Solarij – kaj morate vedeti!

Beautiful sexy brunette woman sunbathing in solarium
Foto: nd3000 iz iStock

Vedno bliže so nam topli dnevi in posledično čas, ko bomo morali pokazati nekaj več kože. Ta pa je med zimo na žalost izgubila vso barvo, ki smo jo pridobili med poletjem.

Prav zato pa se vedno več ljudi zateka k solariju. Vedno pa se pojavlja vprašanje, ali je solarij škodljiv ali ne? Predstavili pa vam bomo nekaj ključnih dejavnikov, ki jih morate upoštevati, preden se podate v solarij!

1. Za začetek se dobro seznanite s tipom svoje kože. Ljudje bele rase se običajno delimo na štiri osnovne skupine tipov kože: 1. porcelanasta polt, rdeči do svetlo blond lasje: najbolje za takšen tip je, da se izogibate solarijem!
2. svetla polt, blond do svetlo rjavi lasje: lahko obiskujete solarij, vendar naj bo vaš prvi obisk dolg le 6 minut, kasneje pa postopoma do 15 minut.
3. rjava polt, svetlo rjavi do rjavi lasje: lahko obiskujete solarij, vendar naj bo prvi obisk dolg 8 minut, kasneje pa postopoma preidite na največ 20 minut.
4. temna polt, temno rjavi do črni lasje: če imate takšen tip kože, pa lahko obiskujete solarij. Vendar še vedno morate paziti, da vaš prvi obisk ne bo daljši od 10 minut, kasneje pa največ do 30 minut.
Če niste prepričani, kateri tip kože imate, se seveda lahko pozanimate pri strokovnem osebju, v centrih, kjer obiskujete solarij.

Rešitev za zdravo uporabo solarija je vaša zmernost!

V Nemčiji zaradi pretirane uporabe solarija raste število obolelih za kožnim rakom. Solarij obiskujte največkrat 3-krat tedensko, za vzdrževanje barve pa 1-krat tedensko. Solarij ne smete uporabljati po tem, ko ste se sončili na naravnem soncu, saj je to za vašo kožo prevelik zalogaj!

Pred uporabo solarija se pozanimajte o certifikatu izbranega solarija.

Saj tisti solariji s certifikatom redno menjajo žarnice v samem solariju in zadoščajo higienskim pogojem. Če pa jemljete kakršna koli zdravila, je najbolje, da se posvetujete z zdravnikom.

Pozanimajte se o tipu solarija – primerna sta tip II in III, ker so tam škodljivi UVB-žarki veliko manj prisotni. Solarija tipa IV in V se izogibajte, ker so UV-žarki tam odločno premočni. Tudi tako imenovanega turbo solarija se raje izogibajte, sicer vaši koži daje lepo barvo, vendar dolgoročno pušča posledice na koži.

Preden se podate v solarij, poskrbite, da je vaša koža popolnoma čista, brez kakršnih koli deodorantov, sončnih krem in podobno, saj lahko povzročijo alergijske reakcije.

Zaščitna očala morajo biti nujno prisotna, saj vsako snemanje očal lahko povzroči poškodbo roženice.
Če ste mlajši od 16 let, solarija ne smete uporabljati. Saj lahko vaši koži prinese nepopravljivo kožo!

Solarij je škodljiv, če ga ne uporabljamo pravilno. V nekaterih primerih pa je lahko tudi koristen:

– zmanjšanje holesterola
– zmanjšanje tveganja infarkta
– ščiti pred nastankom raka debelega črevesja in raka na dojki
– pospešuje razvoj imunskih celic ter krepi rast kosti
– prispeva k obrambni funkciji vaši koži, saj ko poleti stopite na sonce, niste povsem brez zaščitnega pigmenta

Ali se boste odločili za solarij ali ne, je popolnoma vaša odločitev. Vendar, treba se je zavedati, da so v solariju prisotni UV-žarki, kar pomeni, da je previdnost velikega pomena!

Gašper Kržišnik

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.