJaka Tomc: 5 knjig, ki jih priporoča
Žiga Kastelic

Urednik portala Student.si

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.