Tako dolgo se razgraja ta kos oblačila

Se smatraš za odgovornega potrošnika? Kako nakupuješ? Imaš določene smernice, ki se jih držiš in od njih ne odstopaš ali kdaj malo pozabiš nanje, če najdeš hlače, ki se ti res dobro prilegajo? Danes je težko zanikati, kako škodljiva in grozljiva je masovna tekstilna industrija. Vsi bi morali stremeti proč od »hitre mode« oziroma fast fashiona. Včasih je težko narediti pravo odločitev. Kupovati trajnostno ni vedno najlažje. Kupovati vintage ali iz druge roke tudi ni vedno najcenejše ali pa ti ne ponuja specifičnega oblačila, ki ga morda potrebuješ za posebno priložnost. Zato je pomembno, da tudi ko kupuješ nova oblačila, pomisliš na materiale, iz katerih so sestavljeni. Kako dobro jih poznaš? Veš, kako hitro se razgradijo, ko so enkrat odvrženi?

Bombaž

Cvetovi bombaža v rokiZagotovo je bombaž najboljša izbira za oblačilo, ki ga nameravaš v omari obdržati še leta. Je vzdržljiv, prijeten za kožo in najbolj pogost sestavni element tkanin. Razgradi se hitro, v samo nekaj tednih. Če imaš možnost, izberi organski bombaž, saj je glede na proizvodnjo prijaznejši do okolja in delavcev.

Pazi!: če je bombaž mešan z umetnimi materiali, ni več razgradljiv. Zato vedno preveri procentualno sestavo oblačila, tudi če se ti na otip zdi bombaž prevladujoč.

Lan

Lan - tkaninaLan je izjemno trpežen in robusten material. Morda ravno zato na prvi pogled ni tako privlačen za nošenje, a se sčasoma obrabi in zmehča. Je dražji od bombaža, saj je njegova izdelava bolj zapletena in časovno zamudna, toda je kljub temu izjemna naložba, ki je ne spreglej. Primeren je za vse letne čase, še posebej za poletje, saj dobro »diha« v vročini. Razgradi se lahko že v samo dveh tednih! Poleg njune kratke dobe razgrajanja, sta bombaž in lan kot glavna naravna tekstilna materiala dobra izbira tudi zato, ker se v njih ne boš toliko potil kot na primer v majici iz poliestra.

Svila

Čeprav je svila naraven material, je izjemno vzdržljiva in začne razpadati šele po štirih letih! S primernimi metodami se da proces kompostiranja sicer pospešiti na eno do dve leti. Če se odločiš za nakup svilnate srajce – raje dvakrat premisli, kako dolgo jo boš nosil.

Volna

Koliko volnenih puloverjev hraniš v omari? Tistih božičnih od babic in tistih od očeta iz 80-ih, ker so vintage in moderni? Da jih zavaruješ pred molji in ostalimi škodljivci, jih najbrž hraniš na suhem – in to ne brez razloga. Volna se namreč najhitreje razgraja v vlažnih in toplih okoljih. Za popolno razgradnjo potrebuje od tri do štiri mesece.

Denim

Denim je v resnici vrsta posebno tkanega trpežnega bombaža. Nekateri ga kličejo tudi »jeans«, saj se v večini uporablja za kavbojke in jakne. V začetku so bila to delavska oblačila, ki so se lahko nosila vsak dan v tovarnah in vzdržala v slabih pogojih. Njihovo nošenje na ulici ni bilo tako popularno kot danes, saj se je ta trend začel šele kasneje. Sprva je nakazoval na pripadnost določenemu socialnemu razredu in s tem nosil negativno konotacijo. Koliko parov kavbojk imaš ti? Veš, da bi se (z izjemo zadrge ali gumbov) razgrajale dobrih 10-12 mesecev?

How $200 Jeans Are Made | The Making Of

 Viskoza

Viskoza je morda nekoliko bolj nepoznana in ne tako pogosto uporabljena v oblačilni industriji. V trgovinah lahko najdemo šale ali posteljnino iz 100 % viskoze, pogosteje pa jo najdemo v mešanicah z drugimi materiali. Delno je sintetična, delno pa sestavljena iz celuloze, ki je naraven material. Za razgradnjo potrebuje približno 6 tednov, celo manj kot bombaž.

