Avatar presegel vse meje!

Znanstveno fantastični film Avatar, ki nas popelje v spektakularni svet katerega si ni moč predstavljati je presegel vse meje, kar si nihče sploh ni predstavljal.

Zgodba govori o prečudovitem planetu Pandora, kamor je namenjen tudi paraliziran vojak Jake, ki s pomočjo prenosa misli dobi novo – nezemljansko telo. V neznani pokrajini ga skoraj doleti smrt, a ga še pravočasno reši Pandorina staroselka Neytiri. Jake se zbliža s ponosno bojevnico in njenim plemenom ter ob tem spoznava pravo lepoto neukročene Pandorine narave. Toda kmalu se znajde ujet sredi epskega boja, kjer se mora odločiti med tem, kar mu veleva um in kar mu narekuje srce. Na koncu se seveda odloči za tisto, kar mu narekuje srce!
Avatarjev kanadski režiser James Cameron je režiser kar nekaj najbolj gledanih filmov po svetu, kot so Titanik, Terminator, Terminator 2, Osmi potnik 2, Brezno in Resnične laži. Po njegovih besedah pa je Avatar film, v katerega je bilo vloženega največ, tako truda kot tudi denarja. James Cameron je pred desetimi leti želel ustvariti Avatarja, a tehnologija takrat še ni mogla slediti njegovi viziji. Z Avatarjem je posnel pustolovščino v neznanem okolju.
Zalužek Avatarja je presegel mejo dveh miljard dolarjev. Prav tako pa je si je prislužil kar devet nominacij za oskarja in nominacijo za najboljši film ter najboljšega režiserja. Cameron je bil nad dosežkom zelo presenečen, saj si ni upal misliti, da bo film pol toliko uspešen, kot se je sedaj pokazalo. Prav tako pa je po zavedanju, da zagotovo snema najdražji film na svetu, čutil velik pritisk! Povedal je, da se je med snemanjem vsaj dvajsetkrat moral zadržati, da se ni ustrelil. Film Avatar si je v slovenskem koloseju do konca januarja ogledalo kar 116.028 obiskovalcev in s tem je prehitel najbolj gledan film do sedaj, in sicer animirano uspešnico Ledena doba 3: Zora dinozavrov, katerega si je ogledalo 115.561 obiskovalcev.
Proračun filma še ni povsem razkrit, vendar naj bi presegel magičnih 300 miljonov dolarjev, s čimer je postal najdražji film v zgodovini. Najdražji filmi do sedaj:
1. Avatar (preko 300 miljonov dolarjev)
2. Pirati s karibov: Na robu sveta (300 miljonov dolarjev)
3. Superman se vrača (270 miljonov dolarjev)
4. Spiderman (prva dva dela 139 in 200 miljonov dolarjev, tretji del pa kar 258 miljonov dolarjev)
5. Harry potter in princ mešane krvi (250 miljonov dolarjev)
6. Princ Kaspijan (225 miljonov dolarjev)
7. Pirati s karibov: Prekletstvo črnega bisera (140 miljonov dolarjev)
8. Možje X (prvi del 75 miljonov dolarjev, drugi del 110 miljonov dolarjev, tretji del pa 210 miljonov dolarjev)
9. King kong (tretji del je stal kar 207 miljonov dolarjev)
10. Titanik (200 miljonov dolarjev)
11. Vsemogočni Evan (po Vsemogočnem Brucu, ki jim je prinesel velik dobiček, so za drugi del zapravili kar 175 miljonov dolarjev)
Vsem tem filmom z zelo visokim proračunom pa se je velik vložek tudi zelo obrestoval, saj je bil dobiček prav pri vseh mnogo večji kot vložek, razen pri filmu Vsemogočni Evan, kateri so imeli 2 miljona dolarjev izgube.
Režiser, do sedaj najdražjega filma Avatar, je podpisal pogodbo za trilogijo, vendar dokler ni izvedel rezultatov, ki jih je prinesel film, ni hotel potrditi, da bo iz tega nastala trilogija. Sedaj, ko pa so rezultati boljši, kot si je lahko sploh mislil, ni več dvoma, da ne bi nastal naslednji del filma Avatar. Kljub vsemu je postal tudi največji poraženec Oscarjev!

Gašper Kržišnik

 

 

 

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.