Konoplja

Industrijska konoplja, ki se uporablja za tekstil, se prideluje iz stebla rastline, zato ne vsebuje THC-ja. Po izgledu in občutku na koži spominja na lan, v procesu kompostiranja pa potrebuje približno 2 tedna, da se povrne v svoje primarne elemente.

Usnje

Ženska na motorju v usnjeni jakniČeprav je tehnično gledano usnje naraven material, njegova predelava v oblačila zagotovo ni najbolj trajnostna ali okolju in živalim prijazna. Za razgradnjo potrebuje med 25 do 50 let, ob tem pa moramo upoštevati, da obdelano ali obarvano usnje ta proces še podaljša. Ob nakupu naslednje »leder jakne« zato pretehtaj svoje etične zadržke.

Pazi!: umetno usnje ali sky ni dobra alternativa, saj je sestavljeno iz umetnih plastičnih vlaken, kot sta silikon in polivinil.

Poliester

Poliester je nadvse pogost material v modnih oblačilih. Pogosto je obdelan ali tkan na način, da spominja na druge material, zato se vedno prepričaj, za kakšno mešanico gre na malem belem listku, ki se navadno nahaja na notranji strani oblek. Ker je narejen iz plastike, potrebuje za razgradnjo rekordnih 20 do 200 let, v tem procesu pa onesnažuje podzemne vode. Koščki mikroplastike, na katere razpada, pridejo v obtok in usta podvodnih živali, kar vpliva na celotno prehranjevalno verigo. Poleg tega v vodo spuščajo tudi strupene barve, ki se tako pripravljajo kot tudi razgrajajo po dolgem in zahtevnem postopku.

Elastan

Angleško spandex ali slovensko elastan je material podoben poliestru. Za razliko od slednjega ta poleg plastike vsebuje tudi petrolej. Elastan je popolnoma nerazgradljiv! Je eden najbolj netrajnostih materialov, saj za pridelavo potroši ogromne količine energije. Zato ga lahko hitro črtaš s svojega seznama tolerantnosti.

Bleščice

Slednje na našem seznamu so bleščice, ki so prav tako popolnoma nerazgradljive. Čeprav se lepo svetijo in ozaljšajo naše outfite, se jim najbrž lahko odpovemo, mar ne? O njihovem negativnem učinku na okolje smo namreč že pisali.

Miza v šivalnici, polna različnih materialov in krojev

Da ponovimo, kaj smo se danes naučili. Kako se ravnati, ko nakupuješ?

  1. Najprej se vprašaj, ali ta oblačila resnično potrebuješ? Velikokrat nas zamika nekaj bleščečega, unikatnega ali pa po drugi strani nekaj popolnoma preprostega, »kar se bo dobro kombiniralo z vsem«. V resnici pa lahko preživimo popolnoma nedotaknjeni brez nove pridobitve. Dober trik, s katerim si lahko pomagaš je, da si rečeš, da se boš po ta kos oblačila vrnil čez 14 dni, če si ga boš še vedno želel. Do takrat pa boš skoraj zagotovo pozabil, da si sploh mislil, da ga potrebuješ.
  2. Prioritiziraj razgradljive materiale: (organski) bombaž, lan in konopljo.
  3. Skušaj se izogniti manj razgradljivih materialov: umetnih vlaken, mešanic, predelav plastike in olja. Poišči alternativo iz naravnih vlaken ali vsaj kupi oblačilo iz druge roke.
  4. Izogibaj se popolnoma nerazgradljivim materialom: bleščic, elastana, plastičnih gumbov in zadrg.
Plastics from our clothes is polluting oceans

VIRherCircle
Prejšnji članekTerapija z videoigrami ali kako zdravstvena stroka namerava uporabiti videoigre za zdravljenje
Naslednji članekVolitve 2022 – VESNA – zelena stranka: »Zahtevali bomo vzpostavitev Nacionalne garancijske sheme za pridobitev bančnega kredita za nakup oz. obnovo prvega stanovanja ali hiše.«

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.